Uusimmat kuvat

Vaniljajuustokakku
Suklaavadelmamoussekakku
Suklaavadelmamoussekakku
Suklaavadelmamoussekakku
Suklaavadelmamoussekakku
suklaavadelmamoussekakku
Suklaavadelmamoussekakku
Suklaakakku marjoilla koristeltuna
Vaniljamustikkajuustokakku
Vaniljamustikkajuustokakku
Pätkissuklaakakku
Kahvijuustokakku

Hae sivuilta

JAUHELIHALASAGNE (hirvestä, peurasta tai muusta jauhelihasta)

Metsästäjäperheenä meillä on paljon hirveä ja peuraa ja niistä tulee makoisa lasagne. Mutta voit kokeilla tätä ohjetta hyvin tavallisesta kaupan paistijauhelihastakin!

JAUHELIHALASAGNE

 

 

Tästä tulee yksi iso lasagnevuoallinen

 

Näitä tarvitset:

 

300 g Lasagnelevyjä. Voit  käyttää tavallisia tai tummempaa täysjyvä,  omien makumieltymysten mukaan. Itse käytän molempia, tähän ohjeeseen käytin tavallista vaaleampaa.

 

500 g hyvää jauhelihaa, kuten peura- tai hirvi (tai nauta tai sikanauta)

paistamiseen nokare voita

1 rkl  Santa Marian jauhelihamaustetta (se on niin parasta, etten muuta osta!!)

1 tl suolaa

1 tl mustapippurirouhetta

 

1 iso sipuli tai 2 pienempää

2-3 valkosipulinkynttä niiden suuruuden mukaan (ja omien makumieltymysten mukaan)

 

2 isoa porkkanaa  tai 3 pientä  hienona raasteena

3 dl lihalientä  (esim. 3 dl vettä + ½ lihaliemikuutio) 

1 tlk yrtti-tomaattimurskaa (Pirkalta.   Myös muu tomaattimurska käy)

 

2 rkl tuoretta basilikaa silputtuna

 

 

Juustokastikkeeseen:

50 g voita

1 dl vehnäjauhoja

1 litra maitoa

100 g juustoraastetta kuten edam, mozzarella, pizzajuustoraaste tms. mieto 

 

ja vielä lasagnen pinnalle tarvitset:

100 g juustoraastetta (edam,mozzarella, pizzajuusto tms.)

tuoretta basilikaa tarjoiluvaiheessa

 

 

tee näin:

 

Ruskista ensin jauheliha. Mausta se jauhelihamausteella, suolalla ja mustapippurilla.  Itse pidän Santa Marian jauhelihamausteesta, sillä siinä on ihanasti myös kuivattua sipulia ja kaikki maut ovat tosi kohdallaan.   Lisää sitten pannulle vielä hienonnetut sipulit sekä pieneksi pilkotut valkosipulit ja anna niiden vielä muhia hetki jauhelihan kanssa.

Lisää sitten  porkkanaraaste, lihaliemi ja  yrtti-tomaattimurska sekä viimeiseksi basilikasilppu.  Anna muhia muutama minuutti. 

 

Laita tässä välissä uuni päälle, 175 asteeseen.

 

Tee sitten juustokastike.  Sulata voi kattilassa ja lisää sinne vehnäjauhot.  Seos menee heti kokkareeksi. EI hätää, sen kuuluukin mennä. Lisää sitten maitoa sekaan vähitellen ja sekoita koko ajan  vispilällä.  Seos alkaa paksuuntua ja paakut häviävät. Lisää maitoa vähitellen lisää, aina  kun seos alkaa taas paksuuntua.   Kun kaikki maito on lisätty ja seos paksuuntuu taas vähän, niin sitten  lisää vielä juustoraaste sekaan ja sekoita kunnes juusto sulaa maitoseokseen.   

 

 

Nyt aloita lasagnevuoan täyttäminen.

Ota lasagnevuoka esille. Voitele se voilla.

ota vuoan vierelle  paistinpannu jossa on lihaseos,  kattila jossa on juustokastike sekä  vielä se 100 g juustoraastetta joka tulee pinnalle.

Nyt laita lasagnevuoan pohjalle lihakastiketta  ohut  kerros. Sitten lisää ohut  kerros juustokastiketta.  Laita sitten lasagnelevyjä kastikkeiden päälle, minulta tähän vuokaan meni 6 levyä  ja muutama niistä jäi vähän lomittain toisten päälle, se ei haittaa. 

Sitten lisää taas lasagnelevyjen päälle lihakastiketta ohut kerros, sitten juustokastiketta ohut kerros ja  taas lasagnelevyjä,  vuoasta riippuen monta menee, mutta niin että lasagnelevyt täyttävät vuoan. Minulla siis tähän taas se 6 lasagnelevyä.

Ja sitten  taas ohut kerros lihaa, ohut kerros juustokastiketta ja viimeiset 6 lasagnelevyä (ei haittaa jos sinulla menee eri määrä lasagnelevyjä. Kunhan et laita niitä niin liikaa että neste loppuu kesken ja lopulta lasagnesta tulee kuivaa! Siksi laitan näin tarkat ohjeet tähän)    Tämän lasagnelevykerroksen päälle laitat vielä loput lihat, ja lopun juustokastikkeen. Juustokastikkeen pitää olla viimeinen kerros.

Sitten ripottele vielä juustoraastetta (minulta meni 100 g) pinnalle joka paikkaan yhtä tasaisesti.

 

Kypsennä lasagnea uunin alimmalla ritilätasolla 175 asteessa  n. 50 minuuttia.  Siitä tulee pinnalta kauniin ruskea ja se on "hyytyneen" näköinen.  Muista ettei sitä saa silti heti syödä, vaan sen pitää antaa vetäytyä noin 10 minuuttia. Siinä ajassa lasagne "kiinteytyy" yhä ja  se ei hajoa kun leikkaat sitä.  Sitä paitsi se maistuu paremmalta kun se saa vetäytyä. 

Kun lasagne on vetäytynyt, voit koristella sen pinnan vaikkapa parilla basilikan lehdellä kuten olen tehnyt. 


Tarjoile raikkaan vihersalaatin tai vaikkapa tomaattisalaatin kanssa.