Uusimmat kuvat

Vaniljajuustokakku
Suklaavadelmamoussekakku
Suklaavadelmamoussekakku
Suklaavadelmamoussekakku
Suklaavadelmamoussekakku
suklaavadelmamoussekakku
Suklaavadelmamoussekakku
Suklaakakku marjoilla koristeltuna
Vaniljamustikkajuustokakku
Vaniljamustikkajuustokakku
Pätkissuklaakakku
Kahvijuustokakku

Hae sivuilta

TANSKALAINEN JOULU/RIISIPUURO

Ihana pehmeä kermalla ja vaniljalla maustettu riisipuuro saa ihanan kirsikkakastikkeen seurakseen. Täydellinen makunautinto jouluna!

RIISIPUURO TANSKALAISEEN TAPAAN JA KIRSIKKAKASTIKETTA

 

Tanskalaisessa joulutraditiossa riisipuuron sekoitetaan kermavaahtoa ja hakattuja manteleita. Puuro viilennetään ja tarjoillaan kylmänä,  lämpimän kirsikkakastikkeen kera.

Ihastuin todella paljon tähän makuyhdistelmään mutta suomalaisittain halusin silti syödä puuron lämpimänä ja kirsikkakastikkeen kylmänä (tai huoneenlämpöisenä). Voit kokeilla kumpi tapa on sinun mieleen: puuro kylmänä ja kastike lämpimänä vai toisinpäin eli puuro lämpimänä ja kastike kylmänä. Niin tai näin, puurosta  ja kastikkeesta tulee ihanaa!

Löysin ohjeen vanhasta Deko-lehdestä vuodelta 2008.  Olen kirjoittanut  ohjeen kuitenkin omalla tavallani, hieman yksityiskohtaisemmin ja  idea lämpimästä puurosta ja kylmästä kastikkeesta on minun, lehdessä luki toisinpäin kuten Tanskassa tehdään.

 

 

Halutessasi voit jättää hakatut mantelit pois. Itse laitoin niitä vain pinnalle koristeeksi mutta en halunnut sotkea niitä täysin puuron sekaan. Sinne sujautan aina vain sen yhden kuoritun joulun perinteisen "onnen mantelin". 

 

 

Näitä tarvitset noin 4 hlö:lle:

 

 

puuroon:

 

3 dl vettä

3 dl puuroriisiä

1 litra maitoa (tai laktoositonta maitojuomaa jos haluat laktoosittoman)

200 g hakattuja kuorittuja manteleita

2 halkaistua vaniljatankoa ja vaniljan siemeniä

2-3 rkl sokeria

2,5 dl kuohukermaa

 

kirsikkakastikkeeseen:

 

n. 700 g säilöttyjä (sokeroimattomia) kirsikoita mutta ei missään nimessä coctailkirsikoita

1 dl kirsikkamehua (tuosta säilöttyjen kirsikoiden purkista)

1 rkl perunajauhoja

2-3 rkl sokeria

 

lisäksi tarjoiluun:  kuorittuja pilkottuja manteleita

 

 

Tee näin:

 

Jos haluat tehdä kylmän kirsikkakastikkeen ja lämpimän puuron, aloita kirsikkakastikkeen teolla. Jos haluat aidon tanskalaisen tavan mukaan kylmän puuron ja kuuman kirsikkakastikkeen, sitten aloita puuron teolla ja jäähdytä sitä jääkaapissa pari tuntia.

 

Kirsikkakastiketta varten

sekoita perunajauhot pieneen tilkkaan (pari rkl)  kirsikkamehua. Kiehauta  kattilassa kirsikat, loput kirsikkamehusta sekä sokeri.  Ota pois liedeltä. Sakeuta kaatamalla perunajauho-mehuliemi kirsikkaseokseen ohuena nauhana. Laita vielä varoen hellalle takaisin mutta se ei saa enää kiehahtaa, vain kuumentua niin että perunajauhot saostavat kastikkeen. Hetken aikaa sen kannattaa antaa kuumentua, niin kastike muuttuu kirkkaammaksi ja paksummaksi.  Jos haluat tarjota kirsikkakastikkeen kylmänä (suomalaisittain) niin jäähdytä kastike huoneenlämmössä (tai jääkaapissa). 

 

Kiehauta vesi, riisi ja vaniljatangot kattilassa. Kun vesi on imeytynyt riisiin, lisää maito. Keitä puuroa miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen 10 minuutin ajan.

Hauduta puuroa kannen alla pienimmällä mahdollisella lämmöllä 30 minuuttia.  Poista vaniljatangot. 

Pilko kuoritut mantelit haluamallasi tavalla (itse laitoin ne ehkä neljään - kuuteen osaan) ja sekoita tanskalaisittain ne puuron sekaan tai sitten kuten minä tein, laitoin niitä vain puurolautasen pinnalle koristeeksi.  Jos teet jälkimmäisen, älä laita niitä vielä.

Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita se varoen puuroon. 

Jos tarjoat tämän tanskalaiseen tapaan, laita nyt puuro jääkaappiin pariksi tunniksi. 

jos tarjoat suomalaiseen tapaan lämpimänä, niin annostele puuro lautasille, ripottele mantelin paloja puuron pinnalle ja tarjoa kylmä tai vähintään huoneenlämpöinen kirsikkakastike lisänä.  

 

Herkullista!