Uusimmat kuvat

Vaniljajuustokakku
Suklaavadelmamoussekakku
Suklaavadelmamoussekakku
Suklaavadelmamoussekakku
Suklaavadelmamoussekakku
suklaavadelmamoussekakku
Suklaavadelmamoussekakku
Suklaakakku marjoilla koristeltuna
Vaniljamustikkajuustokakku
Vaniljamustikkajuustokakku
Pätkissuklaakakku
Kahvijuustokakku

Hae sivuilta

MUNAKOISOVUOKA

Valmis munakoisovuoka annospaloiksi jo pilkottuna

Tuoreet munakoisot

MUNAKOISOVUOKA 

 

Tein annoksesta vain puolet,  ja se riitti lisukkeeksi 10 hlö:lle.

Jos teet sen ihan ruoaksi,  kokonaisesta annoksesta tullee noin 6 hlö:lle.

Hyvä kasvisruokavaihtoehto!

Aika moni vaiheinen kyllä, eli ihan kiireiselle kokille en suosittele.

 

Ohje löytyi Glorian Ruoka ja Viini lehdestä vuodelta 2008.

Tämä vuoka  pitää tehdä jo edellisenä päivänä ja antaa jäähtyä ja olla kylmässä painon alla jotta se tiivistyy ja sitten siitä voi leikata kauniita viipaleita. 

 

Tarvitset:

3 munakoisoa, noin 1 kg

n. 2 rkl suolaa itkettämiseen

1 dl vehnäjauhoja

3 dl  oliiviöljyä  uppopaistamiseen

2 kananmunaa

1 prk (400 ml) Raguletto tomaattikastiketta

200 g  laadukasta parmesaanijuustoa  juuri raastettuna

½ - 1 ruukku basilikaa maun mukaan

1-2 tl valkopippuria

uuninkestävä vuoka (1 litran vetoinen)

 

Jos teet koko annoksen,  voit käyttää normaalikokoista litran vetoista parfaitvuokaa (tai leipävuokaa). Itse tein vain puolikkaan (riitti lisukkeeksi hyvin) ja käytin sellaista minikokoista pitkää vuokaa (kuvasta vähän näkee millainen se oli).  Pieni vuoka oli   huomattavasti vaikeampi täyttää joten suosittelen isomman vuoan ja annoksen tekoa. 

 

Viipaloi  munakoisot pituussuunnassa noin 2 mm:n paksuisiksi viipaleiksi. Yritä saada monta pitkää isoa lastua vuoan vuoraamisen takia.  Pienemmiksi paloiksi menneet viipaleet voi sitten laittaa vuokaan sisälle ja/tai uppopaistaa rouhetta varten. 

Voit leikata viipaleet veitsellä tai käyttää viipalointikonetta.

 

Sirottele joka viipaleelle suolaa ja anna levätä huoneenlämmössä puoli tuntia. Munakoiso "itketetään" jotta kitkeryys häviää.

Kuivaa sitten munakoisoviipaleet "kyyneleistä"  talouspaperilla.

Vuoraa sitten 1 litran vetoinen  terriini/pate/kakku/leipävuoka leivinpaperilla. Asettele munakoisoviipaleet  vuoan pohjalle ja reunoille siten että liepeet jäävät reilusti reunojen yli (jotta saat lopuksi käännettyä ne vuoan päälle kanneksi).  

 

Ota jäljelle jääneistä munakoisoviipaleista nyt PUOLET ja jätä sivuun odottamaan täyttövaihetta.

 

Ota toinen loppupuolisko munakoisoviipaleista, ja jauhota ne vehnäjauhoissa.

Kuumenna  oliiviöljy kattilassa  ja uppopaista jauhotetut munakoisoviipaleet kullanruskeiksi. Älä anna palaa. Niistä tulee sitten rapeita.  Nosta valmiit viipaleet lautaselle ja anna jäähtyä hetki.  Hienonna rapeat munakoisoviipaleet saksilla silpuksi/rouheeksi. 

 

Vatkaa kananmunat kulhossa että rakenne rikkoutuu. Laita nyt vuokaan (joka on siis jo vuorattu munakoisoviipaleilla)  vuorotellen noin ½ cm kerros kutakin herkkua: tomaattikastiketta, basilikanlehtiä, parmesaania, ja hienonnettua munakoisorouhetta.  Annostele kananmunaa munakoisokerroksen pinnalle pullasudilla penslaten.  Lisää sen jälkeen kerros jäljelle jääneitä itketettyjä munakoisoviipaleita ja ripottele valkopippuria niiden pinnalle (varo  käyttämästä liikaa).  Jatka kerrostamista samalla lailla, kunnes vuoka on täynnä.  Käännä vuoan reunoilla olevat munakoisoviipaleet vuoan päälle kanneksi.

Nosta vuoka 160 asteiseen uuniin ja kypsennä reilu puoli tuntia. Kokeile kypsyyttä paistotikulla. Jos et ole leikannut munakoisoviipaleita tarpeeksi ohuiksi, saattaa paistoaika olla jopa 40-45 minuuttia. 

 

Nosta vuoka pois uunista ja laita leivinpaperi vuoan päälle ja keksi jokin paino joka tiivistää  munakoisovuokaa.  Jäähdytä. 

Kun vuoka on jäähtynyt, voit kokeilla tuleeko vuoasta nestettä, kallistamalla varovasti vuokaa. Itse en saanut nestettä tippumaan, hyvä niin.

Jäähdytä vuoka täysin kylmäksi jääkaapissa, paino päällä.

 

Jos tarjoat vuoan sellaisenaan kokonaisena pöydässä, niin kumoa jäähtynyt vuoka ja raasta pinnalle parmesaania. Lämmitä uunissa 200 asteessa 10 minuuttia. 

Jos tarjoat ne valmiina viipaleina (kuten minä tein, katso kuva) niin sitten leikkaa kylmä terriini terävällä veitsellä annosviipaleiksi, lado ne uunivuokaan ja lämmitä uunissa.  Voit viipaleillekin laittaa parmesaania päälle jos haluat.

 

Vuoka vuorataan pitkillä munakoisoviipaleilla (jotka on itketetty ensin)

Rapeita uppopaistettuja munakoisiviipaleita. Ne murskataan sitten rapeaksi rouheeksi.

Uppopaistetaan osa munakoisoviipaleista