Uusimmat kuvat

Vaniljajuustokakku
Suklaavadelmamoussekakku
Suklaavadelmamoussekakku
Suklaavadelmamoussekakku
Suklaavadelmamoussekakku
suklaavadelmamoussekakku
Suklaavadelmamoussekakku
Suklaakakku marjoilla koristeltuna
Vaniljamustikkajuustokakku
Vaniljamustikkajuustokakku
Pätkissuklaakakku
Kahvijuustokakku

Hae sivuilta

PERUNASARVET

Perunasarvet olivat meheviä, pehmeitä, maukkaita. Näitä meillä lapset toivoivat kovin lisää....

PERUNASARVET

 

Nämä ihanat croissantit on tehty  perunamuusijauheesta. Meheviä ja täyttäviä, kuohkeita, herkullisia sarvia!

Näitä teemme toistekin. Kaikki pitivät näistä ja teko oli helppoa.

Näitä tarvitset noin 24 kappaleeseen:

5 dl maitoa tai vettä

50 g tuorehiivaa (tai kaksi pussia kuivahiivaa)

1 muna

2 dl perunasosetta, esim Mummon muusi (tee pussista muusia ja mittaa valmis muusi)

100 g voita

n. 14-16 dl vehnäjauhoja (minulta meni varmaan 14-15)

 

Näin teet:

Ota voi huoneenlämpöön hyvissä ajoin ennen leipomista ja voit vielä pilkkoa sen veitsellä pieniksi kuutioiksi niin se pehmenee nopeammin.

Tee sitten  perunasosetta pussin ohjeen  mukaan. Tein itse noin puolikkaasta annospussista (Mummon muusi), se riitti hyvin. Muusin tekoon menee muutama hassu minuutti.

Lämmitä sitten maito tai vesi kädenlämpöiseksi (n. 37c) kattilassa ja liuota murustettu tuorehiiva ja suola nesteen sekaan. ( HUOM. jos käytät kuivahiivaa, se laitetaan vasta kohta sekaan ja neste pitää lämmittää lämpimämmäksi eli noin 42asteiseksi.  ) Lisää sekaan muna ja lämmin perunasose.   (Jos käytät kuivahiivaa, sekoita seuraavaksi  omassa kulhossaan kuivahiiva ja vaikkapa 1 dl vehnäjauhoja ja sekoita tässä vaiheessa joukkoon.)

Lisää sitten vehnäjauhoja  ja rasvaa vähitellen, samalla hyvin käsin alustaen,  ja huomaa jauhojen lisäämisessä ero  laitoitko jo osan jauhoista ennakkoon jos käytit kuivahiivaa. Ohjeessa mainittu jauhomäärä on kokonaisjauhomäärä!

Taikina on valmista kun se  pehmeää ja irtoaa helposti kulhosta ja siitä tulee helposti   yhtenäinen taikinakimpale. 

Kohota taikina kaksinkertaiseksi lämpimässä paikassa leivinliinalla peitettynä.  Kohotus on tärkeää! 

 

Jaa sitten kohonnut taikina neljään  yhtäsuureen osaan ja kaulitse joka pala ympyräksi jonka halkaisija on n. 30 cm.  Leikkaa sitten  pyörylä terävällä veitsellä tai pizzaleikkurilla/taikinapyörällä niin että saat kahdeksan kolmionmallista yhtä suurta palaa

(HUOM: leikkaaminen tasaisesti tapahtuu helpoimmin siten että leikkaat pyörylän ensin klo 12- klo 6 akselilla, sitten klo 3 - klo 9 akselilla (nyt sinulla on neljä palaa)  ja sitten vielä joka muodostuneen palan halki kahtia eli noin klo 1.30 - 7.30 ja 4.30 - 10.30 akselilla.

 

Rullaa sitten nämä taikinapalat sarviksi niin että aloitat rullaamisen joka palan leveästä kohdasta. Voit halutessasi vielä taivuttaa sarvia hieman sarven mallisesti eli päädyt  hieman sisälle päin (unohdin itse taivuttaa, siksi sarveni ovat suoria kuvassa).

Kohota nämä sarvet vielä hyvin leivinliinan alla, noin puolisen tuntia.  Voit tässä vaiheessa laittaa uunin päälle, 225c.

Voitele sarvet munalla ja paista uunin keskiosassa 225 asteessa noin 8-10 minuuttia tai kunnes pinta on kullanruskea. Älä paista liian tummiksi, silloin myös sisus kuivuu  ja kovettuu. 

 

Anna jäähtyä ihan hetkinen ennen tarjoilua. Jos maltat....

 

Ohjeen lähde:

kyseessä on lehtileike josta ei näe  enää mikä lehti kyseessä. Veikkaan vanhaa Gloriaa tai Kodin kuvalehteä.  Artikkelin / (ohjeen?) laatija on Kiia Renko-Nylund.