Uusimmat kuvat

Vaniljajuustokakku
Suklaavadelmamoussekakku
Suklaavadelmamoussekakku
Suklaavadelmamoussekakku
Suklaavadelmamoussekakku
suklaavadelmamoussekakku
Suklaavadelmamoussekakku
Suklaakakku marjoilla koristeltuna
Vaniljamustikkajuustokakku
Vaniljamustikkajuustokakku
Pätkissuklaakakku
Kahvijuustokakku

Hae sivuilta

HENNAN HERKKUTATTIRISOTTO

herkkutatit ovat parhaillaan kun ovat pieniä ja kiinteitä. Voit tehdä tämän ruoan myös kuivatuista tateista. 50 g kuivattuja vastaa noin 1 litraa tuoreita. Muista liottaa ja valuttaa kuivatut tatit ennen niiden paistamista! muuten valmistat tämän samalla lailla kuin alla olevassa ohjeessa.

HENNAN HERKKUTATTIRISOTTO  (JA VANILJAVOISSA PAISTETTUJA PIKKUTATTIVIIPALEITA) 

 

 

olen kokeillut monia erilaisia tattiohjeita suoraan resepteistä ja  sitten on muotoutunut omat versiot sen mukaan mistä raaka-aineista itse eniten pidän.  Tämä oma versioni on yksi yksinkertainen, mutta erinomainen ja nopea.  Haluan yhdistää tatit, rucolan, parmesaanin ja pinjansiemenet ja ehdottomasti risottopohjassa pitää olla valkoviiniä.

 

Näitä tarvitset (noin 4 hlö:lle):

 

1,3 litraa tuoreita puhdistettuja/perattuja tattipaloja +  muutamia kokonaisia pieniä tatteja joista voit muotoilla sienen muotoisia koristeita (kuvassa)  tai jos ei ole pieniä tatteja, niin  lisää määrää vähän, esim. 1,5 litraa tattipaloja

 

1-2 rkl voita tattipalojen paistamiseen

2 valkosipulin kynttä pienen pieneksi pilkottuna

 

(jos käytät kuivattuja, niin  50 g kuivattuja vastaa noin 1 litraa tuoreita)

 

3 rkl oliiviöljyä

50 g voita

suolaa myllystä

mustapippuria myllystä

n. 4 rkl sitruunan juuri puristettua mehua (noin yksi sitruuna)

 

1 punasipuli  hienoksi pilkottuna

3 dl laadukasta risottoriisiä kuten Arborio tai Carnaroli

1 dl  kuivaa valkoviiniä

7,5 dl kuumaa vettä

1 ½ kanaliemikuutiota

 

3 dl laadukasta juuri raastettua parmesaaniraastetta  (jos käytät huonoa liian "Nuorta" parmesaania, niin risotosta tulee liisterimäistä!)

 

50 g voita (aiemmin oli myös sama määrä, eli kahdessa erässä laitetaan voita eli yhteensä 50+50 g)

pinnalle vielä hieman parmesaanilastuja koristeeksi

koristeluun myös rucolaa (ja halutessaan sitä voi laittaa myös  viimeiseksi juuri ennen tarjoilua runsaamminkin risoton sekaan/ päälle)

 

(1/2 - 1 dl paahdettuja pinjansiemeniä. Voi jättää poiskin mutta maistuvat kyllä hyvältä tässä!)

 

(voit myös laittaa n. 100 g parmankinkkua pienehköinä kuutioina sekaan jos haluat tehdä risotosta vielä tuhdimpaa. sopii hyvin!)

 

Tee näin:

 

Kuori valkosipulin kynnet ja pilko aivan hienoksi hakkelukseksi.

Paista tattipaloja ja valkosipulisilppua voissa muutama minuutti.  Mausta tatti-valkosipuliseos  suolalla ja mustapippurilla myllystä rouhittuna.

Laita tatti-sipuliseos syrjään ja kaada niiden päälle sitruunanmehu.

 

Laita oliiviöljy ja voi (50 g) paksupohjaiseen laakeaan kattilaan ja kuullota siinä punasipulisilppu.

Älä ruskista sipulia mutta anna sen hautua muutama minuutti.  Jos sinulla ei ole punasipulia, käytä salottisipulia, se on lempeää ja pehmeää. tykkään käyttää tässä punasipulia siksi että se antaa pikkuisen väriä muuten aika värittömälle ruoalle.   Lisää sitten risottoriisi ja anna sen olla minuutti pari hautumassa, älä ruskista.

