Uusimmat kuvat

Vaniljajuustokakku
Suklaavadelmamoussekakku
Suklaavadelmamoussekakku
Suklaavadelmamoussekakku
Suklaavadelmamoussekakku
suklaavadelmamoussekakku
Suklaavadelmamoussekakku
Suklaakakku marjoilla koristeltuna
Vaniljamustikkajuustokakku
Vaniljamustikkajuustokakku
Pätkissuklaakakku
Kahvijuustokakku

Hae sivuilta

KATKARAPUTOMAATTIJUUSTOKAKKU

Tomaatti sopii mainiosti katkaravun kanssa. Tomaatti raikastaa muuten aika tuhtia juustokakkua...

HENNAN HERKKU-KATKARAPUKAKKU

 

Olen tehnyt monella eri ohjeella katkarapuvoileipäkakkuja koska pidän sekä voileipäkakuista että katkaravuista. Mutta nyt halusin muuttaa vanhoja  ohjeita ja  niinpä mietin miten niitä voisi  "jatkokehittää" eteenpäin. Katkaravun kanssa yhteen sopii tietenkin parsa, avokado, tomaatti… monet  miedot maut.  Parasta parsa-aikaa jään vielä odottamaan mutta avokadot ovat nyt todella meheviä ja  kypsiä tomaattejakin alkaa saada jo  kaupoista, etenkin Hollantilaisia terttutomaatteja jotka on lempitomaattejani silloin kun suomalaisia ei ole saatavilla (tai kun ne talvella ovat liian raakoja). 

 

Tässä ihan tuorein kakkuohjeeni.

 

Tästä tulee noin  10-20 hlö:lle riippuen täysin onko se illanistujaisten lähes ainut ruoka (max. 10 hlö:lle)  vai onko se  seisovan pöydän  herkku jossa notkuu kaikenlaista muutakin syötävää (silloin jopa 20 hlö:lle)

 

 

Näitä tarvitset:

 

200 g tuorejuustoa, joko Katkaraputuorejuustoa tai  maustamatonta. Itse olen tykästynyt Creme Bonjourin katkarapuun.

1,5 dl  Flora Vispiä 20% (tai muuta vastaavaa joka on vaahtoutuvaa!)

½ - 1 dl tilliä silputtuna maun mukaan 

150 g katkarapuja (saavat  täytteeseen olla pieniäkin)

2 isoa  kypsää tomaattia

2 avokadoa

sitruunamehua avokadojen tummumisen estämiseksi

2 tl sitruunapippuria

16 isoa valkoista  paahtoleipäviipaletta (tykkään itse käyttää Lidlin amerikkalaista McEnnedyn american way thick sliced white bread. Iso paketti 750 g  .  Myös  Oululaisen Reilu Vehnä tai Fazerin Vehnäpaahto tms. käy mutta etenkin jälkimmäisen palat ovat selvästi pienempiä eli  minun ohjeen 16 palan sääntö ei päde enää eli käytä omaa järkeä paljonko leipäviipaleita  käytät ja miten ne leikkaat!)  

2 dl maitoa kostutukseen

 

Pinnalle:

Oivariinia  voiteluun

1 ½ dl parmesaanijuustoa vasta raastettuna

½ - 1 dl tilliä silputtuna 

200 g isoja kauniita kuorittuja katkarapuja (esim. Lidlin  isot Caldera katkaravut ovat maukkaita, kauniita, vaaleanpunaisia)

1-2 tomaatin kuoret  ruusuiksi (koriste) 

vuonankaalia  tomaattiruusujen ympärille koristeiksi (voit toki koristella myös esim. herneenversolla joka on maukasta ja sopii maultaan myös hyvin mietoon katkarapukakkuun kuten vuonankaalikin. Älä säikähdä sanaa vuonanKAALI, sillä kyseessä on erittäin miedon makuinen salaatti, eikä kaali. Nimi on hassu! ) 

 

Näin teet:

 

Aloita ensin tomaateista.  Tee kuorista ruusut  näin:  terävällä veitsellä leikkaa tomaatista suikale joka jatkuu, eikä mene rikki. Olet ehkä joskus kuorinut omenan siten että aloitat  jommastakummasta "päästä" ja  teet  niin pitkän "madon" kuin osaat. Tässä on ihan sama periaate. Leikkaa siis pitkä pitkä  noin puolen sentin paksuinen liuska  ja jos se välillä hajoaa, ei haittaa, jatka sitten vain aina uusien liuskojen tekoa.  Laitan jossain vaiheessa kuvakollaasin  kohtaan "LISUKKEET"  miten tomaattiruusut tehdään. 

 

Nyt sinulla on kuorimattomat tomaatit, ne säästä täytteeseen.  Tomaattiruusut teet siten että leikkamasi "liuskat" rullaat jolloin syntyy ruusuja.  Jos on monta katkennutta ja liian lyhyttä palaa, niin jatka vain uudella palalla vanhan palan jälkeen. Ei haittaa ollenkaan!

