Uusimmat kuvat

Vaniljajuustokakku
Suklaavadelmamoussekakku
Suklaavadelmamoussekakku
Suklaavadelmamoussekakku
Suklaavadelmamoussekakku
suklaavadelmamoussekakku
Suklaavadelmamoussekakku
Suklaakakku marjoilla koristeltuna
Vaniljamustikkajuustokakku
Vaniljamustikkajuustokakku
Pätkissuklaakakku
Kahvijuustokakku

Hae sivuilta

HIRVENLIHATARTAR

Tämä on nopeasti arkeen tehty tartar. Sivuiltani löytyy myös juhlavampi tartar ja perunasalaattia -ohje joka on kaunis ja näyttävä alkupala vaikka vieraille tarjottavaksi!

HIRVELIHATARTAR   (4 hlö:lle)

 

Hirvenliha sopii mainiosti tartariin. Hirven lihassa on mieto ja miellyttävä riistan maku! 

Tartar tarvitsee aina vähän jotain rasvaa,  tässä se on itse tehdystä majoneenista.  Usein tartareissa rasva tulee jostain öljystä tai keltuaisesta. 

 

Tämä on vain yksi versio tartareista mitä olen kokeillut.  Jokainen voi maustaa tartarin oman makun mukaisesti.  Jännää on että vaikka en muuten erityisesti rakasta etikkapunajuurta enkä suolakurkkuakaan, niin tässä ne vain sopivat todella hyvin tartariin.

 

Tarvitset:

400 g  TODELLA TUORETTA  hirven  puhdistettua paistia

4 tl  oikein hyvin hienonnettua  punasipulia

4 tl  pieniksi kuutioiksi leikattua etikkapunajuurta

4 tl pieniksi kuutioiksi leikattua suolakurkkua

4 rkl  pikamajoneesia (ohje alla erikseen)

2  rkl   sitruunanmehua 

2 tl worchestershire kastiketta (älä jätä pois, on ihan oleellinen makua antamaan tässä!)

2 tl Dijon sinappia (Käytä ruoanlaitossa Dijonia, on parasta)

suolaa

vastajauhettua mustapippuria myllystä 

 

Pikamajoneesiin tarvitset:

1 ¼ dl ruokaöljyä (rypsi tms.)

1 tl Dijon sinappia

1 muna

sauvasekoittimen

 

Tee ensin pikamajoneesi:

Mittaa kulhoon ruokaöljy, sinappi ja muna  ja pyöräytä nopeasti sauvasekoittimella majoneesiksi.  Se muuttuu saman tien  vaaleaksi ja kuohkeaksi.  Se jää löysähköksi  ja on tarkoituskin.

 

 

Tee tartar näin:

Jauha liha teholeikkurilla tai myllyllä.  Ne jotka käyvät itse hirvijahdissa ja paloitteluillan päätteeksi saa juuri jauhettua hirvenjauhelihaa, silloin tämä ruoka kannattaa kokeilla heti.  Tärkeää on että liha on TODELLA TUORETTA.  

 

Ota tarvittava määrä majoneesia, tässä  4 rkl  (loppu majoneesi säilyy jääkaapissa purkissa useita päiviä)  ja  laita kulhoon. Lisää majoneesin joukkoon  muut  ainekset (kurkku,punajuuri, sitruunanmehu, worchestershire, sinappi)  

Sen jälkeen  sekoita liha huolella   majoneesi-mausteseoksen sekaan.  

Maista "lihataikinaa"  ja mausta suolalla ja  myllystä rouhitulla mustapippurilla.

Tartar jää mauttomaksi jos et laita tarpeeksi suolaa ja mustapippuria. Lisää  niitä kuitenkin varoen,  ettei vain mene liikaa suolaa joukkoon!  Jos niin kävisi, et saisi  suolaa pois enää kuin tekemällä lisää tartartaikinaa johon et laittaisi suolaa.  

 

Jaa liha neljään yhtä suureen osaa ja tee niistä pyörykät. Sitten litistät käsissäsi niitä yksi kerrallaan, jotta saat ne pihveiksi.  Toinen vaihtoehto on käyttää kaunista rengasmuottia kuten olen tehnyt kuvassa.  Jos sinulla ei ole rengasmuottia mutta käsin litistetty  tartar on tylsän näköinen köntti, niin voit tehdä oman rengasmuotin esim. pienestä jugurttikupista leikkaamalla sen pohja pois. Laita rengasmuotti tai jugurttikuppi (ilman pohjaa)  keskelle lautasta ja lusikoi tartartaikinaa rengasmuottiin ja paina lusikalla vähän tiiviimmäksi ja muotoile näin tartar.  lopuksi nostat muotin pois ja jos liha meinaa nousta mukana, niin painat samalla vähän lusikalla pihviä lautasta kohti ja nostat samalla muottia ylöspäin.

Voit koristella lautasen salaatin lehdillä tai tarjoilla oikein hyvän pienen salaatin kera tämän alkupalan.