Uusimmat kuvat

Vaniljajuustokakku
Suklaavadelmamoussekakku
Suklaavadelmamoussekakku
Suklaavadelmamoussekakku
Suklaavadelmamoussekakku
suklaavadelmamoussekakku
Suklaavadelmamoussekakku
Suklaakakku marjoilla koristeltuna
Vaniljamustikkajuustokakku
Vaniljamustikkajuustokakku
Pätkissuklaakakku
Kahvijuustokakku

Hae sivuilta

PULLAKRANSSI / SYDÄNPULLAKRANSSI

Sydänkranssi pikkupullista

Saksittu sydänkranssi

Kierrekranssi

Tämän pullakranssi teko on helppoa! Kuviot on tehty saksien avulla leikaten.

SYDÄNPULLAKRANSSI  TAI PULLAKRANSSI  

 

neljällä eri tavalla toteutettuna (sama taikina, mutta erilailla letitetty/saksittu/leikattu) 

   

Tästä saat yhden kranssin josta tulee  noin 20 palaa:

 

Näitä tarvitset:Taikina:

2 ½ dl maitoa
25 g tuoretta hiivaa (tai 1 pussi kuivahiivaa)
1 dl sokeria

2 tl vaniljasokeria
1 rkl kardemummaa
1,5 tl suolaa
1 muna
7 ½ dl vehnäjauhoja

 100 g voita

 

Päälle:
75 g voita
½ dl fariinisokeria
1 rkl vaniljasokeria
1 rkl kanelia


ja vielä tarvitset:

voiteluun kananmunan

ja pinnan koristeluun raesokeria


Näin teet:

Sulata voi hellästi juuri ja juuri kattilassa ja annan sen jäähtyä.  Toinen vaihtoehto on antaa voin  lämmetä huoneenlämmössä hyvän aikaa ilman että sitä sulattaa. Pidän tästä tavasta itse enemmän sillä muuten taikinasta tulee melko pehmoista ja vaikea työstää ennen kohotusta.

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi jos teet tuorehiivalla, ja murustele ja sekoita vaikka käsivispilällä hiiva maidon joukkoon huolella. Jos teet kuivahiivalla, muistathan että maidon pitää olla kädenlämpöistä kuumempaa (noin +42), jotta hiiva toimii!  Älä sekoita kuivahiivaa maidon joukkoon vaan aina jauhojen sekaan!

 

Jos teet kuivahiivalla, ota vaikka 1-2 dl jauhoja ja sekoita kuivahiiva ensin niihin. 

Sekoita (tuorehiiva-)maitoon sokeri, vaniljasokeri, kardemumma, suola ja muna.

Jos käytit kuivahiivaa, niin lisää myös tuo 1-2 dl jauhoja, joiden seassa kuivahiiva on.  Sekoita lusikalla taikinaa hetken aikaa. (Muista huomioida kuivahiivan tapauksessa tässä ennakkoon laitetut jauhot kokonaisjauhomäärässä!)

Sekoita taikinaan vähitellen loput jauhoista kädellä vaivaten.

Lisää lopuksi huoneenlämmössä hyvän aikaan pehmennyt voi (tai sulatettu voi) vähän kerrallaan, koko ajan kädellä alustaen/vaivaten.

 

Alusta taikinaa jonkin aikaa, kunnes se on kimmoisaa ja irtoaa  juuri ja juuri kulhon reunoista ja kädestä eikä voisulaa saa olla näkyvissä eli se on vaivattu taikinan sekaan huolella. Taikina on pehmoista mutta sen pitääkin olla sillä liian paljon jauhoja saa taikinan kuivaksi ja  tiiviiksi. Jos jauhojen määrä tuntuu kohotuksen jälkeenkin liian vähäiseltä sitä voi vielä myöhemmin lisätä.

Anna kohota leivinliinalla peitettynä lämpimässä paikassa hyvän aikaa, vähintäänkin ½ tuntia, mielellään tunti.

 

Ota tässä vaiheessa täytteeseen tuleva voi huoneenlämpöön sillä sen pitää hyvin pehmetä.
 

Kun taikina on kohonnut,  vaivaa se jauhotetulla pöydällä palloksi ja jos se on aivan liian pehmeää työstettäväksi, lisää hieman jauhoja, ei paljoa!   kauli se ohueksi ja pitkäksi suorakaiteen muotoiseksi levyksi.

