Uusimmat kuvat

Vaniljajuustokakku
Suklaavadelmamoussekakku
Suklaavadelmamoussekakku
Suklaavadelmamoussekakku
Suklaavadelmamoussekakku
suklaavadelmamoussekakku
Suklaavadelmamoussekakku
Suklaakakku marjoilla koristeltuna
Vaniljamustikkajuustokakku
Vaniljamustikkajuustokakku
Pätkissuklaakakku
Kahvijuustokakku

Hae sivuilta

TEERTÄ JA KANTARELLIPERUNAKASTIKETTA

Teertä ja kantarelliperunapaistosta

 

 

TEEREN ROSEPAISTETTUA RINTAA, PERUNAKANTARELLIPAISTOSTA, RIISTA- JA KIRSIKKAKASTIKETTA

 

Tässä teertä ei valmisteta perinteisesti padassa hauduttamalla kypsäksi vaan  se tehdään ammattikokkien tavoin "rosepaisto"-tavalla.   Teeren rintalihat käytetään tähän ruokaan ja muut osat voi keittää liemeksi sillä lihaa ei rangassa paljoa ole. Jos haluat, voit myös hauduttaa rankaosia niin kauan että niistä lihat irtoavat ja käyttää ne muussa ruoassa. Ohjeessani kerrotaan miten tämä tehdään.

Ohje on  2-4 hlö:lle riippuen onko monta ruokalajia vai vain tämä. Periaatteessa yksi teeri on vain kahdelle henkilölle mutta  jos tarjolla on alkupala, alkukeitto, pääruoka ja jälkiruoka, niin yhdestä teerestä saa lisukkeineen vaikka neljällekin hlö:lle, ja etenkin jos on  kaksi aikuista ja kaksi lasta syömässä.

Aloita valmistelut sillä että leikkaat rintalihat kokonaisina irti muusta rangasta. Laita sekä rintalihat että rangat kulhoon ja peitä ne maidolla. Jos rankaosa on sinusta niin iso että on vaikea peittää sitä maidolla, voi leikata senkin muutamaan pienempään palaan.  Tällä tavoin  maidossa liotettuna saadaan kuitenkin pois sellainen hieman "maksamainen" maku joka voi tulla lihaan jos sitä ei esikäsittele. Silloin se on pahaa...

Näitä tarvitset:

1-2 teeren rintaa (eli 2-4 rintapalaa)  ja rangoista voi keittää makua talteen

maitoa liottamiseen

1 rkl  voita paistamiseen

suolaa ja mustapippuria myllystä

 

n. 25 g voita

n. 30 g pekonia

4 pientä salottisipulia puolitettuina

1 pieni punasipuli  

1 oikein suuri Rosamunda peruna kuutioituna

50 g pieniä kauniita kantarelleja

 2 dl kuohukermaa

 

2 rkl mustaherukkahyytelöä maun mukaan

suolaa ja mustapippuria

tuoretta timjamia

( rosmariinin oksa )

 

puolukoita koristeeksi (tai  ns. Pohjolan kapriksia eli etikkaliemeen säilöttyjä pihlajanmarjoja - ohje löytyy sivuiltani lisukkeet osiosta mutta ne pitää tehdä monta päivää ennakkoon! kuvassa on puolukoita)

Jos haluat kahta kastiketta kuten kuvassa, niin punaisen kirsikkakastikkeen ohje löytyy fasaania ja kirsikkakastiketta -ohjeesta sivuiltani. Se kastike kannattaa tehdä ensin valmiiksi - se voi odottaa ja sen voi lämmittää uudelleen!

 

Näin teet:

Ihan ensiksi liota teertä maidossa kuten ohjeen alussa oli jo mainittukin. Katso ohje sieltä. Tämä on tärkeä vaihe jotta liha on maukasta eikä maistu maksamaiselta! Liota mielellään pari tuntia. Pidä liha sillä aikaa jääkaapissa.

 

Kun olet pari tuntia liottanut teertä maidossa, pyyhi teeri maidosta, ruskista pannulla nokare voita ja paista rankaosia hetki ja laita uunivuokaan jossa kansi ja laita pohjalle 1-2 cm vettä.  Laita kansi kiinni ja hauduta uunissa kunnes liha irtoaa luista. Näin saat talteen kaikki lihat. Voit käyttää tämän toisessa ruoassa.  Jätä rintalihat huoneenlämpöön odottamaan niiden valmistamista.

Kuori ja leikkaa perunat pieniksi kauniiksi kuutioiksi. Kuori sipulit ja puolita pienet salottisipulit puolikkaiksi ja   kuori ja pilko punasipuli kuutioiksi. Putsaa kantarellit ja käytä pienet kokonaisina (ovat kauniita siten). Jos käytät suuria sieniä, pilko ne paloiksi. 

 

Lämmitä uuni 125-175 asteeseen.

Ota ensin puolet voista pannulle ja hauduta siinä perunakuutioita ja anna paistua muutama minuutti.  Lisää sitten salottisipulin puolikkaat ja punasipulikuutiot sekaan ja viimeiseksi vielä pikkuiset kantarellit. Paista vielä muutama minuutti ja lisää sekaan kerma ja hauduta kunnes perunat kypsiä (mutta eivät hajoa).  Mausta kastike  mustaherukkahyytelöllä ja suolalla ja mustapippurilla.  Tähän haudutukseen menee hieman aikaa. Älä valmista teeren rintoja ennen kuin perunat ovat jo melkein kypsiä!

Ruskista teeren rintafileet voissa paistinpannulla molemmin puolin. Mausta suolalla ja pippurilla. Nosta  laakeaan uunivuokaan ja laita paistomittari rinnan paksuimpaan kohtaan niin että mittarin terävä pää jää lihan sisälle.

Anna lihojen paistua uunissa 175 asteessa, kunnes niiden sisälämpö on 59 astetta.   Silloin rinnat ovat meheviä ja punertavia - ei liian punaisia mutta punakoita. Liha on mehevää ja pehmeää. Jos riistan haluaa pilata, sen ylikypsentää. Silloin siitä tulee  kuivaa ja  pahaa ja sitkeää.

Nosta lihat uunista ja anna levätä hetki folioon käärittynä. Ota paistinpannun  ns. paistomaut talteen laittamalla pannulle pari ruokalusikallista vettä ja  keittämällä sitä hetki. Lisää tämä hyvä liemi kerma-sieni-peruna-seokseen. Nestettä ei tule siitä paljoa (eikä tee kantarelliperunakastikkeesta liian lötköä) mutta makua tulee.

Kun rintalihat ovat hetken foliossa levänneet (5-10 min), niin leikkaa teeren rintafileet kauniiksi melko ohuiksi viipaleiksi mutta jätä ne vierekkäin jotta saat ne kauniisti annokseen laitettua. 

 

Kokoa annokset näin:

 

Laita lautasen keskelle kantarelliperunapaistosta kastikkeineen ja nosta keon keskelle kauniita teerenlihaviipaleita.  Lusikoi annoksen ympärille kirsikkakastiketta jos käytät tähän sitäkin (kuten kuvassa. Ohje löytyy pääruokavalikosta fasaania ja kirsikkakastiketta). Ripottele  reunoille puolukoita.  Voit laittaa annokseen vielä  rosmariinin oksan jos haluat. Ripottele myös tuoreen timjamin pikkuisia lehtiä pitkin annosta (kuten kuvassa) sillä timjami sopii myös maultaan ihanasti teeren ja riistan kanssa yleisestikin.