Uusimmat kuvat

Vaniljajuustokakku
Suklaavadelmamoussekakku
Suklaavadelmamoussekakku
Suklaavadelmamoussekakku
Suklaavadelmamoussekakku
suklaavadelmamoussekakku
Suklaavadelmamoussekakku
Suklaakakku marjoilla koristeltuna
Vaniljamustikkajuustokakku
Vaniljamustikkajuustokakku
Pätkissuklaakakku
Kahvijuustokakku

Hae sivuilta

MUSTIKKAMUNKIT (tai muut hillomunkit)

Kuvateksti

MUSTIKKAMUNKIT

 

Halusin keksiä uusia käyttökohteita iki-ihanalle mustikkahillolleni jota teen kesäisin hillosokeriin keitettynä.  Niinpä päätin kokeilla mustikkamunkkeja. Täytyy tunnustaa etten koskaan ole ollut munkkien suuri ystävä ja tein nytkin munkit lähinnä lapsiani ajatellen mutta nämä munkit veivät kieleni mennessään. Ihania, meheviä, tuoreita, kuohkeita…. aivan taivaallisia! Minusta tuli munkkien ystävä. ainakin itsetehtyjen mustikkamunkkien!

 

tein pienen annoksen, ehkä noin 4 pikkumunkkia ja 6 suurta.

Tämä alla oleva taikina on siis pieni taikina. 

 

Munkin paistossa on muutamia kikkoja, laitan ne tähän alkuun ensin:

 

* paistorasvan on hyvä olla rypsiöljyä - siitä tulee maukasta, eikä liian rasvaista

* paistorasvan lämpötilan pitää olla 180 astetta. liian kuuma rasva polttaa munkit liian tummiksi ja sisältö jää raa´aksi ja liian kylmässä munkit ei paistu kunnolla.  Käytä paistomittaria ja anna sen olla öljyssä myös paiston ajan. Rasvan lämpö kun vaihtelee koko ajan kun munkkeja lisää öljyyn ja kun niitä ottaa pois jne.  Säätele siis lieden lämpöä samalla kun seuraat paistomittaria…

* PIDÄ KATTILAN KANSI KOKO AJAN VIERESSÄSI.  Siltä  varalta että paistorasvasi syttyy palamaan, niin se tulee tukahduttaa kattilan kannella. Älä siis koskaan ikinä heitä vettä palavan öljyn päälle.  Minulla on aina lisäksi varalla myös tulen sammutuspeite keittiössä jos teen uppopaistohommia…

 

Näitä tarvitset  noin 8 suureen munkkiin tai  12-14 pikkumunkkiin

 

1 ¼ dl kevytmaitoa

½ pkt hiivaa (25 g)

½ muna

½ tl suolaa

½ dl sokeria

½ tl kardemummaa (tai jos kovin pidät mausta, niin 1 tl)

4 dl vehnäjauhoja

50 g voita

 

mustikkahilloa (toki muukin hillo käy kuten omenahillo, vadelmahillo ….)

erikoishienoa sokeria

iso pullollinen rypsi (tai rapsi) öljyä paistamiseen

lämpömittari mittaamaan öljyn kuumuutta (180 C on tavoite lämpö), esim. digitaalinen uuni/paistomittari käy hyvin tähän.

 

 

Tee näin:

 

Sulata pienessä kattilassa voi. Jätä jäähtymään hetkeksi.

 

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi (n. 37 C) toisessa kattilassa. Murenna sen sekaan hiiva ja sekoita vaikkapa vispilällä niin että hiiva kunnolla sulaa maidon joukkoon. (jos muuten käytät kuivahiivaa, sehän sekoitetaan aina jauhojen joukkoon. Silloin myös maito kuumennetaan lämpimämmäksi kuin kädenlämpö eli noin 42 C. )

Sekoita sitten sekaan muna, suola, sokeri, kardemumma  ja sekoita lusikalla hyvin sekaisin.

Lisää sitten 3 dl jauhoista maitoseokseen ja sekoita. Sen jälkeen sula voi ja sitten vielä loput jauhot.  Sekoita tasaiseksi taikinaksi, niin että se irtoaa reunoilta.

Jätä leivinliinan alle kohoamaan kaksinkertaiseksi.

 

 

Kun taikina on kohonnut, tee munkkitaikinasta pitko, ja leikkaa tasakokoisiksi paloiksi. Pyörittele "pulliksi". Muista että nämä vieläkin hieman kohoavat. ihan pikkumunkkien sisälle ei saa oikein mustikkahilloa siististi joten hieman suurempia munkkeja on helpompi tehdä. Kovin suurten munkkien paistaminen on kuitenkin hankalampaa, että munkit varmasti kypsyvät myös ihan keskeltä.

