Uusimmat kuvat

Vaniljajuustokakku
Suklaavadelmamoussekakku
Suklaavadelmamoussekakku
Suklaavadelmamoussekakku
Suklaavadelmamoussekakku
suklaavadelmamoussekakku
Suklaavadelmamoussekakku
Suklaakakku marjoilla koristeltuna
Vaniljamustikkajuustokakku
Vaniljamustikkajuustokakku
Pätkissuklaakakku
Kahvijuustokakku

Hae sivuilta

HEINÄSORSAA, ROSMARIINIPERUNAA, MUSTAHERUKKAKASTIKETTA

Nämä perunat keksin kerran kun jäi keitinperunoita paljon yli...

HEINÄSORSAA, ROSMARIINIPERUNOITA, MUSTAHERUKKAKASTIKETTA

Yleensä pidän sorsasta enemmän kypsäksi haudutettuna. Joskus siihen ei ole aikaa, ja toisaalta myös  vaihtelu virkistää. Tämä on nopea ja herkullinen tapa myös, mutta siihen tarvitaan kynittyjä sorsia (ei nyljettyjä). 
Rosmariiniperunat ovat kauniita ja hyvänmakuisia ja sopivat myös vaikkapa lampaalle.
Tämän annoksen voi tehdä myös muista sorsista kuten tavista tai haapanasta sekä ankanrinnasta tai hanhesta. Muista kuitenkin että tavi ja haapana ovat selvästi pienempi, ja ankanrinat ja hanhi selvästi suurempia lintuja eli ota se  huomioon sekä lihan määrässä että myös paistoajoissa.

4 annosta

Näitä tarvitset:

2 heinäsorsaa kynittyinä  tai  ainakin rintalihat
tuoretta timjamia  koristeeksi (tai esim. herneenversoa)
voita paistamiseen
suolaa
mustapippuria myllystä

2 dl  lihalientä (2 dl vettä ja 1/2 lihaliemikuutiota tai vahvaa itse tehtyä lihalientä)
1 dl täyteläistä punaviiniä (ei marjaisaa)
2 rkl balsamiviinietikkaa
2 rkl sokeria
1 dl mustaherukoita (pakastetut sopivat myös mainiosti)
1 rkl voita kastikkeeseen
tummaa maizenaa suurustamiseen

tarvitset perunoihin:
perunoita (käytin van Gogh perunoita mutta kiinteämmätkin käyvät)
rosmariinia
voita paistamiseen
suolaa


valmistele sorsa ensin.
Leikkaa veitsellä rintalihat rangoista irti.  (käytä muu osa sorsasta muuten, eli  hauduta vaikka padassa täysin kypsäksi ja tee sorsapata toiseksi ruoaksi. )
Itse käytin rangat lihaliemen tekoon,  lihat laitoin pataan.  Jos teet lihalientä rangoista, käytä se osana tähän reseptiin vaadittavaa lihalientä (ja lisää tarvittaessa lihaliemikuutiota )

Laita sokeri kattilaan ja anna sen sulaa vaaleanruskeaksi.  Lisää sitten punaviini, lihaliemi, balsamikko, mustaherukat ja anna kiehua viitisen minuuttia.  siivilöi kastike ja mausta suolalla ja mustapippurilla. Muista ettei tämä ole jälkiruokakastike eli  herukoiden "makeuden" vastapainoksi suolan riittävä käyttö on tärkeää että kastikkeesta tulee hyvä.  Lisää vielä 1 rkl voita.  suurusta maizenalla sopivan paksuksi.  Itse tykkään ettei kastike saa olla liian juoksevaa (että kastike valahtaa koko lautaselle), vaan sen pitää jäädä lautaselle kauniisti juovaksi/vanaksi tms..

Tee sitten perunat.  Kuori perunat ja leikkaa perunoista kauniita suuria viipaleita, suorakulmaisia paloja, sentin tai reilun sentin paksuisia. (jos teet kovin ohuita, ne hajoavat helposti).   Keitä ne suolalla maustetussa vedessä kypsiksi, mutta varo etteivät ylikypsy ja hajoa!!   Kaada vesi pois ja  kuivaa hieman talouspaperilla.  sulata paistinpannulla  ruokalusikallinen, tai parikin lusikallista voita, ja lisää siihen pari ruokalusikallista rosmariininneulasia. Paista perunalohkot pannulla   tässä ns. rosmariinivoissa kauniin kullanruskeiksi.  Pidä perunat lämpiminä folion alla.

Paista sitten heinäsorsan rintapalat  nopeasti voissa paistinpannulla että saavat kauniin ruskean pinnan.  Mausta suolalla ja pippurilla.  Laita sorsanrinnat 175 C uuniin uunipannulle ja anna olla siellä 5 minuuttia jos haluat hyvin punahkoa sorsanrintaa ja noin 7 minuuttia jos haluat kypsempää mutta silti vielä punertavaa ja mehevää lihaa.  Anna sorsanrintojen levähtää folioon käärittyinä vielä viitisen minuuttia ennenkuin leikkaat lihan ja tarjoilet sen.  Leikkaa sitten liha noin sentin viipaleiksi. 

kokoa annos:
laita lautasen keskelle rosmariiniperunoita ja niiden päälle timjamia ja sitten rinatapalat kauniisti.  Laita kastiketta lautaselle kauniisti, ei liikaa. Laita loppukastike mieluummin pöytään tarjolle kastikekannussa.