Uusimmat kuvat

Vaniljajuustokakku
Suklaavadelmamoussekakku
Suklaavadelmamoussekakku
Suklaavadelmamoussekakku
Suklaavadelmamoussekakku
suklaavadelmamoussekakku
Suklaavadelmamoussekakku
Suklaakakku marjoilla koristeltuna
Vaniljamustikkajuustokakku
Vaniljamustikkajuustokakku
Pätkissuklaakakku
Kahvijuustokakku

Hae sivuilta

PIKASÄMPYLÄT MÖKILLÄ

Nopeat sämpylät tehdä. Herkullisia! Tunnissa aloituksesta pöytään...

PIKASÄMPYLÄT MÖKILLÄ

 

Löysin kerran vähän vastaavan ohjeen Pirkka jauhopussin kyljestä.  Sitä sitten muunsin vähän eli margariinin vai öljyn vaihdoin voihin, ja  lisäsin vähän siirappia mukaan.  Haluan aina myös jauhottaa vehnäjauholla sämpylän pinnan, tekee siitä niin kivan.  Kerran kokeilin hunajallakin, sekin oli hyvää.  Nämä maistuvat sopivasta "terveellisiltä" mutta silti maukkailta. Meillä nämä on lasten suosikkilistalla.

 

 

Näitä tarvitset (noin 26  kpl):

 

5 dl maitoa

50 g hiivaa (tai kuivahiivaa 2 pussia, katso kuivahiivapaketista määrä)

noin 12 dl   Pirkka 3-viljan sämpyläjauhoja (vehnä-ruis-kauraseos)

75 g voita huoneenlämpöisenä

2 rkl tummaa siirappia (tai hunajaa)

1  ½ tl suolaa

vehnäjauhoja pinnalle

leivinpaperia (+ uunipellit)

 

Näin teet:

 

Ota ensin hyvissä ajoin voi huoneenlämpöön. Kuutioi se pieniksi, niin se lämpenee nopeammin ja saat sen myös alustettua taikinaan paremmin.

 

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi kattilassa. Murenna hiiva ja sekoita hyvin.  Lisää suola,  jauhoista noin 10 dl ja pehmeä huoneenlämpöinen voi sekä siirappi.  Alusta käsin taikinaa, lisää sitten jauhoja. Tämä taikina jää todella pehmeäksi, ei meinaa käsistä irrota!!!  Se  kuitenkin kiinteytyy kun kohoaa.  

Jätä taikina kulhoon ja peitä se leivinliinalla ja kohota 30 minuuttia.

sen jälkeen laita taikina jauhotetulle työtasolle, puolita taikina  ja leivo siitä  kaksi yhtä isoa pötköä.  Leikkaa kumpikin pötkö noin 13 osaan, yritä tehdä tasasuuria paloja (ettei tule isoja ja pieniä sämpylöitä sillä silloin niiden paistoaika voi poiketa toisistaan useammallakin minuutilla). 

 

Leivo taikinapalat pyöreiksi tai soikeiksi sämpylöiksi (kuvassa) ja asettele leivinpaperin päälle pellille. Tästä tulee pari pellillistä, muista jättää vähän kohoamisvaraa!  jos haluat sämpylöihin viillot, tee ne heti oikein terävällä lihaveitsellä (siis ennen sämpylöiden toista kohottamista). Ripottele myös vehnäjauhoja sämpylöiden pinnalle (voi jättää tekemättäkin). 

Peitä taas leivinliinalla ja anna kohota vähintään vartin ajan, mielellään jopa ½ tuntia jos maltat odottaa. Toinen pellillinen jää toki odottamaan pidempäänkin, se ei haittaa, pidempi aika aina parempi!  

 

Muista nyt viimeistään laittaa uuni päälle, 225 asteeseen.  Paista sitten  kohoamisen jälkeen uunin keskitasolla noin 8 minuuttia.  Huolehdi että uunissa on jo tuo 225 astetta lämpö kun laitat sämpylät uuniin.

 

Parhaita nämä ovat uunituoreina! Jos säästät loput myöhempään, säilytä paperipussissa (ei muovissa).  Jos aiot säästää seuraavaan päivään, ehdotan jo melkein pakastamista.  Siten saa aina tuoreinta, kun vähitellen sulattaa joka päivä sen  päivän tarpeen verran.