Uusimmat kuvat

Vaniljajuustokakku
Suklaavadelmamoussekakku
Suklaavadelmamoussekakku
Suklaavadelmamoussekakku
Suklaavadelmamoussekakku
suklaavadelmamoussekakku
Suklaavadelmamoussekakku
Suklaakakku marjoilla koristeltuna
Vaniljamustikkajuustokakku
Vaniljamustikkajuustokakku
Pätkissuklaakakku
Kahvijuustokakku

Hae sivuilta

MUURIKKA-AHVENET JA SITRUUNARISOTTOA

sitruunarisotto on ihana lisuke kalalle. sopii ahvenelle, kuhalle, hauelle....

MUURIKKA-AHVENET  JA SITRUUNARISOTTOA, VIHREÄÄ PARSAA JA SALOTTISIPULIÖLJYÄ 

 

Näitä tarvitset 4-6 hlö:lle

4-8 ahventa, riippuen ahvenien koosta. fileroi ahvenet ruodottomiksi!

reilu nokare voita paistamiseen (muurikkapannu imee aika paljon rasvaa)

suolaa

 

300 g hyvää risottoriisiä (Esim. carnaroli, Arborio)

1 luomusitruuna,   sen kuori hienoksi raastettuna sekä mehu puristettuna

4 dl valkoviiniä

2 dl kermavaahtoa

100 g suolatonta voita

suolaa

 

ja kastikkeeseen:

2 salottisipulia hienoksi pilkottuna

noin 2 rkl oliiviöljyä

noin 2 rkl punaviinietikkaa

tuoretta korianteria tai ruohosipulia

 Annosten tarjoiluun lisäksi vihreää parsaa. Kauneimmat osat ovat parsan nupput, niitä voisi varata 3-6 kpl per syöjä. Muut osat voi laittaa vaikkapa vihersalaattiin tai tarjoilla lisukkeena.

 

Tee näin:

Pese sitruuna huolella. Raasta sen kuori hienoksi raasteeksi ja laita lautaselle sivuun odottamaan. Purista sitruunanmehu.

Laita sitruunamehu sekä valkoviini kattilaan ja  keitä risottoriisi siinä kypsäksi. Neste ei välttämättä riitä, joten jos se alkaa loppumaan ja riisi on yhä raakaa, lisää aina vähän kerralla vettä ja keitä kunnes riisi kypsyy. Muista ettei risottoriisi saa mennä lötköksi.   Tähän vaiheeseen voit keittää riisin ja sitten valmistella muita asioita,  mutta ihan loppuun asti ei risottoa saa tehdä jos se joutuu sitten vielä odottamaan. Jätä  risotto kattilaan odottamaan jatkoa, mutta älä jätä enää hellalle!

Tee sitten öljy-sipulikastike lautaselle koristeeksi. Kuullota silputtuja salottisipulipaloja - älä ruskista.  Lisää punaviinietikka sekä oliiviöljy ja hauduta sipulit pehmeiksi. Lisää tuoretta silputtua korianteria (tai ruohosipulia). Jätä sivuun odottamaan, mutta älä jätä hellaa päälle enää. 

Ota risottoa varten tuleva voi huoneenlämpöön ja leikkaa kuutioiksi. Jätä odottamaan. Vatkaa risottoa varten tuleva kermavaahto. Huomaa että tuo määrä (2 dl) on vaahtoa, eikä kermaa!!  En ihan osaa sanoa näin paljonko se vaatii kermaa,  kun unohdin mitata mutta veikkaan että kyllä se ainakin tuplaantuu eli  kokeile vaikkapa 1 dl kermaa, tulisiko siitä 2 dl vaahtoa. jos tulee liikaa, jätä jääkaappiin ja  laita vaikkapa jälkiruokakaakaon pinnalle  loput.

Keitä vihreät parsat kypsiksi mutta älä lötköiksi! Keitinveteen kannattaa ripautta vähän suolaa. älä jätä parsoja lillumaan veteen kun ovat kypsiä, vaan kaada vesi pois. jätä kattilan kansi kiinni ja  pidä parsat lämpiminä. Jos ne tarvitsee vielä myöhemmin uudelleen lämmittää, laita kattilan pohjalle siinä vaiheessa uudelleen vaikkapa ihan ruokalusikallinen kaksi vettä ja "höyrytä" ne vielä lämpimiksi juuri ennen lautasille laittoa.

 

Valmistele sitten muurikkapannu kuntoon.  Paista ahvenet voissa kypsiksi, mutta älä paista liikaa! Ahven on kypsää kun se "lohkeaa" jo vähän itsestään kun käännät fileitä. Älä kääntele kuin kerran, etteivät hajoa ihan. Mausta suolalla mutta älä laita muista mausteita ahvenelle, että ahvenen oma ihana maku pääsee oikeuksiinsa!  Pidä ahvenet lämpiminä folion alla.

Nyt viimeistele risotto. Laita kattila takaisin hellalle  jos risotto ei ole enää lämmintä, lämmitä mutta älä polta riisiä!  ota sitten pois hellalta, lisää huoneenlämpöiset voikuutiot sekä kermavaahto sekä sitruunankuoriraaste!  Maista risottoa ja mausta suolalla!  Risotto ei odota yhtään eli tee nämä viimeiset vaihteet vasta kun ruokailijat odottavat jo pöydässä.

 

Kokoa annokset: laita lautaselle risottoa, siihen päälle kalafileet ja lautaselle ympärille lusikoi sipuli-öljyä (jonka voit vielä viime tipassa kuumentaa  nopeasti hellalla)  . Koristele annokset vihreällä parsalla.