Voitele se hyvän aikaa huoneenlämmössä olleella pehmeällä voilla. Tee kulhossa seos, jossa on kanelia, fariinisokeria ja vaniljasokeria ja ripottele taikinalevylle.

Kääri pullalevy pitkäksi rullaksi.

 

Nyt sinulla on kolme vaihtoehtoa miten teet kranssin.

1.    1. Leikkaa rullasta pikkupullia ja asettele ne leivinpaperin päälle sydämen muotoon.

Jos jää yli pikkupullia, voit laittaa ne reunoille ja paistaa samalla pellillä.


1.    2. Muotoile iso rulla ympyräksi, ja kiepsauta se yhteen päistä. Yhdistä taikinapäät nipistämällä taikinaa yhteen hyvin (niin ei paistaessa irtoa toisistaan).
Leikkaa taikinaa saksilla keskeltä pullapitkoa ja käännä aina tällainen saksittu kohta - vuoroin kranssin keskustaa kohti  ja vuoroin kranssin ulkoreunaa kohti. Saksilla leikataan taikina noin puoliväliin ylhäältä aloittaen. Pullat eivät siis irtoa täysin vaan jäävät "puoliksi kiinni".

Peitä taas liinalla ja anna kohota. 


1.    3. Muotoile iso rulla sydämenmuotoiseksi ja leikkaa sitten saksilla viiltoja kuten kohdassa 2.

Eli Eli tässää sydänkranssissa on ihan sama periaate kuin yllä olevassa pyöreässä kranssissa.

Saksilla leikataan taikina noin puoliväliin ylhäältä aloittaen. Pullat eivät siis irtoa täysin vaan jäävät "puoliksi kiinni".

Tällaisen  alla olevan hauskan näköisen kierrepullakranssin saat kun leikkaat pitkän pullarullan pituussuunnassa kahtia ja kiedot kaksi pötköä toistensa ympäri.

Ensin tavallinen täytetty pullarulla leikataan kahtia pituussuunnassa (siitä ei ole kuvaa. Sen jälkeen nuo kaksi pitkää suikaletta kieputetaan näin toistensa ympärille, ja jätä tietenkin leikkauspinnat ylöspäin niin tuo kaunis viiltoinen kuviointi jää näkyviin !

Ja sitten tuo kieputettu rulla paistetaan joko pitkänä pitkona tai sitten päät nipistetään yhteen jolloin saadaan kranssi. Ja tietenkin sydänkranssi onnistuu tästäkin versiosta!

Pulla on mehevää ja kaunista!

Voitele pulla munalla ja ripottele pinnalle raesokeria reilusti. Varo ettei raesokeria mene kovin paljoa leivinpaperille pullan viereen sillä ne välillä saattavat pellillä sulaa, peltiä vasten tummua, ja tehdä pullan pintaan hieman pahaa makua.  

Paista uunin keskitasolla 200 asteen lämmössä noin  8 -10 minuuttia todella pienille pullille, ja suurille 12-17 minuuttia tai kunnes pulla on kypsää. Paistoaika riippuu hieman uunista mutta myös hieman siitä kuinka paksu kranssi  ja kuinka paksuja pullasiivut ovat, ja minkä muotoinen se on.  Älä ylipaista, ettei pulla kuivu ja pohja pala!! 

 


Minä tein sen kokoisen kranssin että se  ympyrä oli raakana aika pellin reunoja jo  hipova. Täytyy muistaa että kranssi suurenee ja leviää uunissa paljon joten älä tee liian pientä ympyrää tai sydäntä, muuten  kranssin keskusta menee umpeen eikä kuvio näy niin kauniisti.


 

Peruspullaohje on muunnos monista hyväksi havaituista pullataikinoista - muistaakseni ihan peruspullaohjeen määrät on  otettu Pirkka-lehdestä  ja sitten eri muotoiset kranssit olen keittiössä soveltanut itse tai nähnyt netissä kuvia kieputustavoista. Saksittu versio tuntuu olevan todella suosittu versio.   Täytteeseen laitan enemmän voita ja sokeria kuin  pullaohjeissa keskimäärin. Pinnan raesokeri on minusta myös välttämätöntä jotta pulla saa tarvittavan makeuden. Pinnan sokeri tekee makeutta paljon.