Uusimmat kuvat

Vaniljajuustokakku
Suklaavadelmamoussekakku
Suklaavadelmamoussekakku
Suklaavadelmamoussekakku
Suklaavadelmamoussekakku
suklaavadelmamoussekakku
Suklaavadelmamoussekakku
Suklaakakku marjoilla koristeltuna
Vaniljamustikkajuustokakku
Vaniljamustikkajuustokakku
Pätkissuklaakakku
Kahvijuustokakku

Hae sivuilta

MOKKAJÄÄTELÖ

Tämä on ihanaa jäätelöä! Rakenne ja maku ovat täydellisiä! ja tästä pitävät myös lapset!

MOKKAJÄÄTELÖ

 

Tämä ihana ohje on Maija Silvennoisen käsialaa.  Tämä jäätelö on samettisen pehmeää,  rakenne on  mielettömän hyvä.  Ihana mokan / kahvin maku tulee uunissa paahdetuista kahvipavuista ja kahvilikööristä.

Huomaa että tämän jälkiruoan teko pitää aloittaa edellisenä päivänä. Tämä ohje ei siltikään ole työläs, päinvastoin, on nopea ja helppo.  siinä täytyy vain olla huolellinen keltuaisten kypsentämisessä ettei jäätelö jää maistumaan munalta.  Kerran kauan sitten opiskeluaikoina kun en ollut niin kokenut ruoanlaittaja, niin jätin sen vaiheen hieman vajaaksi ja jäätelö maistui munalikööriltä. No, se oli kyllä silti hyvää mutta mokkajäätelöä siitä ei tullut.

 

 

Näitä tarvitset reiluun litraan valmista jäätelöä:

 

1 litra kahvikermaa (tai  6 dl kuohukermaa ja 4 dl kevytmaitoa)

100 g kahvipapuja (laitoin itse noin 1/3 espressopapuja ja 2/3 tavallisia kahvipapuja)

200 g sokeria (noin 2 1/5 dl )

10 keltuaista

3 rkl kahvilikööriä 

jäätelökoneen

 

Tee näin:

 

Laita kahvipavut leivinpaperin päälle 200 asteiseen uuniin ja paahda niitä siellä kunnes alkavat tuoksua  mutta älä polta niitä!   Laita paahdetut kahvipavut kulhoon jossa on  kahvikerma ja anna maustua yön yli jääkaapissa.  

 

Siivilöi  seuraavana päivänä kahvipavut pois.   Lisää pelkän kerman joukkoon sokeri ja kiehauta kattilassa. Lisää sitten siivilän läpi munan keltuiaset ja kypsennä miedolla lämmöllä kypsiksi. Jos jätät tämän vaiheen tekemättä, maistuu valmis jäätelö munalta eikä jäätelö kuohkeudukaan yhtä hyvin.  Eli anna kattilan välillä olla lämmöllä (älä keitä enää silti) ja sekoita vispilällä. Ota taas kattila pois lämmöltä ettei se ylikuumene, sillä seosta ei saa enää kiehauttaa, vaan keltuaisten tulisi kypsentyä miedolla lämmöllä.  Usein neuvotaankin kypsentämään munat vesihauteessa, mutta minusta se käy kätevästi näinkin kunhan varmasti on koko ajan vieressä ja vahtii ettei seos pääse liian kuumaksi.  Veikkaan että seos menisi pilalle siitä.   Maista seosta välillä, niin  huomaat kun se ei maistu enää munalta vaan miedolta kahvilta.  Ota kattila pois hellalta kokonaan ja mausta seos kahviliköörillä.  Jäähdytä seos huolella kylmäksi asti ennen kuin laitat jäätelökoneeseen. Jos et saa seosta kylmään, niin vähintään  huoneenlämpöiseksi.

Kuuma seos ei hyydy jäätelöksi jäätelökoneessa.

 

Pyöräytä  jäähtynyt kylmä seos jäätelöksi jäätelökoneessa.  Ainakin minun koneellani tästä tulee "pehmistä" joten jos jäätelön haluaa kovemmaksi niin että siitä saa kauniita jäätelöpalloja jäätelökauhalla, niin  laita jäätelö pakastimeen  kannella suljettavaan rasiaan.  

 

Tarjoile kauniista kupista tai jälkiruokalasista.  voit halutessasi koristella vaikkapa kahvipapumakeisilla.  Niitä saa mm. "Punnitse ja säästä" -kaupoista (esim. Vuosaari, Helsingin keskusta) ja aina välillä saa myös Tiger-nimisistä kaupoista (Itäkeskus,Vuosaari, Espoon Iso Omena) mutta heillä kahvipapumakeiset eivät ole vakiotuote.