 

Seuraavaksi  tee täyte:

Sulata katkaravut. Ne kannattaa  aina sulattaa  hitaasti jääkaapissa, jos mahdollista.  Jos ei ole mahdollista, niin laita ne vispilään, ja valuta KYLMÄÄ vettä niiden päälle muutaman minuutin ajan kunnes sulavat. Älä koskaan laita lämmintä vettä niille, sillä se sitkistää katkaravut!

 

Vatkaa kulhossa kasvirasvasekoite (esim. Flora vispi)  vaahdoksi ja lisää sinne tuorejuusto.  Lisää juuston sekaan  hienonnettu tilli, sitruunapippuri sekä  hyvin sulatetut ja hyvin valutetut katkaravut (muuten ne valuttavat vettä täytteeseesi). 

Laita sitten täytteeseen vielä  pieniksi kuutioiksi leikatut avokadopalat joihin olet pirskottanut kunnolla sitruunamehua jotteivat avokadot mustu rumiksi. Se pitää tehdä välittömästi kun olet leikannut avokadot paloiksi. Tummuminen alkaa todella nopeasti.

Kun aloitit  työn äsken tekemällä tomaattiruusut, sinulta jäi kaksi tomaattia, joissa ei enää ole kuorta.  Nyt halkaise ne tomaatit,  ja vielä toisen kerran että saat neljä palaa. Koverra niistä lusikalla siemenet pois.  Käytä ne  johonkin muuhun, vaikkapa salaattiin.   Kuutio kuorettomat ja siemenettömät tomaatit pieniksi kuutioiksi ja lisää täytteeseen. 

 

 

Aloita sitten kakun täyttö.

Ota esille tarjoiluvati johon teet kakun, sillä tätä on aika vaikea siirtää enää jälkikäteen ilman että se hajoaa.

 

Leikkaa leikkuulaudalla 16  suuren leipäviipaleen  reunat pois. Jos teet sen yhtä aikaa, monta viipaletta päällekkäin, saat samankokoisia paloja.  Itse unohdin tässä leikata ottaen mallia edellisestä, ja reunat eivät ole niin hienon tasaisia kuin haluaisin.  Minulla tämä kakku tulikin arkiruoaksi joten ei niin väliä. Mutta kiinnitä sinä tähän huomiota niin saat juhliisi vielä kauniimman kakun. 

 

Laita tarjoilulautaselle nyt  neljä leipää - joko neliö kuten  minun - tai sitten perinteisempi pitkulainen eli neljä peräkkäin.

Kostuta maidolla.  Käytin 2 dl  maitoa ja koska tein 4 kerrosta, niin käytän noin ½ dl per kerros. 

Levitä sitten noin kolmannes täytteestä  leipien päälle. Lisää sitten taas neljä viipaletta leipää päälle ja  katso että ulkoreunat ovat tasaiset.  Kostuta taas maidolla. Levitä taas täytettä, noin kolmannes,  ja taas leipäkerros. Kostuta jälleen ja  lisää viimeinen satsi täytettä. Sitten vielä viimeinen kerros leipää ja kostuta "kansi".

 

Tee sitten pinta näin:

voitele maukkaalla hieman huoneenlämmössä notkistetulla oivariinilla pinta, aika kevyesti, tarkoitus on vain että tillisilppu pysyy siinä paremmin.

Tee kulhossa seos jossa on juuri raastettua laadukasta parmesaanijuustoa ja tillisilppua.  Lusikoi tämä seos  oivariinipinnalle.

 

Sitten koristele kakku oman maun mukaan. Päälle  laitoin 200 g katkarapuja ja se riitti vain reunojen koristeluun. Nyt keskeltä kakkua ottaville ei jää ns. pinnan ehjiä kauniita rapuja. Joten jos raaskit panostaa katkarapuihin, voit hyvin lisätä  niitä pinnalle vielä vaikka +300 g ja kuorruttaa koko kakun katkaravuilla. Silloin kokonaistarve on  150 g kakun sisälle ja 500 g pinnalle.  Mutta voit myös käyttää rapuja kuten minä tein eli 150 g sisälle ja 200 g pinnalle (yhteensä 350g) ja koristella kakku muuten eli  minä laitoin nuo tomaattiruusukkeet ja vuonankaalia koristeeksi. Yksinkertainen ja kaunis. Ja katkarapu maistuu tässä kakussa näinkin! 

 

Anna voileipäkakun maustua  jääkaapissa vähintäänkin 4-5 tuntia että se ehtii kostua eikä jää kuivaksi.   HUOM: tomaattiruusut pysyvät kauniina vaikka seuraavaankin päivään mutta vuonankaalin lehdet nahistuvat jo hieman muutaman tunnin päästä. Eli laita ne kakun päälle niin viime tipassa kuin voit. Jos et voi koristella viime tipassa, niin käytä herneenversoa, joka kestää kauniina kauan!!

 

Herkkuhetkiä!