Uusimmat kuvat

Vaniljajuustokakku
Suklaavadelmamoussekakku
Suklaavadelmamoussekakku
Suklaavadelmamoussekakku
Suklaavadelmamoussekakku
suklaavadelmamoussekakku
Suklaavadelmamoussekakku
Suklaakakku marjoilla koristeltuna
Vaniljamustikkajuustokakku
Vaniljamustikkajuustokakku
Pätkissuklaakakku
Kahvijuustokakku

Hae sivuilta

AAMUN PIKASÄMPYLÄT

Aamun pikasämpylät valmistellaan illalla. Aamulla ne vain enää paistetaan.

NOPEAT AAMUSÄMPYLÄT

 

Tässä ohje missä taikina ja sämpylät tehdään edellisenä iltana valmiiksi ja raa´at sämpylät odottavat  pellillä kylmässä (jääkaapissa tai kylmiössä tai kellarissa)  aamuun  ja sitten ne vain paistetaan kuumassa uunissa. Helppoa, nopeaa, hyvää.

 

Tämän ohjeen löysin Leivotaan-lehdestä parin vuoden takaa. 

ei näistä minun lempisämpylöitäni tullut, mutta meheviä ja nopeita ja helppoja, ihan kelpo ohje!

 

HUOM. tästä ohjeesta tulee vain 8 kpl . Jos tuplaat taikinan,  ole huolellinen että muistat tuplata kaikki ainekset!     Huomioi myös että silloin tarvitset kaksi peltiä ja enemmän tilaa jääkaapissa / kylmiössä tai muussa viileässä paikassa jossa sämpylät odottavat yön yli paistamista.

 

Näitä tarvitset 8 sämpylään:

 

25 g hiivaa

3 dl piimää

½ dl auringonkukansiemeniä

1 rkl pellavansiemeniä

1 rkl hunajaa

1 tl suolaa

1 dl sämpyläjauhoja taikinaan (+ ½ dl leivontapöydälle sitten kun pyörittelet sämpylöiksi)

4 dl vehnäjauhoja

 

pinnalle koristeluun vielä  auringonkukansiemeniä  (voi  jättää poiskin)

 

Tee näin  illalla (pvä 1):

 

Murenna hiiva taikinakulhoon ja kaada kylmä piimä päälle. Nestettä ei lämmitetä kuten yleensä.  Lisää sekaan auringonkukansiemenet, pellavansiemenet, hunaja ja suola. Lisää joukkoon 1 dl sämpyläjauhoja ja 4 dl vehnäjauhoja ja alusta käsin lopuksi. Taikina on TODELLA TAHMEAA JA  KOSTEAA ja tarttuu käsiin. Älä silti laita lisää  jauhoja!   Pyörittele sitten kahdeksaksi tasakokoiseksi sämpyläksi runsaasti jauhotetuilla käsillä (siihen se ½ dl  lisää sämpyläjauhoja).

 

Laita sämpylät pellille leivinpaperin päälle ja jätä leviämisvälit sämpylöiden välille. Juuri tuo 8 sämpylää on hyvä määrä yhdelle pellille.  Peitä sämpylät leivinliinalla ja nosta koko pelti jääkaappiin/kylmiöön/kellariin tms. viileään.

 

Tee näin aamulla (pvä 2):

 

Laita uuni lämpenemään 250 asteeseen ja ota samaan aikaan sämpylät huoneenlämpöön.  Kun uuni saavuttaa 250 asteen lämmön, voitele viileällä/haalealla vedellä (pullasudin avulla)  sämpylöiden pinnat ja ripottele halutessasi pintaan auringonkukan siemeniä. Voit myös jättää ne pois, niitähän on jo paljon sisälläkin. minusta niistä tuli kauniita kun pinnassa oli niitä mutta lapsista sämpylät olivat parempia ilman niitä pintasiemeniä.  Voit toki myös laittaa osaan sämpylöistä siemeniä pinnalle, ja jättää osasta pois.  se ei vaikuta paistoaikaan!

 

paista uunin keskitasolla noin 10 minuuttia.  (tämä aika on kun teet tämän kokoisesta taikinasta ne 8 sämpylää. paistoaika tietenkin muuttuu jos teetkin samasta taikinasta pienempiä tai suurempia sämpylöitä ja lukumäärä on vähemmän tai enemmän kuin 8)

 

Anna sämpylöiden levähtää muutama minuutti ja leikkaa sitten puoliksi ja sipaise voita ja herkuttele aamulla lämpimällä leivällä. 

 

 

 

Nämä ovat samoja sämpylöitä mutta niiden pintaan ei ole laitettu enää siemeniä, vaan ne vain voideltiin vedellä (=tulee rapeampi pinta). Lapset tykkäsivät näistä enemmän. Siemeniä on sisällä kuitenkin!