Uusimmat kuvat

Vaniljajuustokakku
Suklaavadelmamoussekakku
Suklaavadelmamoussekakku
Suklaavadelmamoussekakku
Suklaavadelmamoussekakku
suklaavadelmamoussekakku
Suklaavadelmamoussekakku
Suklaakakku marjoilla koristeltuna
Vaniljamustikkajuustokakku
Vaniljamustikkajuustokakku
Pätkissuklaakakku
Kahvijuustokakku

Hae sivuilta

GRAAVILOHTA, RAPEUTETTUA PARSAA

kaunis keväinen alkupala. Yksinkertaista ja hyvää.

GRAAVILOHTA JA PARSAA

 

Huomaa että tämä ohje pitää aloittaa jo tarjoilua edeltävänä päivänä.

 

Tämän  kauniin alkupalaohjeen  idean otin eräästä ruotsalaisesta lehdestä mutta muutin ohjetta aika paljon.

Muutin ohjetta koska alkuperäisessä  ohjeessa lohi savustettiin ja muutin  myös ohjeen kastiketta täysin  sillä munapohjaiset majoneesityyppiset keitettävät kastikkeet eivät ole ihan helpoimpia tehdä ja ne ovat kompastuskivi monelle kotikokille.   Näin tästä tuli nyt tällainen Hennan oikaisema ohje….. Ohje on nopea ja helppo. Ainut että  lohi pitää esivalmistella edellisenä päivänä!

 

 

Näitä tarvitset noin 4 hlö:lle:

 

noin 500 g lohifilettä, ruodotonta

½ dl sokeria

½ dl karkeaa merisuolaa

2 tl murskattua valkopippuria

n. 500 g vihreää parsaa (vähempikin riittää)

vesikrassia, krassia tai sitten versoseosta (kuvassa) eli jossa on esim. Paksoita, Japanin sinappia ja Sangoa (sellaisen versoseos pussin löysin ihan S-marketista. Krassi sopisi maultaan tähän ihanasti, joten jos sitä saat, ota sitä!)

mustapippuria myllystä

 

helppoon kastikeeseen:

ranskankermaa, hieman sitruunamehua, suolaripaus, aivan pieni tilkka valkoviini- tai shampanjaviinietikkaa  tms

 

Näin teet 1. päivänä:

 

Graavaa ensin lohi. Sen pitää maustua yön yli.

Leikkaa lohesta kaksi pitkää filepalaa (pituussuunnassa).  Laita palat pakastepussiin, tarpeeksi suureen.

Sekoita kulhossa sokeri, suola, pippurit ja kaada lohen sekaan pussiin. Yritä saada seos tasaisesti lohen pinnalle. Imaise pussista ilmat pois ja  laita pussi kiinni vaikkapa solmulla.  Laita yöksi jääkaappiin kylmään.

 

Näin teet 2.päivänä:

 

huuhtele ja kuivaa parsat. Poista puumainen huonoksi mennyt tyviosa pois (yleensä 1-3 cm).  Leikkaa hyvällä kuorimaveitsellä tai mandoliinilla parsasta ohuita pitkiä  suikaleita.  (kuoriosakin jää).

 Laita nämä ohuet parsasuikaleet jääkylmään (!) veteen likoamaan - näin ne tulevat rapeiksi. Huolehdi että vesi on todella jääkylmää. Jos sinulla ei ole jääpaloja joilla kylmennät vettä, voit laittaa oikein kylmää vettä astiaan, parsasiivut sinne ja nosta kulho pakastimeen. (jos tuntuu ettei tilaa ole, niin nosta kokonainen pakastimessa oleva pakastinlaatikko pois pakastimesta hetkeksi ja  nosta kulho tilalle. Ei ne pakasteet ihan hetkessä sula!).   Älä anna parsojen kuitenkaan jäätyä pakastimessa, ihan vartti - 30 minsaa riittää.

 

Leikkaa lohi puolen sentin paksuisiksi siivuiksi.  Asettele niitä lautaselle sinne tänne.

Kun parsat ovat lionneet jäävedessä, kuivaa ne huolella talouspaperilla ja nostele niitä sinne tänne lautaselle lohipalojen ympärille. 

 

Tee sitten kastike. Hyvä peruskastike on  notkistaa ranskankermaa lusikalla, maustaa se hitusella suolaa ja sitruunamehua - ja ehkäpä vaikkapa tilkalla viinietikkaa, joko valkoviini- tai shampanjaviinietikkaa. 

 

Laita sitten lusikalla kastiketippoja (lusikallisen verran kerrallaan) sinne tänne lautaselle.  Ripottele lopuksi krassia tai versoseosta lautaselle.

Rouhi viimeiseksi myllystä mustapippuria annoksen päälle.