Uusimmat kuvat

Vaniljajuustokakku
Suklaavadelmamoussekakku
Suklaavadelmamoussekakku
Suklaavadelmamoussekakku
Suklaavadelmamoussekakku
suklaavadelmamoussekakku
Suklaavadelmamoussekakku
Suklaakakku marjoilla koristeltuna
Vaniljamustikkajuustokakku
Vaniljamustikkajuustokakku
Pätkissuklaakakku
Kahvijuustokakku

Hae sivuilta

RAPUJUHLAJÄRJESTELYT

Ravun keitto-ohje, muut ruoat, laulut, ohjelma, rekvisiitta, koristeet jne.

Raputukulta voi netissä tilata rapuja Matkahuollon kautta. palvelu toimii todella hyvin ja kaikki sujuu mainiosti. Rapujen hinta on aivan toinen kuin kaupoissa pääkaupunkiseudulla. Kuvassa on noin 130 täplärapua, tilattu Raputukulta elokuussa 2013.

Rapuja voi tarjoilla rapujuhlissa joko alkuun tai sitten pääruoaksi. Joka tapauksessa rapujuhlissa olisi hyvä olla muutakin syötävää kuin vain rapuja... Rapuja voi alkupalaksi olla per hlö noin 5-8 kpl ja pääruoaksi 12-15 kpl. Riippuu toki paljon kuinka paljon muuta ruokaa tarjoillaan. Ravut voi laittaa vaikkapa tällä tavoin tarjolle jokaiselle annostellen tai sitten isolle tarjoiluvadille näyttävämmin. Muista tarjoilla rapujen kanssa paahtoleipää, voita, tillisilppua, kermaviilikastiketta (lisää siihen tillisilppua, ruohosipulia, sitruunamehua, hieman sitruunapippuriakin). Älä unohda kattauksestasi rapuveitsiä! ilman niitä rapujen syöminen on hankalaa. Jos et omista niitä, kysele ajoissa sukulaisilta tai naapureilta lainaksi.

Kuvateksti

RAPUJEN KEITTO-OHJE 

Rapujen keittämisessä on tärkeää etenkin seuraavat seikat:

1. rapujen pitää olla eläviä! tarkista joka rapu erikseen ja yksitellen.
2. suolan määrän pitää olla sopiva. 
3. hygienia on tärkeää! Älä koske käsin liemeen!
4. rapujen keittämisen jälkeen liemi pitäisi saada jäähtymään todella nopeasti. 

Keittämisen jälkeen ravut säilyvät pari päivää keitinliemessä jos pystyt pitämään sen kylmässä (jääkaappi, kylmiö, kylmä kellari...)   

RAPUJEN KEITTÄMINEN 
(4-6 hlö:lle) 

40 elävää rapua, täplä- tai jokirapua 
5 litraa vettä
1 3/4 dl karkeaa merisuolaa
6 Pikku-sirkku sokeripalaa, á 2g (huomaa että esim. Normaali-Sirkkupala on 2,5 g eli niitä tulisi vain 5 kpl.  Ja sitten Pulmu-sokeripala painaa  3,5 g eli niitä ei tarttisi kuin 3-4 kpl) 
iso nippu kruununtilliä jonka laitat kolmeen osaan ja voit vaikka sitoa puuvillalangalla ne kolmeen nippuun 

Tee näin: 
Mittaa vesi kattilaan, lisää sitten yksi tillinippu (ei siemeniä eli leikkaa ne kukinnot pois!),  suola ja sokeripalat.  Anna veden kiehua jonkin aikaa, niin vesi saa tillin makua enemmän.   Annoin keittyä jopa 10 minuuttia.   Ota sitten tillinippu pois. 
Pese sitten ravut  juoksevan veden alla ja heitä ne kiehuvaan veteen. Älä heitä ihan yhtä aikaa kaikkia,  mutta heti kun vesi uudelleen aina kiehuu, niin seuraavat sekaan. Minä heitän ne tässä vielä yksitellen veteen niin ikäänkuin tuplavarmistan että kaikki ovat elossa. Aika ripeästi se käy ! Kun ravut on kiehuvassa vedessä, lisää toinen tillinippu pinnalle. 

anna  rapujen kiehua noin 8-10 minuuttia. Huolehdi että ravut pysyvät veden alla. Tiedät että rapu on valmis kun sen "kilpi" selässä kohoaa hieman auki.  
ota sitten kattila pois liedeltä ja jäähdytä se niin nopeasti kuin voit.  Ota nyt tillinippu taas pois ja vaihda viimeiseen eli kolmanteen uuteen tillinippuun.  Hyvä kikka on laittaa lavuaariin jääkylmää vettä, vaikka jääpaloja tai kylmäkallejakin joukkoon ja laittaa kattila sinne jäiseen veteen. Vaihda vesi uudelleen tarvittaessa.  

Kun liemi on jäähtynyt, poista tilli reikäkauhan tai puhtaan lusikan avulla (älä laita sormia / käsiä liemeen hygieniasyistä!). Älä koske käsin rapuihin, tai liemeen.  
voit vaihtaa ravut pienempään astiaan jonka täytät keitinliemellä, säilytystä varten.Älä jätä sinne enää tilliä.  Älä ota rapuja käsin, vaan joko suojakäsinein tai reikäkauhan avulla. Rapujen tulee olla liemessä eli lientä täytyy olla tarpeeksi säilytysastiassakin.  Laita ravut heti kylmään odottamaan. Ravut säilyvät pari päivää ja yötä näin.  
Tekstisisältöä pääset muokkaamaan tuplaklikkaamalla tekstialuetta. Tekstieditorilla voit lisätä ja muokata linkkejä, lihavoida, kursivoida ja alleviivata tekstiä sekä luoda listauselementtejä ja numerolistauksia. Asetuksista voit asemoida tekstin oikealle, vasemmalle tai keskitetyksi sekä jakaa tekstikappaleen useampaan eri komponenttiin.

