Uusimmat kuvat

Vaniljajuustokakku
Suklaavadelmamoussekakku
Suklaavadelmamoussekakku
Suklaavadelmamoussekakku
Suklaavadelmamoussekakku
suklaavadelmamoussekakku
Suklaavadelmamoussekakku
Suklaakakku marjoilla koristeltuna
Vaniljamustikkajuustokakku
Vaniljamustikkajuustokakku
Pätkissuklaakakku
Kahvijuustokakku

Hae sivuilta

METSÄMANSIKKAMOUSSEKAKKU

Kesän ihanimpia kakkuja on metsämansikkakakut. Tässä italialaisesta marenkivaahdosta tehty moussekakku. Pinta on metsämansikkamehusta.

Tässä sama kakku on tehty toukokuussa ylioppilasjuhliin. Silloin ei ole tuoreita metsämansikoita, ja koristeluun ei voi pakastettuja käyttää (lötkistyvät ja ovat rumia) joten mousseosa on tehty pakastetuista metsämansikoista ja koristelut kaupan tuoreista marjoista sekä luonnon pikkuorvokeista ja valkosuklaakoristeista. Kerron ohjeen lopussa miten valkosuklaakoristeet on tehty. Ja miten yo-lakit on tehty.

METSÄMANSIKKAMOUSSEKAKKU

 

Löysin tämän ohjeen joskus netistä. Se oli Suomen suurlähetystön sivuilla,  jokin edustuskakku.  En tiedä siitä sen enempää, minulla vain tuloste paperilla. Kokin nimeä tai tekovuotta ei mainita .

 

Ohje on niukka, joten olen vähän enemmän avannut ohjetta ja kirjoitan ohjeet omanlaisiksi.

 

Näitä tarvitset:

sokerilämpömittari

irtopohjainen vuoka (käytin itse  aika pientä, noin 21 cm jotta mousseosasta tulee korkea ja näyttävä)

vatkain

leivinpaperi

 

sokerikakkupohjan (tälle ei ollut ohjetta, itse tein ihan peruskakkupohjan, josta leikkasin yhden noin sentin korkuisen  kiekon tämän kakun pohjaksi. loput pakastin) 

200 g italialaista marenkia (ohje alla)

4  dl metsämansikoita (joista tulee noin 2 dl metsämansikkasosetta)

4 liivatelehteä

3 dl kuohukermaa (ei vispi)

 

kiilteeseen tarvitset:

n. 2 dl metsämansikoita (n. 100 g)

½ dl sokeria

1 dl vettä

1 ½ liivatelehtiä

 

koristeluun:

kourallinen metsämansikoita

metsämansikan kukkia

sitruunamelissan lehtiä (tai metsämansikan pieniä lehtiä)

 

Italialaiseen marenkiin tarvitset:

0,4 dl  vettä

180 g sokeria

3 kpl valkuaisia

 

tee näin:

Aloita tekemällä sokerikakkupohja.

Jäähdytä se hyvin. Tee se samaan irtokakkupohjavuokaan johon aiot tehdä tämän kakun.  Pese ja kuivaa kakkuvuoka välillä. Laita sitten  leivinpaperi pohjalle ja kakkupohjalevy sinne alimmaiseksi ja kostuta haluamallasi tavalla, maidolla tai mehulla tai sitruunavedellä.

 

Tee seuraavaksi italialainen marenki. Tuosta ohjeesta tulee hieman reilusti, mutta lopulta mittaa siitä sitten tähän ohjeeseen 200 g. Lopun marenkivaahdon voi säilyttää jääkaapissa 2-3 päivää  tai sen voi pakastaa (en ole kokeillut kyllä itse).  Jos käytät pakastettua marenkia, se on hyvä saada huoneenlämpöiseksi ennen liivatteen lisäämistä joukkoon. 

 

Kiehauta ensin vesi. Lisää sitten sokeri ja kiehauta.  Lämmitä liemi noin 114 c. siinä vaiheessa ala vatkata valkuaisia vaahdoksi  ihan omassa kulhossaan.  Kun sokerivesiliemi alkaa olla 121 c kuumaa, niin kaada se silloin ohuena nauhana vähitellen valkuaisvaahdon joukkoon koko ajan vatkaten sähkövatkaimilla. Vatkaa marenkia yhteensä noin 10 minuuttia. 

