Uusimmat kuvat

Vaniljajuustokakku
Suklaavadelmamoussekakku
Suklaavadelmamoussekakku
Suklaavadelmamoussekakku
Suklaavadelmamoussekakku
suklaavadelmamoussekakku
Suklaavadelmamoussekakku
Suklaakakku marjoilla koristeltuna
Vaniljamustikkajuustokakku
Vaniljamustikkajuustokakku
Pätkissuklaakakku
Kahvijuustokakku

Hae sivuilta

HENNAN JÄNISPATA

Tässä peruspataruoassa jäniksen oma ihana lihan maku pääsee oikeuksiinsa!

Hennan ihan perinteinen helppo JÄNISPATA

 Vaikka tämä ohje kuullostaa jo melkeinpä LIIAN yksinkertaiselta, niin jäniksen oma ihana maku pääsee hienosti oikeuksiinsa kun sitä ei liikaa mausta erikoisilla mausteilla. Olen tätä toki varioinut ja laittanut sekaan pikkusipuleita, hillosipuleita, porkkanaa, aurajuustoakin,  ja  hyvää on tullut sitenkin, etenkin porkkanaviipaleet sopivat ihanasti tähän, mutta tässä on nyt ihan vain tämä perusohjeeni, ja voit sitä sitten oman maun mukaan varioida.  Tarjosin tätä kerran ihan mökkilounasruoaksikin aika gourmet-ystävillemme ja huomasin kuinka paljon hekin tästä pitivät!  Kovin esteettisen kaunista annosta ei tästä pataruoasta tietenkään saa,  ellei tätä tarjoa esim. perunatarteletissa (katso heinäsorsaohjeeni!)   mutta tätä voi tarjota pataruokana suoraan padasta!


Tarvitset  yhden jäniksen (rusakon tai metsäjäniksen)   taka- ja etujalat  luineen (4 kpl)  mutta tähän pataruokaan ei kannata laittaa fileitä, ne voi tehdä erikseen.

 

Kokeilin punnita nämä 4 jalkaa, ne painoivat n. 1,3 kg.  

Voit laittaa toki vähemmän tai enemmän lihaa,  ja silti  tehdä tämän padan samalla lailla.

 

Jäniksen lihan lisäksi tarvitset:

suolaa, mustapippuria myllystä

loraus soijakastiketta (esim. Kikkoman punamusta tai vihreä), noin 2-3 rkl

2 dl kuohukermaa

ruskeaa maizenaa noin 2-3 rkl 

lisukkeeksi keitettyjä perunoita,  puolukkahilloa, mustaherukkahyytelöä, vihersalaattia.

 

 

Lämmitä uuni 160 asteeseen.

 

Puhdista ensin jäniksestä mahdolliset pintavereytymät tms.  pois.

Ruskista  jäniksen jalat luineen  (pari kerrallaan) kuumalla paistinpannulla voissa.   Siirrä ruskistetut    jalat  uunipataan jossa on kansi. Tähän käy esim. valurautapata tai emalinen pata jossa on kansi!   Itse suosin valurautapatoja. Minulla on  hyvä  valuratainen ranskalainen lintupata.  Mökillä käytän myös Sarpanevan mustaa  emalista pataa (tämä ruoka tehty nyt sillä). 

 

Kaada paistinpannulle 2 dl vettä, ja paistinlastan avulla raaputtele pannun pinnalta kaikki hyvät lihan maut talteen ja kaada tämä vesi   jäniksen lihan joukkoon. sulje pata kannella!

 

Laita jänispata uuniin,  ja anna  muhia monta tuntia,  ainakin 4 tuntia hiljaisella lämmöllä. 

Jänis saa olla mieluummin liian kauan kuin liian vähän aikaa uunissa. Voit välillä kokeilla kypsyyttä siten että  tökit jäniksen jalkaa haarukalla ja veitsellä,  ja jos liha todella jo IRTOAA luista  pienellä auttamisella, niin  sitten se on valmista.  Aina kun kokeilet kypsyyttä, voit samalla vähän valella jänistä  padan liemellä. Tämä ei ole pakollista,  ilman sitäkin tulee hyvää! 

 

Ota pata pois uunista ja nosta jäniksen jalat  leikkuulaudalle.

Anna levähtää hetki, niin on helpompaa leikata paloiksi kun ei sormet pala.

Tee sillä välin kastike:   pataan jääneeseen  ihanaan lihaliemeen laita tummaa loraus soijakastiketta (arviolta laitoin sellaisen  3 rkl) ,  rouhi mustapippuria myllystä,   kaada 2 dl kuohukermaa (ei mielellään ruokakermaa tähän) ja suurusta se maizenalla. Voit laittaa padan uudelleen uuniin ilman kantta,  ja nostaa  uuni lämpöä niin suurustus tulee kuin itsestään maizenan kiehuessa padassa.  Sillä välin voit pilkkoa jäniksen lihan.

 

Poista nyt luut jäniksestä ja leikkaa liha  paloiksi.  Niiden ei tarvitse olla samankokoisia hienoja paloja, vaan kunhan vain  leikkelet lihat  ja irrotat luista. Jos vielä näkyy jotain jänteitä tai vereytymiä tms. niin poista sellaiset palaset. 

 

 Ota pata (jossa kastike) uunista ja varmista että suuruste on toiminut.  Kastike saa olla löysähköä mutta ei  yhtä valuvaa kuin vesi.  Maista kastiketta nyt ja  suolaa ja pippuroi (sekä lisää soijaa)  niin että kastikkeesta tulee maukasta. Etenkin suolaa se tarvitsee kun  ainut lihaliemi tuli jäniksestä itsestään.  

 

Kun maustaminen on valmis, laita lihapalat pataan ja sekoita lihat kastikkeeseen. Maista vielä kerran ja  pippuroi ja suolaa yhä jos tarpeen. 

Tarjoa keitettyjen perunoiden, vihersalaatin, puolukkasurvoksen tai MUSTAHERUKKAHYYTELÖN kanssa. Viimeiseksi mainittu on meidän suosikki ja sitä on aina riistapataruokien kanssa. todella hyvää. Saa kaupasta hillohyllyltä, moneltakin eri valmistajalta kuten Saarioiselta.