Jos kattaat ulos, niin muista varoittaa vieraita tästä etukäteen että osaavat varautua takein/villashaalein tms. sillä Suomen kesäillat yleensä viilenevät rapuaikaan aika nopeasti vaikka päivä ja alkuilta olisivatkin lämpimiä. Hyvä idea on tehdä kaksi kattausta eli tässä ulos on katettu alkupalat ja ravut ja sitten on tehty toinen kattaus sisälle jonne siirryttiin myöhemmin illalla syömään pääruokaa ja jälkiruokaa...

Tee kattauksesta aika yksinkertainen ja varo ettei pöytä täyty liikaa koristeista ja kukista tms sillä kun raputarjottimet tulevat pöytään, ne vievät tilaa. samoin pöytään pitäisi mahtua jokaisen kohdalle pienet vesikipot joissa voi huuhtaista käsiä välillä. Rapuliinat kaulaan on syytä olla tai jos niitä ei omista, niin voi laittaa tarjolle myös useampia kangasservettejä. Myös kertakäyttöiset servetit kelpaavat mutta varaa niitä enemmän kuin yksi jokaiselle.

Yksinkertainen kattaus valkopunaisissa väreissä. Keskellä Iittalan kivituikkuja, kirkkaita ja punaisia. Rapukoristeita ja koristekiviä keskellä pöytää.

Koristekivin, Iittalan kivituikuin ja rapukoristein tulee yksinkertainen mutta kaunis ja tyylikäs pöytä...

hauskat nimikyltit / paikkalaput saa koristekivistä

Älä unohda pöytäkattauksesta snapsilaulun sanoja! Tässä pahvista on taiteltu pieni kirjanen johon sai etusivun lisäksi kolme ihan hyvän kokoista sivua täyteen lauluja. Etusivulla on vain "fanfaari" joka laulettiin kun ravut kannettiin pöytään

Tiimarista sai tilata rapuilmapallon noin 8 euron hintaan elokuussa 2013. Muuta rapurekvisiittaa löytyi Tiimarin lisäksi mm. Citymarketista, stockmannilta, prismasta ja Anttilasta

jos jää aikaa näpertelyyn, voit koristella raputarroilla vaikkapa wc:n saippua-annostelijan. Kiva pikku-yksityiskohta pienellä vaivalla. Raputarrat ostin niin monta vuotta sitten (10 v) etten enää tiedä mistä olivat....

Vieraat voi toivottaa tervetulleiksi vaikkapa punaista mattoa pitkin. Kangaskaupoista saa kilokangas-laatikoista halpoja tilkkuja joita raaskii laittaa vaikkapa tällaiseen tarkoitukseen!

Meillä rapujuhlissa syödään hitaasti ja hartaasti ja ruokalajeja on jopa kuusi.... Ei tarvitse toki tehdä samaa, vaan hyvin normaalikäytäntö on että ruokalajeja on kolme. Rapujuhlissa on kuitenkin syytä olla muutakin syötävää kuin pelkkiä rapuja ja paahtoleipää.

Alkuun ennen varsinaista alkupalaa voi tarjota kuohuvan kanssa vaikkapa näitä nopeita, helppoja mutta hyviä mansikka-vuohenjuusto-tikkuja/ coctail-paloja. Ohje löytyy "seisovan pöydän herkut" -osiosta

Ihana rapujuhlien alkupala on keitto. sienikeitto esimerkiksi. tässä ihanaa lohi-korvasienikeittoa. Ohje löytyy "alkupalat" -osiosta

Risotto on ihana pääruoka rapujuhlissa jos pääruokaa halutaan tarjota. Usein rapujuhlissa on kuitenkin vain alkupala, sitten ravut ja jälkiruoka. Mutta jos innostut tekemään tätä, niin ohje löytyy "pääruoka"-osiosta nimellä kantarelliparmankinkkurisotto. Ihanaa!

Metsämansikkajäätelöä. Voit tehdä tämän saman myös villivadelmista. taivaallista! ohje löytyy "jälkiruoka"-osiosta.

Rapujuhlat voivat venyä aika myöhään yöhön. Loppuyöstä on kivaa juoda kahvit / teetä ja syödä kakkua. tässä iki-iihanaa punaherukka-kinuskikakkua. Kuorrutteena ei ole marsipaania vaan sokerimassaa. Se oli helppoa työstää ja siitä tuli kaunis valkoinen pinta. Rapu on marsipaania.

Rapujuhlien jälkiruoaksi / kakuksi sopii toki myös marjaisa moussekakku. tässä metsämansikkamoussekakku. Tämän voi tehdä myös villivadelmista. Ohje löytyy "kakut" -osiosta.

Rapujuhlat heinäkuun lopussa - elokkuussa ovat vielä kesän juhlia. Siksi rapujuhliin voi tehdä vielä kesäisen marjaisan juustokakunkin. tämä kakku on valkosuklaajuustokakku ja ohje löytyy "kakut" -osiosta.