 

Nyt ota sitten 200 g tätä italialaista marenkivaahtoa tähän jälkiruokaan. Sekoita

sen sekaan sauvasekoittimella soseutettua metsämansikkaa.  sekoita liivatelehtiä 5 minuuttia kylmässä vedessä, purista pois liika vesi ja liota se ruokalusikalliseen kiehuvaa vettä ja sekoita mansikkaseoksen ja marenkivaahdon sekaan koko ajan hyvin vatkaten. 

sekoita eri kulhossa kerma vaahdoksi ja lisää se lopuksi marenkivaahdon sekaan.

 

Kaada  hyvin sekoitettu marenki-mansikka-kermavaahtomassa kakkupohjan päälle irtopohjaiseen vuokaan, tasoita se ja hyydytä jääkaapissa. Kakun voi tässä vaiheessa pakastaakin (en ole itse kokeillut). 

 

 

Metsämansikkamehukiillettä varten laita ensin liivatelehdet kylmään veteen likoamaan.   Kiehauta  kattilassa vesi, sokeri sekä metsämansikat. Siivilöi niin että puristat mansikoita siivilää vasten jotta mansikkasosetta tulee läpi mutta siemenet jäävät siivilään. Itse siivilöin ensin suuremmassa siivilässä ja lopulta läpimenneen "mehun" siivilöin uudelleen teesiivilällä. Sekoita lionneet liivatelehdet 2 dl metsämansikkamehua(sosetta)  jonka kuumennat niin että liivatelehdet sulavat sinne.  Jäähdytä mehu. Kaada jäähtynyt mehu moussen päälle. Hyydytä jääkaapissa muutamia tunteja taas. Koristele metsämansikoilla ja kukilla, sitruunamelissan lehdillä ja/tai metsämansikan lehdillä. 

 

Irrota irtopohjareunat  varovaisesti. Auta tarvittaessa vähän terävällä veitsellä eli käytä veistä kakun ja irtopohjareunojen välissä. Minä ainakin jouduin tekemään näin, pelkäsin että mousseosa muuten "repeää". 

 

Kokeile tätä kakkua ihmeessä myös vadelmista! en ole itse kokeillut mutta elokuussa 2013 kokeilen tätä ihan varmasti ihanista villivadelmista…

 

 

KORISTELUT 

YO-LAKIT

Kuvan yo-lakit on tehty seuraavasti: 


Valkoisesta marsipaanista on tehty hattuosa siten että muovailtu sentin paksuinen pala ja siihen on painettu snapsilasi jolloin hatusta tulee tasainen. Sitten samalla snapsilasilla on painettu mustasta kaulitusta marsipaanista  kiekko ja sen jälkeen sitä on vielä kaulittu hieman jotta se on hieman suurempi kuin valkoisen lakin halkaisija. Valkoinen lakkiosa sitten siihen mustan kiekon päälle niin että etuosaan jää hieman suurempi musta näkyviin (se on "lippa") ja taakse jää vain muutama milli mustaa näkyviin. Ne sivulla ja takana olevat mustat osat on käännetty veitsen avulla hattua vasten jolloin siitä tulee hattua kiertävä "reuna".  Sitten lipan ylle on laitettu pieni valkoinen (tai voit käyttää kultaista jos löydät!)  sokerihelmi "lyyraksi".
HUOM: jos laitat lakin  tällaisen liivatemehupinnan päälle, saattaa musta osa värjätä pintaa hieman ja se hieman "sulaa". Eli marsipaani on parempi kuin sokerimassa tällaiseen. Kermakakun päällä ei ollut niin väliä!    Ja hyvä vinkki välttää tämä: laita lakki ihan viime tipassa  kakun päälle niin  voit silloin tehdä sen sokerimassastakin. Kyllä se puolisen tuntia kestää ennenkuin alkaa sulaa hieman.  

VALKOSUKLAAPITSIT:

Sulata valkosuklaata mikrossa ja pursota sitä leivinpaperitötterön (itse tehdyn) tai  muun pursottimen kautta  pienille leivinpaperipaloille ristiin rastiin ja kääri tuo leivinpaperi löyhälle rullalle ja laita  tyhjän talouspaperirullan sisälle että suklaaosa jää sisäpuolelle eikä osu mihinkään. Pakasta heti. 
Kun otat koristeet pakkasesta niin VINKKI:   Älä koskettele  koristeita  juurikaan sillä valkosuklaa sulaa käsissä nopeasti (on vaikeampaa käsitellä kuin tummma suklaa!). Eli  koristele kakku täysin ensin ja  ihan lopuksi ota suoraan pakastimesta valkosuklaapitsirulla ja  laita se kakun päälle ja nosta taas jääkaappiin. Näin se säilyy kauniina!