Uusimmat kuvat

Vaniljajuustokakku
Suklaavadelmamoussekakku
Suklaavadelmamoussekakku
Suklaavadelmamoussekakku
Suklaavadelmamoussekakku
suklaavadelmamoussekakku
Suklaavadelmamoussekakku
Suklaakakku marjoilla koristeltuna
Vaniljamustikkajuustokakku
Vaniljamustikkajuustokakku
Pätkissuklaakakku
Kahvijuustokakku

Hae sivuilta

METSÄMANSIKKAPIIRAKKA JA KONJAKKIKIISSELIÄ

tämän piirakan voi tehdä myös villivadelmista, vadelmista, puutarhamansikoista ja mustikoista tai niiden sekoituksesta

METSÄMANSIKKAPIIRAS JA KONJAKKIKIISSELIÄ  (gluteeniton)

 

Tämän piirakan voi tehdä myös tavallisista mansikoista tai vadelmista.  Ohjeen "puolikkaan" löysin ikivanhasta reseptikansiostani. siinä lukee määrät mutta ei teko-ohjetta.   Ohje saattaa olla  20 vuotta vanha sillä silloin liimasin ohjeet pahville  kuten tämänkin. Ohjeen alkuperä ei selviä, sillä sivu ei ole kokonaisena vaan leikattuna palana. Siinä tämä torttu on tehty vadelmista.

 

Pohja on mantelijauheesta, ja se on siksi gluteeniton.

 

Piiras on todella nopea tehdä. Muista silti varata aikaa siihen että sekä pohja että kiisseli jäähtyvät kunnolla! Etenkin kiisselille on tärkeää että ehtii olla jääkaapissa.

 

näitä tarvitset pohjaan:

 

5 valkuaista

 250 g  = n. 3 ¾ dl mantelijauhetta

4 dl sokeria

 

tee näistä ensin pohja.  Lämmitä uuni 175 asteeseen.  vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää siihen mantelijauhe ja sokeri.   Paista 26 cm halkaisijaltaan olevassa irtopohjavuoassa, jota et voitele mutta jonka pohjalla on leivinpaperi.  Paista pohjaa 175 asteen uunissa noin 30-40 minuuttia.  Paina lopuksi syvennys piirakan pohjalle niin että säästät ehjinä (koholla) vain reunat joita et paina lyttyyn.

 

Jäähdytä pohja.

 

Tee sitten konjakkikiisseli.

siihen tarvitset:

2 dl + 2 dl kermaa

2-3 rkl Maizenaa (laitoin kaksi mutta ensi kerralla laitan kolme lusikallista)

1 vaniljatanko (hätätilassa voit käyttää pari rkl vaniljasokeria tilalla mutta jos näin teet, lisää se vasta jäähtymässä olevaan valmiiseen kiisseliin! )

2 dl sokeria

1 rkl konjakkia (jos tarjoat vain aikuisille, voit lisätä maun mukaan jopa 2-3 rkl konjakkia mutta jos tarjoat lapsille, suosittelen vain 1 rkl jolloin tulee hienostunut maku kiisseliin mutta se ei yhdisty helposti konjakkiin)

250 g voita (tai margariinia)

 

 

tee kiisseli näin:

Ota ensin voi huoneenlämpöön ja kuutioi se.

laita kattilaan 2 dl kermaa ja Maizena ja lämmitä. vispilä on nyt hyvä apuväline.  Lisää heti myös vaniljatanko joka on halkaistu ja voit halutessasi lisätä vaniljan makua raaputtamalla lusikalla vaniljan mustia siemeniä kiisselin sekaan.

Lisää sitten myös sokeri, vatkaa hyvin, varo ettei pala, ota välillä vaikka liedeltä pois.

Ota sitten kattila lopullisesti pois liedeltä. sekoita sekaan keltuaiset vähitellen lisäten ja lisää myös huoneenlämpöinen voi nokareina ja vatkaa vispilän avulla hyvin sekaisin.  Kiisseliin ei saa jäädä voista paakkuja. Menee hetkinen ennen kuin voi sulaa sekaan.

 

sekoita sitten toinen 2 dl  kermaa vaahdoksi  omassa kulhossaan. 

sekoita kermavaahto kiisselin joukkoon.  Jos sait kiisselistä "tarpeeksi jämäkkää" niin tämän ylilmääräisen 2 dl kermavaahdon voi jättää pois. se ei kuulunut alkuperäiseen ohjeeseen mutta koska 2 rkl:lla maizenaa ja noilla munilla en saanut kovin jämäkkää kiisseliä, niin tein siksi vielä tätä kermavaahtoa kunnon vispikermasta joukkoon.  kiisselistä pitää tulla sen verran jämäkkää että se pysyy tortussa eikä valu täysin pois. Ei siitä silti liian "kovaa" saa tehdä.   Anna kiisselin jäähtyä kunnolla jääkaapissa. se on hyvää kun on tarpeeksi kylmää.

Voit tehdä pohjan ja kiisselin etukäteen mutta kokoa torttu vasta juuri ennen tarjoilua.  Vaikka kiisseliä valuu pois kun leikkaat torttua, niin se on todella hyvää.

 

Minulta jäi yli tätä kiisseliä. sen tarjosin seuraavana päivänä sitten jälkiruokakipoista niin että siinä oli tuoreita metsämansikoita (myös mustikat, vadelmat ja puutarhamansikat käyvät) ja sitten tätä kiisseliä. Laitoin toki ne kulhoon toisessa järjestyksessä eli ensin kiisseliä ja pinnalle ripottelin reilusti marjoja. se oli hyvää!!