Lisää sitten valkoviini ja anna hiljalleen kiehua kunnes viini on imeytynyt riisiin. Varo ettei neste pääse kuitenkaan loppumaan kattilasta ettei riisi pala kiinni tai ruskistu.   Lisää sitten tatti-valkosipuliseos riisin joukkoon. Lisää sitten  1,5 kanaliemikuutiota  ja kaada  kannusta vettä pikkuhiljaa noin desi kaksi kerrallaan risoton joukkoon  (mittaa kannuun ensin 7,5 dl kuumaa vettä niin tiedät suunnilleen paljonko nestettä menee). Lisää nestettä aina kun edellinen on imeytynyt riisiin suurimmaksi osaksi. Älä anna risoton palaa pohjaan (eli älä päästä nestettä liian vähiin). 

 

Keitä kunnes riisi on al dente eli  kypsää mutta ei liian löllöä vielä. Älä jätä riisiä kuitenkaan kovaksi ja raa´aksi, vaan sen tulee olla silti pehmeää.

Lisää sitten toinen erä voita  (50 g) ja parmesaaniraastetta sekä parmankinkkukuutiot jos käytät  niitä.  tarkista maku eli  lisää tarvittaessa laadukasta merisuolaa myllystä ja mustapippuria samoin. Näin maut pääsevät kunnolla oikeuksiinsa.

 

Jos käytät pinjansiemeniä, niin paahda ne jo siinä vaiheessa kun odotat riisin kypsymistä eli paahda siemenet kuumalla ja kuivalla pannulla kovalla lämmöllä muutaman minuutin ajan kunnes saavat kauniin vaaleanruskean värin. Varo ettet polta niitä, ne palavat ihan silmän  räpäyksessä. Älä tee muuta sillä välin kun paahdat pinjansiemeniä!

Voit paistaa nämä vaikka jo ennen kuin  teet risotosta muuta, mutta jätä ne syrjään kuivaan paikkaan lautaselle odottamaan. 

 

Jos käytät muotoiltuja tatteja koristeluun (katso kuva), niin ota kaikkein pienimmät herkkutatit ja leikkaa hatun ja jalan keskeltä  poikkileikkaus niin että saat kauniin tattikuvion. Leikkaa siitä sitten sellainen noin ½ cm paksuinen  muotoiltu sieni. Jos teet ohuempia, ne hajovat helposti. Yhdestä sienestä ei tule kuin 1-3 kpl muotoiltuja, sillä harmillisen usein ne hajoavat. Tee siksi vähän paksumpia ja useammasta sienestä niin saat tarvittavan määrän.  Muotoillut sienet voi tehdä ja paistaa voissa sillä välin kun riisi keittyy kypsäksi. Jos haluat TODELLA HERKULLISIA muotoiltuja tatteja, niin paista ne VANILJAVOISSA. Eli noin 25 g voita, pehmennä se haarukalla tai lusikalla  kipossa tai anna olla hetken aikaa huoneenlämmössä ja lisää sinne puolikkaan vaniljatangon sisältä raaputetut mustat vaniljansiemenet joukkoon.   paista sitten tässä vaniljavoissa tattiviipaleet pannulla. 

 

 

Kokoa annos näin:

laita lautasen keskelle ympyrän muotoon  rucolan lehtiä ja muotoiltuja tattiviipaleita (katso kuva).  laita lusikalla / kauhalla  keko risottoa lautasen keskelle.  voit koristella keonkin vielä rucolalla ja parmesaanilastuilla sekä muotoillulla tattiviipaleella. Ripottele pinjansiemenet joko annoskeon pinnalle tai ennen tarjoilua risoton sekaan.  Pinnalla ovat kauniimpia eikä tule syöjän suuhun yllätyksenä jotain "kovaa". 

 

jos laitat koko risoton tarjoilukulhoon pöytään (etkä annostele), niin laita risotto tarjoilulautaselle, ripottele sen pinnalle pinjansiemenet ja rucolaa sekä parmesaanijuustolastuja  ja viimeiseksi laita pinnalle muutamia muotoiltuja tattiviipaleita (ei haittaa jos niitä ei tule, koristeeksi riittää myös vain siemenet ja rucola). 

 

Laita pöytään tarjolle vielä mustapippuri ja suolamyllyt  jotta jokainen voi halutessaan lisätä mausteita. Muista että myös juustolastut tuovat suolaisuutta ruokaan.