Uusimmat kuvat

Vaniljajuustokakku
Suklaavadelmamoussekakku
Suklaavadelmamoussekakku
Suklaavadelmamoussekakku
Suklaavadelmamoussekakku
suklaavadelmamoussekakku
Suklaavadelmamoussekakku
Suklaakakku marjoilla koristeltuna
Vaniljamustikkajuustokakku
Vaniljamustikkajuustokakku
Pätkissuklaakakku
Kahvijuustokakku

Hae sivuilta

JUUREEN LEIVOTUT HIIVASÄMPYLÄT

Taivaallisia sämpylöitä!

JUUREEN LEIVOTUT HIIVASÄMPYLÄT

 

Glorian Ruoka & Viini lehdessä, numero 1/2011  oli juttu keittiömestari Kristian Perkolan leivistä. Jutun nimi oli "RAVINTOLATASON LEIPÄELÄMYS".

 

Jutussa kerrotaan että   juuri toimii hiivan kanssa leivän kohottajana. Kun sen kerran tekee, se riittää vuosikausia. Huoneenlämmössä säilytettynä juuri on heti valmis käyttöön. Jos taas juurta  käyttää harvemmin, sitä voi säilyttää jääkaapissa jossa käyminen pysähtyy.   Juuren voi myös pakastaa esimerkiksi kerta-annoksina.

 

 

Kaikki alkaa juuresta

 

Päivä 1 / vehnäjuuri

 

100 g  kuorittua, hienoksi raastettua vihreää omenaa (käytin Granny Smithiä)

2 dl  37-asteista vettä

3 dl puolikarkeita vehnäjauhoja

 

Kuori ja raasta omena. Sekoita omenaraaste, vehnäjauhot ja vesi leivontakulhossa.  Siirrä leipäjuuri kannelliseen lasipurkkiin. Sulje kansi ja pidä huoneenlämmössä (tai vielä mieluummin 25-30 asteen lämmössä).  Itse pidin huoneenlämmössä, mahdollisimman lämpimässä paikassa, uunin ja hellan vieressä.  Muista että purkin pitää olla selvästi suurempi kuin taikinajuuren "alku" sillä taikina paisuu. 

 

Päivä 2 ja 3:

Sekoita juurta kerran päivässä. Säilytä purkki kansi suljettuna huoneenlämmössä.

 

Päivä 4:

Kaada juuri leivontakulhoon ja sekoita  siihen

2 dl  37-asteista vettä  ja

3 dl puolikarkeita vehnäjauhoja.

Kaada juuri takaisin purkkiin ja sulje kansi.  Anna juuren käydä seuraavaan päivään, jolloin se on käyttövalmis. 

 

VINKKI:

jos leivot juurileipää 3  päivän välein, ota  juuresta leipätaikinan vaatima 1 ¼ dl   pois  ja lisää tilalle ½ dl vettä ja ¾ dl  puolikarkeita vehnäjauhoja.   Jos leivot juurileipää harvemmin, säilytä sitä jääkaapissa jossa sen käyminen pysähtyy.

Ota juuri huoneenlämpöön ja "syötä" sitä pari päivää ennen leipomista. Käytön jälkeen voit taas laittaa juuren takaisin jääkaappiin.  Juuren voi kuulemma myös pakastaa kerta-annoksina.

 

JUUREEN LEIVOTUT HIIVASÄMPYLÄT  (noin 35 kpl) 

Näitä voit siis ensimmäistä kertaa tehdä sitten kun olet laittanut juuren tulemaan ja odottanut viidenteen päivään!   Kun taikinajuuri on valmis, voit tehdä näitä vaikka  parin päivän välein. 

 

4 dl  kädenlämpöistä vettä

30 g tuorehiivaa tai 1 pussi kuivahiivaa

n. 7-9 dl vehnäjauhoja (reseptissä sanottiin 7 dl mutta  minulle se ei riittänyt!)

1 ¼ dl  vehnäjuurta  (ja muista kun otat siitä juuresta tämän määrän pois, niin silloin siis lisäät siihen juureen taas  ½ dl vettä ja ¾ dl puolikarkeita vehnäjauhoja)

1 rkl suolaa

ja leivontapöydälle joko rypsiöljyä tai vuokaspraytä (Keiju tms.)  tai sitten jauhotat vähän pöytää kuten minä tein, koska taikina oli minusta aika kostea. 

