Uusimmat kuvat

Vaniljajuustokakku
Suklaavadelmamoussekakku
Suklaavadelmamoussekakku
Suklaavadelmamoussekakku
Suklaavadelmamoussekakku
suklaavadelmamoussekakku
Suklaavadelmamoussekakku
Suklaakakku marjoilla koristeltuna
Vaniljamustikkajuustokakku
Vaniljamustikkajuustokakku
Pätkissuklaakakku
Kahvijuustokakku

Hae sivuilta

SITRUUNAJUUSTOKAKKU

Tämä kakku sopii kaikenlaisiin kevät- ja kesäjuhliin kun vain toki koristelee eri lailla. tämä kakku oli tehty pääsiäispöytään. Alla on vinkkejä miten kakun voi koristella muutenkin.

SITRUUNAJUUSTOKAKKU

 

Tämä sitruunajuustokakku on koristeltu nyt pääsiäispöytään mutta voit tehdä  saman kakun esim pelkällä kermapursotereunalla ja sitruunamelissan lehdillä

tai vaikkapa kermaruusukkein sinne tänne reunoilla ja sitruunaviipaleilla tms. 

Voit myös tehdä kakkuun pienen kiiltävän pinnan jos et koristele sitä ollenkaan.  Olen aiemmin tehnyt niin, ja laitan tämän ohjeen loppuun vielä maininnan mitä siihen tarvitaan ja miten se tehtäisiin.

Huomaa, että jos teet kiilteen, älä ota pois irtopohjareunoja siinä kohtaa kuin ohjeessa on nyt vaan joudut hyydyttämään kiilteen vielä niin että vuoan reunat ovat paikoillaan.

Muuten kakun teko on ihan samanlainen.

 

 

Näitä tarvitset (20 cm  halkaisijaltaan olevaan kakkuun):

 

175 g Domino-täytekeksejä

50 g voita

 

3 dl vettä

2 dl sokeria

3 munaa

½ dl  maissitärkkelystä (Maizena)

1 dl sitruunamehua (suoraan sitruunasta puristettua, ei mitään valmismehua)

1 sitruunan raastettu kuori (pientä raastetta pienimmällä raastimella)

50 g voita

5 liivatelehteä

200 g  sitruunatuorejuustoa  (jos ei ole, käytä tavallista maustamatonta)

2 dl kuohukermaa

 

(En tehnyt tällä kertaa kiillettä mutta jos et koristele pintaa muuten niin tee ihmeessä kiille. Kiilteeseen tarvitsisit:   2 dl sitruunamehua ja 2 liivatelehteä sekä sokeria.) 

 

kakun koristeluun vielä:

1-2 dl vispikermaa

sitruunamelissan lehtiä, sitruunaviipaleita

tai  kuten kuvassa pääsiäismunia, nämä olivat nimeltään Leaf suklaarae -valmiskarkkipussi joka maksoi pari euroa ja pussissa oli varmaan parikymmentä suklaamunaa

 

 

Näin teet:

 

Aloita raastamalla sitruunankuori. Pese sitruuna ensin. Raasta se pienimmällä raastimella hienon hienoksi raasteeksi.  Kun raastat ensin tämän, ja käytät sen jälkeen vasta sitruunamehun samasta hedelmästä, niin saat suurimman hyödyn koko hedelmästä. Jos taas ensin vahingossa käytät mehun, niin sitruunan raastaminen on sen jälkeen paljon hankalampaa.  Jätä raaste talteen odottamaan.

 

Hienonna ensin keksit monitoimikoneessa  (tai jos sinulla ei ole, niin hakkaa keksejä vaikkapa kaulimen tai lihannuijan avulla jossain iskua kestävässä leivontakulhossa).  sulata voi kattilassa ja lisää keksimurujen sekaan ja sekoita tasaiseksi.

Ota irtopohjavuoka (20 cm halkaisija, niin saat korkeutta kakkuun. jos teet kakun 22 tai 24 cm vuokaan, niin kakusta tulee matalampi eikä yhtä näyttävä. Kakku onnistuu kuitenkin silloinkin.)

Laita leivinpaperi vuoan pohjalle niin että paperi tulee pohjan saumakohdista ulos. Voit leikata ylimääräiset paperiosat pois vuoan ulkopuolelta.

Kaada keksi-voiseos vuokaan ja taputtele käsin se pohjalle tasaisesti. (ei reunoille).

laita vuoka jääkaappiin odottamaan.

 

Tee sitten täyte. Ensin tehdään sitruunakiisseli.

Ota kattila ja  mittaa sinne vesi, sokeri, munat, maissitärkkelysjauho ja sitruunamehu.  Sekoita käsivispilällä tasaiseksi. Lämmitä ja kuumenna mutta älä vaan keitä! Kuumenna seosta koko ajan sekoittaen kunnes kiisseli  sakenee.

