Uusimmat kuvat

Vaniljajuustokakku
Suklaavadelmamoussekakku
Suklaavadelmamoussekakku
Suklaavadelmamoussekakku
Suklaavadelmamoussekakku
suklaavadelmamoussekakku
Suklaavadelmamoussekakku
Suklaakakku marjoilla koristeltuna
Vaniljamustikkajuustokakku
Vaniljamustikkajuustokakku
Pätkissuklaakakku
Kahvijuustokakku

Hae sivuilta

PERSIKKAPELTIPIIRAKKA

Persikkarahkapiirakan paras puoli on se että se on oikeastaan parempaa seuraavana päivänä kuin leipomispäivänä! Näin tämä leivonnainen soveltuu erityisen hyvin tarjottavaksi esim. koululaisten tai urheiluseurojan buffeteissa - silloinhan usein pitää leipoa jo edellisenä päivänä ja usein ongelma on että moni leivonnainen kärsii odottelusta. Tämä ei. Päinvastoin, tätä piirakkaa ei voi syödä heti, se ei maistu hyvältä uunista tulleena eikä edes ihan hetken aikaa jäähtyneenä.

PERSIKKARAHKAMURUPIIRAKKA

 

Murupiirakoita on tullut tehtyä vaikka minkälaisia. Yleensä kyllä marjoista. Makulehdessä oli  joskus persikasta tehty versio jota piti nyt kokeilla vaihteluksi  ainaisille marjapiirakoille.  Muutin ohjetta pikkuisen,   lisäilen aina vaniljasokerien määrää kun se on minusta usein hieman  liian vähäinen.

 

Tässä piirakassa todella tärkeää on se ettei sitä voi eikä saa syödä heti. Se ei todellakaan maistu hyvältä samantien eikä edes  juuri  jäähtyneenä. Tämän pitää antaa vetäytyä jääkaapissa useita tunteja, mielellään vaikka yön yli. Mutta tällaiset leivonnaiset ovat mahtavia mm. koulu/harrastebuffoja  varten kun ne usein pitää tehdä ennakkoon ja usein juuri edellisenä päivänä.

 

Näitä tarvitset yhteen  pellilliseen:

uunipelti

leivinpaperi

250 g voisulaa

3 dl sokeria

1 rkl vaniljasokeria

2 tl soodaa

2 tl leivinjauhetta

8 dl vehnäjauhoja

2 dl kuohukermaa

1 keskikokoinen kananmuna

Täytteeseen tarvitset lisäksi:

500 g mietoa maitorahkaa (tai tavallista)

2 keskikokoista kananmunaa

1 ½ dl sokeria

1 rkl vaniljasokeria

säilykepersikkaa kuutioina, laitoin 2 purkillista á 425/235 g    eli yhteensä 850 g/470 g (tuo grammamäärähän tarkoittaa että kokonaispaino purkeilla on suuri kun niissä on se sokeriliemi seassa mutta pelkkä hedelmäliha kun neste on valutettu pois, on lähes puolta pienempi)  

 

Näin teet:

laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. 

Sulata voi kattilassa. Sekoita eri kulhossa keskenään kuivat aineet eli  sokeri, vaniljasokeri, sooda, leivinjauhe ja vehnäjauhot. Lisää nämä sitten sekaisin voisulan kanssa. 

Ota taikinasta erilleen noin 1/4 ja laita syrjään (tästä tulee piirakan pinnalle muruseos).

Jatkotyöstä  loppu ¾ taikinasta  siten että lisää sinne muna ja kerma.  Levitä tämä taikina leivinpaperoidulle pellille tasaisesti. 

Tee sitten täyte.    Sekoita maitorahka, munat, sokeri ja vaniljasokeri keskenään tasaiseksi ja levitä pohjataikinan päälle. Levitä vielä persikkakuutiot tai viipaleet  päälle ja lopuksi murustele 1/3 syrjään jätetty taikina.

Paista 200 asteisessa uunissa noin 25 minuuttia. Nyt tarkkana - pinta ei  ruskistu vielä paljoa mutta pohja ruskistuu vaikket näe sitä. Eli älä ylipaista!  Piirakka kyllä kiinteytyy  kun saa levätä ensin huoneenlämmössä hyvän aikaa ja sitten vielä jääkaapissa lisää.  Malta olla maistamatta  liian aikaisin - maku on pettymys jos heti maistaa. Piirakan pitää kiinteytyä rauhassa, ja mielellään vieläpä viileässä vaikka ihan yön yli. Suojaa kelmulla jos säilytät pidempään (yön yli).