 

Laita pyöreät munkkitaikinapalat leivinpaperille tai työtasolle kohoamaan vielä vaikkapa 20-30 minuutiksi. Sitä ennen voit kuitenkin vielä tehdä hillosilmät munkkeihin. Eli paina sormella iso syvennys joka munkkiin, laita suuriin munkkeihin noin 1 tl mustikkahilloa  joka munkin sisälle, pienempiin menee vähemmän.  Rypistä sormin taikina "Umpeen" niin että hillosilmä peittyy kokonaan. Anna kohota. Jos kohoamisen aikana jokin hillosilmä tulee uudelleen "esille", niin rypistä taikinaa uudelleen niin että hillosilmä peittyy.

 

Kuvassa munkin täyttäminen hillolla (oikean puoleinen munkki) ja kiinni rypistetty munkki (vasemmalla) jolloin hillo peittyy ja jää munkin sisälle.


Kun munkit ovat kohonneet, laita kattilaan niin paljon rypsiöljyä että munkit voivat lillua siellä ilman että osuvat kattilan pohjaan! Kuumenna öljy, siinä menee useita minuutteja. Laita paistomittari hälyyttämään 180 asteen kohdalle. Tai tarkkaile mittaria.  Pienet munkit paistuvat 1 minuutissa, kun öljyn asteet ovat 180C.  Keskikokoisiin tarvitset 2 minuutin paistoajan ja suuriin (kaupassa myytävien suurten munkkien kokoisiin) 2,5 minuuttia.  ihan kahdessa minuutissa ei suuret munkit kypsyneet  hillosilmän ympäriltä. Älä kuitenkaan YLIPAISTA munkkeja, sillä niiden mehevyys ja kuohkeus ovat ihania kun ne on juuri oikein paistettu.  Tarkkaile mittarista että öljy pysyy koko ajan noin 180 asteessa (179 - 183 C vaihteli minulla  mutta aina säädin hellan lämpötilaa). laita munakello/uunikello soimaan että  pikkumunkit todellakin ovat vain 1  minuutin ja suuremmat 2-3 minuuttia. MUISTA KÄÄNTÄÄ MUNKIT PUOLIVÄLISSÄ PAISTOA!  Eli munkinthan jäävät pintaan lillumaan (jos eivät jää vaan putoavat pohjaan, niin öljy on liian kylmää) joten kun paistat  pikkumunkkia 1 minuutin, niin käännä silloin jo 30 sekunnin jälkeen munkki lusikan tai reikäkauhan avulla ympäri öljyssä että toinenkin puoli paistuu tasaisesti.

 

Kuvateksti


PAISTA VAIN MUUTAMA MUNKKI KERRALLA. Kattilasta ja öljyn määrästä riippuen paista 2-3 suurta munkkia ja 4-5 pikkumunkkia kerralla. Jos paistat liian monta munkkia, et ehdi säätelemään niiden paistoaikaa niin hyvin, ja öljy voi jäähtyä yhtäkkiä liikaa.

 

Kun olet nostanut valmiit paistetut munkit pois öljystä lusikalla tai reikäkauhalla, niin nosta munkit lautaselle jossa on reilusti talouspaperia. Talouspaperi imee osan turhasta paistorasvasta itseensä ja munkeista tulee parempia maultaankin.  Kun olet pyörittänyt paistetut munkit talouspaperin päällä "kuivemmiksi", niin kasta munkit saman tien vielä erikoishienoon sokeriin molemmin puolin ja nosta sitten tarjoilulautaselle odottamaan.   Paista loputkin munkit mutta muista tarkkailla öljyn lämpötilaa ja säätele sitä hellan kuumuuden avulla. Se on lopulta hyvin yksinkertaista ja kun malttaa pitää sen noin 180 asteen lämmön niin munkeista tulee tasalaatuisia, ei kuivia vaan meheviä  ja kypsiä ja herkullisia.

 

Kerrassaan hyviä munkkeja! Meillä tehdään näitä takuulla muulloinkin kuin vappuna!

 

P.s. jos et omista paistomittaria, niin vinkki: esim. Clas Olsonilta sellaisen saa noin 10-15 eurolla. Sille on keittiössä paljon käyttöä ja kestää vuosia. Ovat paristokäyttöisiä.   Jos nyt jo teet munkkeja, eikä sinulla ole mittaria, niin anna öljyn kuumentua kunnes se alkaa selvästi väreilemään ja liikehtimään. Älä laita silmiäsi / päätäsi kattilan ylle tarkkailemaan öljyä vaan seuraa sitä sivulta  (ettei vaan käy vahinko ja ylikuuma rasva syty palamaan).  Voit tehdä koepaistamisen pienellä jämätaikina-palalla eli katso pysyykö taikina pinnalla ja ruskistuuko se kauniisti melko heti kun sen öljyyn viskaat.   Minusta öljyn lämpötilaa on kuitenkin aika hankalaa pitää yllä 180 asteessa ilman mittarin apua.  Ehkä oikein kokenut munkinpaistaja jo osaa tämän. Ensikertalaiselle en suosittele.

 

 

Valmiit munkit päältä ja sisältä. Herkullista, mehevää!