Lisää nyt seokseen vielä aiemmin raastamasi sitruunan kuori ja vielä nokare voita (50g).  Jäähdytä seos mahdollisimman pian, esim. ulkona jos siellä on viileämpää.

 

Liota liivatelehtiä  kylmässä vedessä n. 5 minuuttia.

Kiehauta minikokoisessa kattilassa pari ruokalusikallista vettä ja liuota puristetut liotetut liivatelehdet vesitilkkaan.

Kaada tämä  jo hieman jäähtyneeseen sitruunakiisseliin ja sekoita hyvin.  

 

Vatkaa kerma vaahdoksi erillisessä kulhossa.

Jos kiisseli on jo varmasti hyvin jäähtynyt, sekoita sinne vielä tuorejuusto  ja kermavaahto. Jos kiisselisi ei olisi jäähtynyt vielä hyvin,  tuorejuuston ja kermavaahdon rakenne muuttuisi liian löysäksi. 

 

sekoita seos hyvin sekaisin ja kaada se vuokaan keksipohjan päälle.

Anna hyytyä  vähintään 6 tuntia viileässä  tai mieluiten yön yli seuraavaan päivään.

 

 

Jos haluat tehdä pintaan kiilteen (sitä ei ole kuvassa sillä en tällä kertaa tehnyt sitä kun koristelin kakun muuten) niin tee näin:

 

Jätä irtopohjavuoka yhä kakun ympärille. Purista sitruunoista mehua ja laimenna sitä vedellä  niin että saat seoksesta noin 2 dl sitruunamehua  ja sekoita maun mukaan sokeria mukaan niin että kiillemehu on hieman kirpsakkaa mutta ei liian. Tämä on vähän makuasia. Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä 5 min,  kiehauta vaikkapa 3 rkl tuota sitruunamehua pikkuisessa kattilassa ja liuota puristetut  lionneet liivatelehdet sitruunamehutilkkaseen, sekoita hyvin. Kaada loppumehu sekaan ja  jäähdytä hyvin tämä ennen kuin lisäät valmiin kakun pinnalle. Muista että tämän teet  vasta  toisena päivänä eli kakun pitää olla kunnolla hyytynyt ennen kuin kiilteen voi tehdä kakun pinnalle. Jos laittaisit kiilteen kakun pinnalle ennen kuin juustotäyteosa on kunnolla  hyytynyt, valahtaisi mehukiilleosa painavana kakun sisälle tai jopa pohjalle saakka.

Anna kiilleosan hyytyä jääkaapissa pari tuntia tai kunnes kiille on hyytynyt. Jos sinulla tulisi kiire tässä vaiheessa, voit myös laittaa kakun ihan  hetkeksi pakastimeen niin kiille  hyytyy nopeammin. Älä kuitenkaan unohda kakku pakastimeen !

Koristele kakku vasta kun kiille on hyytynyt kunnolla.  Irrota irtopohjavuoan reunat vasta kun kiille on kunnnolla jäähtynyt ja koristele kakku vasta sen jälkeen.

 

 

Kakun koristelu:

 

ennen kakun koristelua poista irtokakkuvuoan reunat.  Auta tarvittaessa veitsellä eli laita veitsi kakun ja vuoan väliin ja vedä kerran ympäri veisten avulla. yleensä kakut kyllä irtoavat ihan kauniisti ilman tällaista toimenpidettä.  Nosta kakku pois pohjan ja leivinpaperin päältä esim. Muurikkapannulastalla tai jos sinulla on oikein varta vasten suunniteltu "kakun siirtämis-lapio". Muurikkalasta on myös suuri ja oiva apu.

 

Kuvan kakku on koristeltu vispikermavaahdolla (jonka maustoin ripauksella vaniljasokeria) ja Leafin suklaarakeilla joita ainakin sai kaupasta pääsiäisen alla vuonna 2014.  Pääsiäisenä kakun voi koristella muillakin rae-karkeilla, joita pääsiäisen alla on kaupoissa. Suklaa kyllä sopi hyvin kakun seuraksi kun pohjakin on suklaakekseistä tehty. 

Jos teet kakun muulloin kuin pääsiäisenä, niin kakun pinnalle voi tehdä yksinkertaisesti kermapursukkeita reunoille ja koristella niiden viereustan sitruunamelissan lehdillä ja vaikkapa sitruunaviipaleen paloilla. saat kauniita pieniä sitruunaviipaleita jos ensin teet sitruunasta renkaan ja sen puolitat eli saat puolikuun. Ja sitten se puolikuu  vaikkapa kolmeen osaan vielä niin saat  saman muotoisia paloja kuin pizzaviipaleet ovat.  sellainen sitruunaviipale sitten aina vaikkapa kermapursotuksen päälle tai viereen ja muutama sitruunamelissan lehti vielä vierelle, niin  kakku on yksinkertaisesti ja kauniisti koristeltu.