Uusimmat kuvat

Vaniljajuustokakku
Suklaavadelmamoussekakku
Suklaavadelmamoussekakku
Suklaavadelmamoussekakku
Suklaavadelmamoussekakku
suklaavadelmamoussekakku
Suklaavadelmamoussekakku
Suklaakakku marjoilla koristeltuna
Vaniljamustikkajuustokakku
Vaniljamustikkajuustokakku
Pätkissuklaakakku
Kahvijuustokakku

Hae sivuilta

MUSTIKKAVANILJAJUUSTOKAKKU

Kakun voi tehdä niin että mustikkatäytettä laittaa vain sisälle, eikä pinnalle. Ohje alla on tehty niin että mustikkatäytettä on niin paljon että se riittää myös pinnalle. Mutta tähän kakkuun mustikkatäytettä tarvitaan vain noin puolet ohjeen määrästä. Liivatetta laitoin hieman enemmän tähän (kuten ohjeessa mainitsenkin että mustikkatäyte jäi hieman löysäksi tuossa toisessa kakussa. Tosin PAREMPAA se täyte on kun se on löllöä eikä näin tiivistä kuten tässä!)

Tämä oli parhaita kakkuja mitä olen ikinä syönyt vaikka itse sanonkin. Niin pehmeää, niin herkullista. Oma tekoinen mustikkahillo (tehtynä hillosokeriin) on jo itsessään ihanaa ja yhdistettynä vaniljatuorejuustokakkumassaan - aah.... Sanat loppuvat kesken. Tästä tuli yksi lempikakuistamme. Kuten huomaat kuvasta, tässä liivatetta käytetty vähemmän - maku on ihana kun mustikkaosuus on löysää, eikä liivatemaista, mutta kovin kaunista ei kakusta saa jos liivatetta laittaa vähemmän)

HENNAN MUSTIKKA-VANILJAJUUSTOKAKKU 

 

Kuljin Stockan leivoshyllyn ohi ja näin  mustikkajuustokakun joka  poikkesi niistä mitä olen aiemmin tehnyt ja nähnyt. Mustikkajuustokakuissa on yleensä joko kokonaisia mustikoita sisällä/päällä ja/tai koko juustomassa on  värjätty mustikoilla tms.

tämä kakun ulkonäkö teki minuun vaikutuksen sillä kakku oli valkoinen ja kaunis, mutta sisällä oli mustikkahillotäyte kunnon paksuna raitana…

 

Sillä samalla hetkellä samassa kaupassa aloin keräämään  tavaroita ostoskärryyni: vaniljaista tuorejuustoa (uutuustuote Valiolta), kermaa,  kaurakeksejä….  Keksin heti että  käytän täytteeseen kesällä hillosokeriin tekemääni ihanaa mustikkahilloa.  Se maistuu jo täydelliseltä sellaisenaan - ja ajatuskin siitä että nyt sitä laittaa juustokakun sisälle…

 

Näistä ideoista syntyi Hennan Mustikkavaniljajuustokakku. Tässä ohjeeni, ole hyvä.

 

Näitä tarvitset yhteen pieneen kakkuun (20 cm halkaisija):

 

Keksipohjaan tarvitset:

 

n. 175 g Digestivekeksejä

n. 50 g voita 

 

irtopohjakakkuvuoka, 20 cm halkaisija (pieni vuoka!)

leivinpaperi

 

 

Vaniljatäytteeseen tarvitset:

 

 

2 dl Valio laktoositon kermaa

400 g Valion Eila vaniljatuorejuustoa  (uutuus tuote n. 3/2014 -)

1/2 dl sokeria

3 liivatelehteä

1 ½ rkl maitoa (liivatteiden liottamiseen)

 

(olisin halunnut  vaniljatäyteosan vielä hieman muhkeammaksi joten ensi kerralla kokeilen tehdä vaikkapa 450 g vaniljatuorejuustoa, 2,5 dl kermaa, ¾ dl sokeria, 3,5 liivatelehteä ja 1,5 rkl maitoa mutta kyllä se ihan muhkea oli tuolla edelläolevallakin ohjeella ja se on siksi parempi että tuo 400 g on tasan kaksi tuorejuustopurkillista.) 

 

Mustikkahillo-täytteeseen + pinnoitteeseen tarvitset:

 

5 dl mustikkahilloa

4-5 liivatelehteä

1 rkl vettä liivatteiden liottamiseen

 

(huom. mustikkahillon sekaan laitoin oikeasti vain 3 liivatetta, mutta  mustikkaraita kakun sisällä jäi liian löysäksi joten jäädytin  kakkua tunnin verran pakastimessa ja mustikkaosuus hyytyi  mutta jääkaapissa ei varmasti olisi hyytynyt. Siksi lisäsin tähän ohjeeseen liivatteiden  määrää. Toisaalta tykkäsin kovin siitä ettei mustikkaosa ollut sellainen ihan liivate-pläjäys  eli ehkä ehdotankin että kokeile vain 4 liivatelehdellä - ei viidellä - ja jos tuntuu liian löysältä kun irrotat vuokaa, niin laita vielä tunniksi  pakastimeen. Minä sain kakun pysymään kuitenkin pystyssä 3 liivatelehdellä kun laitoin kakun tunniksi pakastimeen. siinä ajassa kakku ei tosiaankaan jäädy vielä mistään!  tykkäsimme kun mustikkaosuus ei ollut liivatemaista mutta  ensi kerralla kokeilen kyllä miten yhden liivatelehden lisääminen vaikuttaa asiaan.)