 

 

Sekoita tuorehiiva veteen (tai kuivahiiva jauhoihin)  niin että se liukenee sinne.  Laita mielellään ainekset yleiskoneeseen. Mittaa sitten loput aineet  joukkoon ja vaivaa taikinaa kymmenisen minuuttia pienellä teholla, hiljalleen, kunnes taikina on kimmoisa ja tarttuu hieman sormiin eli älä laita liikaa jauhoja!    En tiedä mittasinko jotain väärin mutta en itse selvinnyt mitenkään 7 dl vehnäjauhoja mikä ohjeessa neuvottiin, silloin taikina oli todella vetistä.  Itse käytin noin 9 dl jauhoja. Teen näitä sämpylöitä pian uudelleen ja mittailen ainekset taas tarkasti ja täsmennän tänne näitä. Tosin  ihan tarkkaa jauhomääräähän on vaikea sanoakaan, se riippuu myös aina vähän vaivaajasta / yleiskoneesta jne.    Tee taikinasta leivottavaa, mutta ei kuivaa, eli käytä jauhoja hieman säästellen. 

 

Peitä taikinakulho leivinliinalla ja anna taikina levähtää vartin verran.

 

Kumoa taikina öljytylle tai jauhotetulle työpöydälle. Muotoile taikina tangoksi ja jaa noin 35 palaan (ohjeessa neuvottiin 40 palaan mutta minusta ne olisivat saaneet olla vähän suurempia koska kun näihin tulee kova ja rapea kuori, niin minusta  pehmeää sisustakin saa olla runsaammin). 

 

Painele taikinapalat kevyesti levyiksi. Nosta levyn liepeet ilmavaksi nyytiksi ja purista sormella yhteen.  Nosta sitten nyytti saumapuoli alaspäin  leivinpaperille ja peitä leivinliinalla. Anna taikinapallojen kohota 15-25 minuuttia.

 

Ohjeessa pyydetään pyöräyttämään kohonneet taikinapalat varovasti sämpylöiksi metallilastan avulla.  Sämpylät voi pyöräyttää  myös työpöytää vasten käsin kevyesti  soikeiksi sämpylöiksi.  Ei ole tarkoitus enää "alustaa" eli ihan kevyesti tee sämpylät taikinapaloista. Jos tämä kaikki kuullostaa oudolta, voit vain pyöräyttää kevyesti kämmenten välissä sämpylät.  

Nosta sämpylät taas uudelleen leivinpaperin päälle ja ripottele pinnalle kevyesti vehnäjauhoja ja peitä leivinliinoilla.  Anna sämpylöiden kohota  20-40 minuuttia.

Tämän jälkeen viillä jokaiseen sämpylään (pintaan) koristeviillot (haluamasi kuvio kuten viivoja tai risti tms.)  . Käytä erittäin terävää veistä, niin  kohonneiden sämpylöiden ilmavuus ei lyttäänny. 

 

Paista sämpylöitä uunissa vain yksi pelti kerrallaan.  Laita uuni kuumenemaan kiertoilmatoiminnolle.  Paista sämpylöitä ensin 250 asteisessa uunissa 3 minuuttia. Ennen kuin laitat  sämpylät uuniin, heitä uunin pohjalle 1 dl vettä. Tämä tekee sämpylöiden pinnasta todella rapean!   Kun olet paistanut kovalla lämmössä ensin 3 minuuttia, niin sitten väännä uunin lämpö 200 asteeseen ja paista sämpylöitä vielä noin 10-12 minuuttia, riippuen sämpylöiden koosta.    Kun otat ensimmäisen pellillisen pois uunista, niin  laita  uuni taas takaisin 250 asteeseen ja    odota että uuni lämpenee niin kuumaksi ennen kuin laitat  toisen pellillisen uuniin. ja muista että  juuri ennen kuin toinen pellillinen menee uuniin, heität taas 1 dl vettä uunin pohjalle!  Vesi aluksi aina sihahtaa kovasti, mutta vain ihan hetken.   

 

Paista samalla lailla kaikki pellilliset.  Muista jättää hieman "kasvuvaraa" pellille eli  älä laita  sämpylöitä  liian lähekkäin. 

 

Leivät ovat ihania uunituoreena. Niissä on rapea kova pinta, ja pehmeä mehevä sisältä. Ne ovat kauniita ja maukkaita! 

Tarjoile sämpylät kunnon Oivariinin kanssa (tai voin)! Muuta ei päälle sitten tarvitakaan!