Uusimmat kuvat

Vaniljajuustokakku
Suklaavadelmamoussekakku
Suklaavadelmamoussekakku
Suklaavadelmamoussekakku
Suklaavadelmamoussekakku
suklaavadelmamoussekakku
Suklaavadelmamoussekakku
Suklaakakku marjoilla koristeltuna
Vaniljamustikkajuustokakku
Vaniljamustikkajuustokakku
Pätkissuklaakakku
Kahvijuustokakku

Hae sivuilta

KARITSAN PAAHTOPAISTIA JA HUNAJAISIA UUNIJUUREKSIA

Jos et pidä hunajasta, jätä hunaja pois. Se tekee kyllä ihanan pienen makeuden uunijuureksiin. Voit käyttää tilalla öljyä + yrttejä kuten ohjeessa muuten on (jätät vain sen hunajan pois).


Voit tehdä tämän saman ohjeen myös lampaasta, peurasta, hirvestä, porosta - niin paisteista kuin fileistä.  Uunijuurekset sopivat monen kanssa hyvin!   Itse teen näitä uunijuureksia usein joulun aikaankin  kun en niin kovin välitä rosollista.  Sopii siis vaikka joulukinkunkin kanssa! 

KARITSAN PAAHTOPAISTI (tai peuran / hirven / poron)

Tässä karitsan paahtopaisti on ostettu valmiiksi marinoituna Stockmannin lihatiskiltä. Voit silti marinoida itsekin. Öljyä, valkosipulia, mieluisia yrttejä silputtuna, hieman suolaa ja mustapippuria. Helppoa ja herkullista. 

Paista paistin pintaan kaunis  ruskea värin voissa paistinpannulla. Kääntele paisti että joka puolelta ruskistuu kauniisti. Tämä on tärkeää myös siksi että paisti  pysyy mehevänä eikä lihanesteet valu ulos uunipaiston aikana.  Laita paisti uuniin, tökkää lihapaistomittari paistin paksuimpaan kohtaan. Minä laitoin paistin sisälämpötilan hälyyttämään 58 asteeseen ja sen jälkeen paisti vielä vetäytyi vartin foliossa.  Jos et pidä kovin punaisesta lihasta, kokeile vaikkapa 62 astetta. Folio vielä kypsyttää pari astetta sen jälkeenkin. Ihan täyskypsää en suosittele, sillä liha pysyy mehevämpänä kun ei ole täysin kypsä. 

 

 

HUNAJAISET UUNIJUUREKSET

 

Tämä ihana juureslisuke on helppo tehdä.

Se maistuu esimerkiksi peuran, kauriin, poron, hirven, lampaan ja härän kanssa.

 

Voit varioida tätä mielesi mukaan. Kuvan juurespaistoksessa on tällä kertaa perunaa, porkkanaa, lanttua, punajuurta, punasipulia ja timjamia.

Voit myös laittaa bataattia, valkosipulia, keltasipulia, palsternakkaakin. Rosmariinilla saat ihan toisenlaiset mausteet aikaiseksi.

 

Kuvan vuokaan  meni suunnilleen näin (2-4 hlö:lle):

 

½ lanttu

2 suurehkoa punajuurta

2 jauhoista suurta perunaa

1 iso porkkana

punasipulin puolikas

tuoretta timjamia

 

n. ½ dl oliiviöljyä

2 rkl hunajaa (tai vaaleaa siirappia)

suolaa

mustapippuria myllystä

 

(voit varioida tätä laittamalla myös bataattia, palsternakkaa, valkosipulia, keltasipulia, rosmariinia)

 

Tee näin:

 

Laita uuni  lämpenemään 200 asteeseen.

kuori ja leikkaa kaikki juurekset tasakokoisiksi melko pieniksi kuutioiksi.  Tasakokoiset varmistavat yhtäaikaisen kypsymisen ja pieneksi kuutioidut juurekset kypsyvät nopeammin kuin suuret palat ja ovat kauniita ja käteviä syödä kun ovat jo valmiiksi "annospaloina".

Laita  kuutiot uunivuokaan.  Sekoita vaikkapa juomalasissa yhteen oliiviöljy, hunaja ja hienonnetut yrtit sekä suolaa ja mustapippuria. Kaada öljy vihannesten  päälle.

Paahda vihanneksia 200 asteisessa uunissa keskitasolla. Kääntele välillä. Paistuminen vie vähintään 30-40 minuuttia, riippuen juureskuutioiden koosta.  Kokeile kypsyyttä  paistotikulla.   Kun otat juurekset uunista, ripottele pinnalle vielä tuoretta timjamia.


KERMAKASTIKE: 

Kuvan kastikkeen tein niin että karitsan pannulla ruskistamisen jälkeen lorautin pannulle 2 dl kermaa, kaavin huolellisesti  lastalla paistomaut talteen ja lorautin soijakastiketta hieman (varoen!). Keittelin pari minuuttia että kastike vähän sakenee. Jos haluaa vielä sakeampaa, niin maizenalla voi suurustaa. 

Kuvassa on myös "mustia täpliä" kermakastikkeen seassa. Ne  laitoin mustalla paksulla balsamicolla tipoittain sen jälkeen kun koko muu annos oli jo tehty. ripottelin vielä timjamin pikkuisia lehtiä lopuksi kastikkeenkin sekaan. 

 

Uunijuurekset ovat ihania! Tässä ne ovat vasta menossa uuniin.