Uusimmat kuvat

Vaniljajuustokakku
Suklaavadelmamoussekakku
Suklaavadelmamoussekakku
Suklaavadelmamoussekakku
Suklaavadelmamoussekakku
suklaavadelmamoussekakku
Suklaavadelmamoussekakku
Suklaakakku marjoilla koristeltuna
Vaniljamustikkajuustokakku
Vaniljamustikkajuustokakku
Pätkissuklaakakku
Kahvijuustokakku

Hae sivuilta

YLIOPPILASLAKKI-KEKSIT

Nämä voi tehdä usea päivä ennen juhlia valmiiksi!YLIOPPILASLAKKI -keksit

 

Näitä ohjeita on ollut netissä paljon ja hieman sovelsin paria ohjetta. Olen aiemmin tehnyt näitä siten että kaksi keksiä on tullut päällekkäin - vain päällimmäinen koristeltuna, alimmainen on ollut sellaisenaan. Väliin on tullut hilloa,  kuten kiinteää vadelmahilloa tai lemon curdia.  Nyt ystäväni toivoi tällaisia yksinkertaisia. Olivat kyllä hyviä nämäkin!

 

Tuplasin tuon  alla määrän ja sain varmaan sellaiset 130 piparia eli tuosta alla olevasta taikinasta tullee noin 65 keksiä. Riippuu tietenkin siitä minkä kokoisella muotilla painat ja kuinka paksuja niistä teet.  Tein melko ohuita ja muotti oli pieni, sellainen snapsilasin kokoinen.

 

Näitä tarvitset (noin 65 pientä pikkuleipää):

125g voita
1  1/2 dl sokeria
1 kananmuna
n. 4 dl vehnäjauhoja
1  1/2 tl leivinjauhetta
3 tl vaniljasokeria

tummaa suklaata
kultainen tai valkoinen pieni sokerihelmi (tai suurehko nonparelli)

Vaahdota ensin voi ja sokeri leivontakulhossa sähkövatkaimella.
Lisää muna ja vatkaa se nopeasti sekaisin voiokeriseokseen.  Lisää sitten eri kulhossa ensin yhteen sekoitetut kuiva-aineet. Sekoita  nopeasti tasaiseksi massaksi. Anna jähmettyä jääkaapissa noin 30-60 minuuttia. Jos teet suuren taikinan, tunti voi olla hyvä aika, tai  jaa taikina jo kahtia jääkaappiin laittaessasi, jotta se  jähmettyy nopeammin.

Näiden pipareiden teon tärkein vinkki:  Jos leivot liian löysästä taikinasta, taikina tarttuu helposti kaulimeen ja pöytään (vaikka onkin jauhotettu pöytä)  ja  muotoillut taikinapyörylät eivät pysy muodossaan kun siirrät pellille. Siksi on tärkeää ottaa jääkaapista vain aina pieni pala taikinaa, leipoa siitä nopeasti pyörylät pellille asti ja sitten ottaa taas lisää. Jos taikina löystyy liikaa ja pyörylöiden teko vaikeutuu, niin laita taikina välillä taas jääkaappiin!

 
Kauli taikina  siis jauhoitetulla työtasolla  levyksi ja ota pyöreällä muotilla/snapsilasilla pikkuleipiä. Paista 200 °C uunissa  noin 5-10 minuuttia. Tarkkaile paistoa viiden minuutin jälkeen. Älä anna pipareiden ruskistua! Ne jäävät hyvin vaaleiksi. Ihan pikkuruisen kullanruskeaa saa tulla sinne tänne mutta mielellään ei paljoa. Maku ja ulkonäkö huononee kun ne ruskistuvat!  Anna jäähtyä uunipellillä.

Sulata suklaa vaikkapa muro/keittolautasella esim. mikrossa.  Sulata  suklaa aina varoen hitaasti, ettei suklaan rakenne muutu. Liian kova lämpötila saa suklaan rakenteen huonoksi.


Kasta hyvin jäähtynyt piparin reuna sulaan suklaaseen, valuta hetki käsissäsi liikaa suklaata pois(tai varoen "pyyhkäise" piparin reunaa murokulhon reunaa vasten  ja laita valumaan vaikkapa konvehdinteko alustalle (metalliritilä) tai jos ei ole, niin ihan leivinpaperin päälle.  

Kasta aina vaikkapa 10 piparia suklaaseen ja sitten kiinnitä "lyyraksi"  kultainen/valkoinen helmikoriste (hyvin varustetuissa ruokakaupoissa leivontahyllyllä on vaikka minkälaisia nonparelleja ja  syötäviä koristehelmiä) .  Helmi pitää kiinnittää kuitenkin lakkiin kun suklaa on vielä sulaa, jotta se kiinnittyy siihen.

Jos unohdat kiinnittää helmet, niin elintarvikeliimalla onnistuu jälkikäteenkin!  Sitä saa ostaa leivontaan erikoistuneista liikkeistä.

 

Huom. Suklaa kannattaa valita huolella, tummaa leivontaan tarkoitettua suklaata, jotta se jähmettyy hyvin.