Uusimmat kuvat

Vaniljajuustokakku
Suklaavadelmamoussekakku
Suklaavadelmamoussekakku
Suklaavadelmamoussekakku
Suklaavadelmamoussekakku
suklaavadelmamoussekakku
Suklaavadelmamoussekakku
Suklaakakku marjoilla koristeltuna
Vaniljamustikkajuustokakku
Vaniljamustikkajuustokakku
Pätkissuklaakakku
Kahvijuustokakku

Hae sivuilta

HIRVEN TAI PEURAN PAISTI ns. JÄÄPAISTINA

Jääpaisti paistetaan ensin ja sitten laitetaan yöksi maustumaan mausteliemeen. Seuraavana päivänä paisti viipaloidaan tarjolle. RIpotellaan vielä suolaa pinnalle, ja mustapippuria tai pippurisekoitusta. En enää lämmitä paistia vaan tarjoilen kylmänä. NÄin se ei enää kypsy lisää. Tarjoan lisukkeena lämmpimiä perunoita, tai bataattia (kuva alla) ja kuumaa kastiketta. Mutta paisti saa olla kylmää tai mieluiten toki huoneenlämpöistä!

i

Uunissa paahdetut bataatit ovat myös ihana lisä lihalle. Ohje löytyy lisukkeet osiosta.

JÄÄPAISTI HIRVESTÄ TAI PEURASTA

Glorian ruokalehdessä on ollut joskus tämä paistin ohje. Se on mainio, tosin vaatii pitkän ajan uunissa.  Ruoan juju on kuitenkin vahvalihaliemi jossa paisti muhii useita tunteja jolloin mausteet menevät paistin pintaa syvemmälle.
(kun yleensä mausteet jäävät vain paistin pintaan)

Hirven tai peuran paisti

Liemi:
voimakasta lihalientä
ripaus sokeria
ripaus suolaa
rouhittua mustapippuria
katajanmarjoja
yrttejä kuten rosmariinia, timjamia

Laita jäinen paisti pakastimesa uunivuokaan ja nosta vuoka 150 asteiseen uuniin.  Paistin kypsyminen riippuu täysin sen koosta, mutta  2-3 kg:n paistin kypsymiseen menee 6-9 tuntia.  Kun paisti on sulanut sen verran että saat paistimittarin tökättyä paistin paksuimpaan kohtaa, laita se ja aseta haluamallesi sisälämmölle. Riistalle suosittelen vähän punertavampaa esim. 62-65 astetta.  Kuvan paisti on 62 asteinen.

Jos haluat täysin kypsän paistin, on sisälämpö 70 astetta.  Sen yli tehtynä riistasta tulee kuivaa, sitkeää ja harmaata.  Minusta se on jo hieman pilalla 70 asteisenakin!

Sekoita liemen ainekset. Laita kuuma paisti kylmään  liemeen vähintään pariksi tunniksi. Se saa olla siinä yönkin yli. 

Leikkaa viipaleiksi ennen tarjoilua.  Ohuet viipaleet parempia.  RIpottele pinnalle vielä hyvää laadukasta suolaa ja mustapippuria myllystä tai monipippuriseosta.  Tarjoilen paistiviipaleet huoneenlämpöisinä ja tarjoilen vain lisukkeet ja kastikkeen kuumana.   Ihanasti sopii riistakastike (kerma, soija, lihaliemi, suuruste, pippuri) tai  esim. punaviinikastike (ohje löytyy lisukkeet osiosta).