Uusimmat kuvat

Vaniljajuustokakku
Suklaavadelmamoussekakku
Suklaavadelmamoussekakku
Suklaavadelmamoussekakku
Suklaavadelmamoussekakku
suklaavadelmamoussekakku
Suklaavadelmamoussekakku
Suklaakakku marjoilla koristeltuna
Vaniljamustikkajuustokakku
Vaniljamustikkajuustokakku
Pätkissuklaakakku
Kahvijuustokakku

Hae sivuilta

LOHITARTARLEIPÄSET, KERMAVIILIKASTIKE

Näyttävä ja helppo alkupala. Ohjeen olen joskus löytänyt jostain lehdestä, mutta alkuperää en tiedä. kastiketta siinä ei ollut, joten kehittelin kermaviilikastikkeen tähän lisukkeeksi.

LOHITARTARLEIPÄSET, KERMAVIILIKASTIKE

Tarvitset max 20 hlö:lle:
Norjan lohta fileenä putsattuna  n. 550 g
iso puntti tilliä (1/2 punttia koristeluun, 1/2 punttia lohitartariin)
purjon vaalea osa
3 dl ranskankermaa
suolaa, valkopippuria myllystä
sitruunanmehua
ns. tekokaviaaria eli  mustaa merilevävalmistetta (hyvin varustetuista kaupoista kuten CM, Suuret k-supermarketit jne.)
Hyviä ruisnappeja tai sitten mitä vain ruisleipää mistä pidät ja muotoilet sen itse pyöreäksi. MInä käytin tässä Maalahden limppua, joka on taivaallista. Leikkasin pyöreällä muotilla pyörylöitä. Se leipä säilyy hyvin eli voit jo  vaikka edellisenä  päivänä leikata leivät ja pitää muovipussissa etteivät kuivu.

Kermaviilikastikkeeseen pari purkkia kermaviiliä (4 dl), tilliä, ruohosipulia, sitruunanmehua, suolaa, pippuria, aavistus valkoviinietikkaa. Oman maun mukaan voi maustaa myös erilaisen kastikkeen!  Kastikkeen ainekset sekaisin ja jääkaappiin odottamaan.

Tee näin:
Leikkaa lohi  pieniksi kuutioiksi (esim noin 1 cm * 1 cm, ei ole kyllä tarkkaa, eli saavat olla ihan erikokoisiakin! mutta siis ei mitään jättisuuria paloja)
Silppua purjo pieneksi hakkelukseksi. Silppua myös tilli.  Sekoita aineet keskenään. Mausta seos suolalla, pippurilla, sitruunamehulla ja anna seoksen maustua kylmässä useampi tunti.  Tämän jälkeen sekoita joukkoon ranskankerma.  Tee tästä sitten  kelmun päälle pitkä pötkö, läpimitaltaan suunnilleen ruisleipäympyrän kokoinen,   mieluummin hitusen pienempi kuin suurempi. 
Muotoile siis kelmua apuna käyttäen pötköksi ja pakasta sitten tämä pötkö kelmussaan. 
Anna pötkön olla pakastimessa usea tunti tai voit tehdä tämänkin jo aamulla valmiiksi iltaa varten tai  myös jo vaikka edellisenä iltana.

Voitele ruisleipäpyörylät hyvällä voilla tai oivariinilla (ei margariinilla), kasta voipinta tillisilppuun (lautaselle saksilla silppua tilli). Leikkaa lohitartarista paloja kun on vielä jäinen tai kohmeinen. Ihan jäisenä vaikeampaa, mutta jos ihan hetken annat olla huoneenlämmössä niin terävä veitsi menee jo hyvin läpi. Nosta ruisleipäsille. Koska tartarit ovat kohmeisia, ne sulavat pienen hetken ja tämän vuoksi voit valmistella nämä hyvissä ajoin ennen vieraiden tuloa valmiiksi. Nosta lopuksi  tartarin päälle vielä teelusikallinen mustaa merilevävalmistetta koristeeksi. Mätikin käy mutta se ei erotu samalla lailla tartarin pinnalta. Musta tekomäti tuo kauneutta  ja on kyllä minusta ihan hauskan makuistakin tässä!