Uusimmat kuvat

Vaniljajuustokakku
Suklaavadelmamoussekakku
Suklaavadelmamoussekakku
Suklaavadelmamoussekakku
Suklaavadelmamoussekakku
suklaavadelmamoussekakku
Suklaavadelmamoussekakku
Suklaakakku marjoilla koristeltuna
Vaniljamustikkajuustokakku
Vaniljamustikkajuustokakku
Pätkissuklaakakku
Kahvijuustokakku

Hae sivuilta

HIRVENLIHATARTAR JA PERUNASIPULISALAATTI

Tuoreesta hirvenlihasta tehty tartar sulaa suuhun. Itse tehty perunasipulisalaattikin on taivaallista! kaupan perunasalaateista en pidä laisinkaan.

HIRVENLIHATARTAR

 

 

Kun tuoretta hirvenlihaa saa, sitä kannattaa käyttää heti eikä pakastaa aina kaikkea.

Tartariin käytettävän  lihan on oltava kuitenkin todella tuoretta.

 

kun meillä on hirven paloitteluilta, on seuraavana päivänä aina tartarpihviä.

 

Tällä kertaa tuli paras tartar ikinä.

Perunasalaatti toi siihen oman ihanan makunsa  ja lihaakin tarvitaan vähemmän näin.

Ihan pelkkä lihatartar saattaa tökkiäkin joillain vastaan. Annoksesta ei siis kannata tehdä liian suurta.

 

Muista että tartarpihvin tärkeimpiä asioita lihan tuoreuden lisäksi on sen riittävä maustaminen suolalla ja vastajauhetulla mustapippurilla. Liika suola on tartarin tuhoksi mutta liian vähä suola saa tartarin jäämään  vaatimattomaksi. Maistele siis "taikinaa" (=lihamassaa) kun maustat sitä.

 

Näitä tarvitset noin YHTEEN ANNOKSEEN:

 

perunasipulisalaattiin:

2-3 pientä siikliperunaa

2 rkl silputtua ruohosipulia

1 rkl silputtua punasipulia

½ dl ranskankermaa

suolaa, mustapippuria myllystä

 

lihatartariin:

50-60 g hirven tuoretta lihaa, juuri jauhettua laadukasta jauhelihaa tai sitten hyvää paistia kuten sisä- tai ulkopaisti ja sitä hienonnettuna koneella tai veitsellä hienoksi  ja pieneksi pilkottuna

 

suolaa, mustapippuria myllystä

noin ½ tl tuoretta timjamia hienoksi saksilla leikattuna

1 tl  laadukasta oliiviöljyä

 

koristeluun esim. vesikrassin lehtiä (kuvassa) tai viinisuolaheinänlehtiä tai jotain kaunista salaattia kuten frisee, vuonankaali tms. 

koristeluun käytin myös paksua balsamicokastiketta

 

Tee näin:

 

sekoita kulhossa liha, hienonnettua timjamia, oliiviöljy ja suola ja mustapippuri.  Tarkista maku. Voit maustaa vielä uudelleen kun  tartarmassa on ollut ensin tunnin pari jääkaapissa, sillä maut syvenevät ajan myötä. 

 

Keitä maukkaat laadukkaat perunat kypsiksi ja anna jäähtyä. Kuori perunat. Kuutioi ne.  Sekoita omassa kulhossaan kuutioidut perunat, ruohosipulisilppu, punasipulisilppu ja ranskankerma.  Mausta laadukkaalla suolalla ja mustapippurilla myllystä.  Maista perunasalaattia välillä. suolaa ei saa mennä liikaa, mutta siät pitää olla tarpeeksi että maut pääsevät oikeuksiinsa.  Maistelemalla tämä selviää. Jos suolaa menisi liikaa,  laita hieman ranskankermaa lisää. 

 

Tee perunasipulisalaatista  kaunis pyöreä tai neliskanttinen "tartar" lautasen keskelle. Käytä apuna  muottia jos sinulla on. Jos ei ole, sen voi tehdä pahvista tai vaikkapa pienen jugurttikupista leikkaamalla se niin että pohja on poissa (ns. rengasmuotti jossa ei ole pohjaa eikä kantta).

Painele perunasipulisalaatti tiiviisti lautaselle muotin avulla.

 

Ota tartarliha jääkaapista ja tarkasta maku. suolaa ja pippuroi tarvittaessa Muista että perunasipulisalaatti on jo sipulista ja siitä tulee paljon makua. tartarpihvin  hyvää lihan makua ei saisi peittää mausteilla. Lihan tulee itsessään maistua. Mutta suola tuo lihan hyvn maun esille.

 

Muotoile puhtain käsin tai ruokalusikoiden avulla soikea tartarpihvi perunasipulisalaatin päälle.  Koristele annos yrteillä tai kauniilla salaatin lehdillä. kuvassa olen käyttänyt vesikrassin lehtiä.