 

 

HUOM:

Tein tämän  irtopohjavuokaan  jonka  halkaisija oli  vain 20 cm (pieni  vuoka!)  eli huomio tämä! Jos teet kakun normaaliin suureen vuokaan (24-26 cm), tee se ainakin 1,5 kertaisena.

 

 

Näin teet:

 

Tee ensin keksipohja. Murskaa keksit hienoksi jauheeksi tai vähintään rouheeksi monitoimikoneessa. Sulata voi kattilassa ja yhdistä voi ja keksimurska.

Laita irtopohjaisen kakkuvuoan pohjalle leivinpaperi niin että se menee ulos irtopohjan ja vuoan välistä. Voit leikata ylimääräisen paperin pois.

 

Taputtele keksi-voiseos vuoan pohjalle. 

 

Tee sitten mustikkaseos.

Laita liivatelehdet  likoamaan kylmään veteen.

Mittaa hillo johonkin astiaan.

Laita pikkuruinen kattila hellalle, kattilaan 1 rkl vettä ja  kiehauta. Lisää sinne kuivaksi puristetut vedessä pehmenneet liivatelehdet. Sekoita lusikalla kunnes hyvin sulaneet veden sekaan.

Laita liivateseos saman tien mustikkahillon sekaan.  Surauta sauvasekoittimella vielä niin saat mustikkahillosta  oikein hienoa sileää hilloa.

 

Tee sitten vaniljatäyte. 

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.

Vatkaa kerma vaahdoksi.  Lisää sekaan vaniljatuorejuustot (tai jos kaupassasi ei ole, niin tavallista maustamatonta tuorejuustoa ja sitten  vaniljasokeria maun mukaan, aika reippaasti).  Lisää vielä sokeri. 

Laita sitten 1,5 rkl maitoa pikkuiseen kattilaan ja anna kiehahtaa. älä polta.  Lisää kuivaksi puristettu pehmennyt liivatelehti maidon sekaan ja sekoita lusikalla kunnes hyvin liuennut maitoon. Kaada seos heti tuorejuustomassan sekaan.  Sekoita huolella, mieluiten sähkövatkaimella!

 

Kaada nyt vaniljatuorejuustoseosta keksipohjan päälle, noin puolet tai vähän alle puolet. (älä laita kaikkea!)  Laita jääkaappiin hetkeksi hyytymään - tai vaikkapa pakastimeen ihan vähäksi aikaa.

Kun pinta on  hieman hyytynyt, kaada mustikkaseoksesta suuri osa  juustopinnan  päälle - mutta jätä mustikkahillotäytettä vielä myös pintakerrokseen.

Laita taas jääkaappiin tai mieluiten tässä vaiheessa jopa pakastimeen hetkeksi (esim. 10-15 min) että hyytyisi pian. Se ei siinä ajassa ehdi jäätyä - tarkkaile kakkua.

 

kun mustikkapinta tuntuu kiinteytyneen, lusikoi vielä varoen vaniljajuustomassaa tasaisesti mustikkakerroksen päälle ja tasoita varoen - se ei saa sekoittua mustikkakerroksen kanssa.

Laita taas hyytymään jääkaappiin tai pakastimeen. Kun pinta on hieman kiinteytynyt, voit vielä koristella  pinnan  ylijääneellä mustikkahilloseoksella.

tein itse marmorikuvioinnin laittamalla ensin tippoja ja vetämällä ne raidoiksi ja lopulta sitten vetämällä veitsellä  aaltoliikettä  kakun pintaa pitkin.

 

Jätä kakku hyytymään jääkaappiin vähintään 4-6 tunniksi  tai yön yli,

tai jos  on kiire, niin  ensin tunniksi pakastimeen ja sitten vielä pariksi  tunniksi jääkaappiin.

 

 

Meidän perheen mielestä tämä oli yksi parhaimmista kakuista ikinä. Se johtui kyllä varmaan suureksi osaksi tästä ihanasta mustikkahillostamme, mitä teemme kesäisin aina itse.  Sen teko on helppoa ja edullista, kannattaa kokeilla. Ohje löytyy "lisukkeet" osiosta.

 

 

 

 

 

Tämän kakun tein työpaikalleni tuliaisiksi. Koristelu yksinkertaisesti pensasmustikoilla (ei voi laittaa pakastemustikoita sillä ne menevät löllöksi ja värjäävät. Kesällä voi toki käyttää tuoreita suomalaisia metsämustikoita. Sitruunamelissan lehtiä on koristeena mustikoiden vieressä. Firman nimi/logo on tehty sinisestä marsipaanista. Kirjaimet on ihan veitsellä leikattuja kun minulla ei ole pienten kirjainten muotteja.

Tuo versio kakusta jossa pinnallakin on mustikkahillotäytettä, näytti tältä. Ei siis kovin kaunis mutta paloiksi leikattuna lautasella oli kauniimpia kuin näin kokonaisena. Tämä löysempi mustikkatäyte oli kyllä paljon paremman makuista! Jos siis kotioloihin teet, niin tätä suosittelen. Marmorikuvioinnin saat laittamalla lusikallisia mustikkatäytettä täplinä sinne tänne kakun pintaan ja vetelemällä veitsen kärjellä pintaa sikin sokin.