Uusimmat kuvat

Vaniljajuustokakku
Suklaavadelmamoussekakku
Suklaavadelmamoussekakku
Suklaavadelmamoussekakku
Suklaavadelmamoussekakku
suklaavadelmamoussekakku
Suklaavadelmamoussekakku
Suklaakakku marjoilla koristeltuna
Vaniljamustikkajuustokakku
Vaniljamustikkajuustokakku
Pätkissuklaakakku
Kahvijuustokakku

Hae sivuilta

PÄÄSIÄISLEIPÄ KULITSA

Kuvateksti

KULITSA

on komea pääsiäisleipä, jonka pinnalle tehdään yleensä taikinasta  kyrilliset kirjaimet XB (tarkoittaa latinalaisittain HV sanoista Hristos voskrese eli "Kristus on ylösnoussut").

Kulitsalle ei ole yhtä oikeaa reseptiä vaan kulitsan muunnoksia on yhtä monta kuin kulitsan tekijöitäkin. Venäjällä käytetään paljon  rusinoita, appelsiininkuorta, kuivattuja hedelmiä tms. kulitsan sisällä mutta  olen äitini kanssa vuosien  eri kokeilujen  jälkeen tullut tulokseen  että parasta on ihan pelkistetty kulitsa, jossa on vähän mantelia mutta ei mitään muuta ylimääräistä.  En tiedä onko tällaista ihan virallista ohjetta missään (mistä on siis riisuttu pois kaikki rusinat jne. ) mutta hyvää tämä on! Ehkä tätä voi siis pitää Äitini, Päivin  ohjeena joka  on jo vuosia sitten päätynyt raaka-aineissa tällaiseen  versioon. 

Kulitsa syödään sellaisenaan, pitkinä viipaleina tai viipaleille levitetään pashaa.

 

Kulitsan teko ei ole ihan helpointa leivän tekoa, johtuu ehkä osittain suuresta munien määrästä.  Etenkin jos sen haluaa muotoilla hienoksi kuten meillä on ollut tapana nostatttaa se todella korkeaksi. Välillä on uunin katto meinannut tulla vastaan! 

 

Näitä tarvitset:

3 dl maitoa

50 g hiivaa

6 munaa

¾ tl suolaa

3-4 dl sokeria

hiukan vanilliinisokeria

300 g voita

noin 1 kg vehnäjauhoja

50 g mantelirouhetta

Tarvitset myös vuoan, sekä sen voiteluun voita ja korppujauhoja

 

 

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja lisää hiiva ja sekoita se hyvin maidon joukkoon.   Lisää sitten puolet jauhoista.  Tällaisena taikina saa nousta lämpimässä paikassa.

 

Vatkaa seuraavaksi valkuaiset kovaksi vaahdoksi.

Vatkaa sitten  munan keltuaiset sokerin ja vaniljasokerin kanssa vaahdoksi.  Lisää tämä munasokerivaahto, suola ja voi  kaksinkertaiseksi kohonneen taikinan joukkoon. 

 

 

Lisää taikinaan sitten loput vehnäjauhot ja valkuaisvaahto ja alusta taikina hyvin! 

 

Taikina saa kohota uudelleen ja  vasta sen jälkeen sekoita siihen mantelirouhe

 

Leivo taikina  isoksi, pyöreäksi pullaksi  (Tai sitten taikina laitetaan suureen vuokaan  jolloin kulitsasta tulee kuten kuvassa.  ) Taas kulitsaa nostatetaan! 

 

Kun kulitsa on kohonnut,  varotaan ettei se lösähdä tässä välissä.

Voitele kulitsa munalla  ja paista  180-190 asteisessa uuninlämmössä (arviolta 50-60 minuuttia, riippuu vähän leivän muodosta ja koosta).

Jäähdytä ja leikkaa viipaleiksi. Kulitsa on murenevaista ja tietääkseni sen kuuluukin olla.   jos leivot kulitsan leivän muotoon, leikkaa kuten leipää. Jos leivot   korkeaan pystyvuokaan (kuvassa) niin leikkaa siitä "kiekkoja" ja vielä kiekot sitten neljään osaan. 

 

 

Vinkit onnistuneeseen kulitsaan:

  • taikinan pitää olla erittäin hyvin alustettu eli sen tulee irrota kädestä ja kulhon reunoilta
  • vuoka tulee voidella ja jauhottaa tai korppujauhottaa huolella ennen paistamista
  • vuoka täytetään korkeintaan puolilleen ja sen jälkeen taikinan annetaan kohota lähes vuoan reunoihin saakka
  • kohonnutta kulitsaa on käsiteltävä varoen, ettei se painu kokoon ennen paistamista
  • kannattaa paistaa mieluummin useita pieniä kuin yksi suuri kulitsa - ison kypsyyttä kokemattomamman leipojan vaikea määritellä
  • hyvä paistolämpötila on 180 astetta, paistoaika puolestaan määräytyy vuoan koon mukaan.

Kulitsataikinaan käytetään vehnäjauhoja, maitoa, sokeria, suolaa, voita, kananmunia ja hiivaa. Useissa kulitsaohjeissa kananmunien määrä on huomattava. Tämä tekee usein kulitsataikinasta hieman vaikean leivottavan enkä siksi suosittele tätä sellaiselle joka leipoo leipää tai vaivattavia taikinoita ensi kertaa.

 

Kulitsa on yleensä sylinterin muotoinen ja sen yläosa on parhaimmillaan sienen hatun tyyppinen.

Paistoon voi käyttää apuna suurta säilykepersikan tölkkiä, tai rakentaa itse kuten minä olen paistanut isossa valurautapadassa jota jatkan "foliorakennetulla" tötteröllä.  muista voidella ja korppujauhottaa vuoka!