Uusimmat kuvat

Vaniljajuustokakku
Suklaavadelmamoussekakku
Suklaavadelmamoussekakku
Suklaavadelmamoussekakku
Suklaavadelmamoussekakku
suklaavadelmamoussekakku
Suklaavadelmamoussekakku
Suklaakakku marjoilla koristeltuna
Vaniljamustikkajuustokakku
Vaniljamustikkajuustokakku
Pätkissuklaakakku
Kahvijuustokakku

Hae sivuilta

JÄNISFILETTÄ JA VANILJARISOTTOA

Herkullista vaniljarisottoa ja mureaa jänisfilettä. Parsa ja lehtipersilja antavat väriä ja makua. Kastikkeessa on aidon vaniljatangon siemeniä.

JÄNISFILETTÄ JA VANILJARISOTTOA 

 

 

Tämä ohje on sovellettu  keittiömestari Novellin  kirjasta "your place or mine?" .  Siinä Novelli tekee  Jäniksen koivesta  "confitia"  (mikäköhän olisi suomennos? aina Suomessakin puhutaan tuolla sanalla)  ja tarjoilee sitä vaniljarisoton kanssa.  Risoton tein melkein hänen ohjeidensa mukaan, ainoastaan  jätin pois purjon ja korvasin makean valkoviinin  puolimakealla.   Risotosta tuli hyvää!   Jäniksen jalkoja en lähtenyt tässä kokeilemaan,  itse paiston jäniksen filettä tähän ja  se sopi ihanasti tähän.   Kun tein tätä ruokaa parsa-aikaan (huhtikuussa), niin halusin vielä lisukkeeksi vihreää parsaa joka myös toi väriä annokseen. 

 

 

Näitä tarvitset 4 hlö:lle 

 

Jänisfileeseen:

 

jäniksen kokonaiset ulkofileet (2 kpl) 

suolaa

mustapippuria myllystä

voita paistamiseen

 

Risottoon tarvitset:

 

oliiviöljyä sipulin kuullottamiseen, noin 1 rkl

3 pientä salottisipulia

1 valkosipulin kynsi

1 vaniljatanko (puolita se pituussuunnassa)

120 g hyvää laadukasta risottoriisiä  (Carnaroli, Arborio)

100 ml puolimakeaa (tai makeaa) valkoviiniä

300 ml kuumaa kana- tai jänislientä 

10 g voita

1 rkl mascarponejuustoa

10 g hienoksi raastettua laadukasta vanhaan parmesanjuustoa

suolaa ja mustapippuria myllystä

 

 

Koristeluun:

 

lehtipersiljaa

vihreää parsaa

paistinpannulta talteen paistolientä eli ns. jänis-voikastiketta ja siihen lisätty  hieman  vettä, vaniljatangon mustia siemeniä , suolaa, pippuria

 

 

 

Tee näin:

 

ota noin tuntia ennen ruoanlaittoa jänisfileet  lämpimään. Lihan pitäisi olla aina huoneenlämpöistä kun sitä paistetaan. 

Silppua salottisipulit ja valkosipulinkynsi hienoksi.  Kuullota niitä  sekä myös vaniljatankoa puolitettuna pituussuunnassa    oliiviöljyssä kattilassa mutta ne eivät saa laisinkaan ruskistua vaan vain hautua pehmeiksi!    Lisää sitten riisi ja anna hautua vielä minuutti pari. Älä vaan anna riisin ruskistua!!    Lisää valkoviini ja  keitä hiljaisella tulella kunnes viini on imeytynyt täysin riisiin. 

 

Lisää kuumaa kana (tai jänis)lientä  3-4 erässä ja sekoita joka lisäyksen jälkeen.  Keitä hiljaisella tulella näin kunnes kaikki liemi on imeytynyt riisiin ja riisi on pehmeää. Risottoriisi ei saa mennä ylipehmeäksi,  hampaille pitää jäädä "pikkuisen purtavaa" mutta ei paljoa. Älä jätä siis riisiä  raa´aksikaan.  

 

Tässä välissä voit paistaa jänisfileet!  Älä kuitenkaan vaan unohda risottoa yksin hellalle että neste loppuu yhtäkkiä ja risotto palaa pohjaan!   Se käy nopeasti!    

 

  Laita  paistinpannulle ruokalusikallinen voita  ja paista siinä jänisfileitä (muistathan ottaa ne huoneenlämpöön  noin tuntia ennen paistohetkeä! ) . Pidä pannu ensin kuumalla että fileen pinta ruskistuu kauttaaltaan kauniiksi.  Sitten vähennä lämpöä selvästi ja paista vielä muutama minuuttia kummaltakin puolelta että jänisfile  paistuu  sopivaksi. Jätä file rosekypsäksi tai jopa vähän raa´emmaksikin,   sillä  riista kuivuu  jos sen kypsentää täysin.  Osa riistalihasta menee "pilalle" jos sen kypsentää  kokonaan. liha muuttuu harmaaksi ja kuivaksi.  

Mausta fileet suolalla ja pippurilla (myllystä mustapippuria)  ja laita folioon vetäytymään eli heti ei saa leikata ettei kaikki lihanesteet valu hukkaan. 

 

Kastiketta sain annokseen näin:

 

Kun  olin paistanut jänisfileet, niin otin paistinpannulta hyvät lihanesteet talteen. Laitoin ihan vähän vettä pannulle  (ehkä noin ½ - 1 dl)  ja paistinlastan avulla "irrotin" pannulta hyvät lihanesteet  veden sekaan. Maustoin  tämän  kastikkeen suolalla ja pippurilla sekä lisäsin viimeiseksi vielä vaniljatangosta  pari veitsenkärjellistä  vaniljatangon siemeniä. 

 

 

Jatka sitten risoton tekoa. 

Kun kaikki liemi on imeytynyt riisiin ja se on kypsää,   ota risotto pois  liedeltä,  lisää risoton joukkoon  vielä voi, mascarpone ja parmesaaniraaste.   Mausta suolalla ja pippurilla.   Ota vaniljatanko pois.    pidä folion alla lämpimänä (tai kattilassa kansi päällä). 

 

Kokoa annokset:

 

laita risottoriisiä keko lautasen keskelle (tai  rengas- tms. vuoan avulla voit tehdä myös kauniin muodon riisistä )  .    Koristele annos kypsäksi keitetyllä vihreällä parsalla,  lehtipersiljalla sekä  lisää annokseen riisin päälle tai viereen vielä kauniisti vinosti leikattuja jänisfilepaloja.    Lusikoi muutama kaunis kastikeraita lautaselle.