Uusimmat kuvat

Vaniljajuustokakku
Suklaavadelmamoussekakku
Suklaavadelmamoussekakku
Suklaavadelmamoussekakku
Suklaavadelmamoussekakku
suklaavadelmamoussekakku
Suklaavadelmamoussekakku
Suklaakakku marjoilla koristeltuna
Vaniljamustikkajuustokakku
Vaniljamustikkajuustokakku
Pätkissuklaakakku
Kahvijuustokakku

Hae sivuilta

MARENKIKUPIT JA MARJOJA

Marengit voi valmistaa muutama päivä ennen vieraiden tuloa. Täyttäminen täytyy kyllä tehdä vasta juuri ennen tarjoilua.

Marenkikupit voit tehdä hyvissä ajoin valmiiksi ja täyttää vasta juuri ennen vieraiden tuloa.   Muista säilyttää marengit aina kuivassa, mielellään vaikkapa metallisessa peltirasiassa (ja säilö ne sinne vasta kun ovat kunnolla jäähtyneet ja varmasti ihan kuivaksi ensin uunissa paistettu)

Tämän idean sain viime vuonna Etiketti-lehdestä jossa oli tehty vastaavanlaiset marenkikupit ja ne oli täytetty kermavaahdolla ja puutarhamansikkaviipaleilla.  Itse en niin kovin pidä kermavaahdosta, joten  varioin ohjetta täyttämällä marenkikupit mieluummin  vaahdotetulla vaniljakastikkeella ja vaihtamalla marjat aina niihin marjoihin joita mökkipihalta löytyi, eli metsämansikoihin, mustikoihin ja villivadelmiin.  Voit siis varioida tätä eri marjoin  ja kyllä tämän marenkikupin sisällä maistuu myös vaikkapa mascarponesta ja kermasta tehty vaahtokin! 

 Näitä tarvitset 10 pientä marenkikuppia varten:
6 munanvalkuaista
3 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
2 tl maissitärkkelysjauhoja
1 rkl kaakaojauhetta
2 tl sitruunan mehua

Täytettä varten:
 vatkautuvaa vaniljakastiketta, kuten Flora Vanillaa
ehdottomasti tuoreita marjoja kuten metsämansikoita, villivadelmia, mustikoita, puutarhamansikoita, puutarhavadelmia

suklaakastikkeeseen tarvitset vielä:
2 dl kuohukermaa
100 g fazerin sinistä suklaata
1 rkl voita


Laita ensin uuni kuumenemaan 150 asteeseen.

Erottele keltuaiset ja valkuaiset. Laita keltuaiset jääkaappiin vaikkapa kahvikuppiin, muovikelmulla peitettynä, ja käytä ne muuhun tarkoitukseen parin päivän sisällä. niitä ei tässä tarvita.

Vatkaa valkuaiset vaahdoksi ja lisää vähän väliä  pikkuisen sokeria, yhteensä 2 dl   koko ajan vatkaten.

Sekoita  eri kulhossa  loppu sokeri (1 dl), vaniljasokeri, kaakaojauhe sekä maissijauho. Sekoita nämä valkuaisvaahtoon varovasti sekoittaen.  Lisää lopuksi sitruunan mehu. 

Ota uuni pelti ja laita siihen leivinpaperi.  Lusikoi valkuaisvaahtoa leivinpaperin päälle 10 pyöryläksi. Jätä reunaosat vähän korkeammiksi kuin keskiosa. Näin saat "kuppeja" aikaiseksi.

Paista marenkeja uunissa ja vähennä uunin lämpö heti 125 asteeseen. Paista marenkeja uunissa 1  1/2 tuntia  kunnes ovat napakoita ja kiinteitä. anna marenkien jäähtyä kunnolla huoneenlämmössä.   (jos haluaisit tehdä ison marenkilevyn eikä pikkuisia, niin paistoaika tietenkin pitenisi)

Kun marengit ovat jäähtyneet, ne voi säilöä pari päivää metallisessa piparirasiassa tms. kuivassa paikassa.  Kosteassa ei niitä voi pitää, eikä edes huoneenlämmössä sellaisenaan sillä pienikin kosteus saa ne tahmeaksi.

Kun tarjoilet marengit,   tee ensin suklaakastike:

Kuumenna kerma kattilassa. sekoita koko ajan ettei kerma pala pohjaan.  Ota kattila pois liedeltä ja lisää suklaa palasina kerman  joukkoon.  Suklaa sulaa sinne pian, sekoita tasaiseksi. lisää pikkuinen nokare voita jotta kastikkeesta tulee hieman kiiltävämpää. 

vaahdota vaniljakastike vaahdoksi  ja laita sitä  jäähtyneisiin kuppeihin. Lisää lopuksi päälle kauniita tuoreita metsämarjoja ja koristele vielä syötävin kukkasin tai sitruunamelissan / mintun tms.  lehdillä. 

valuta  suklaata marenkikuppien päälle tai ympärille juuri ennen tarjoilua.