Uusimmat kuvat

Vaniljajuustokakku
Suklaavadelmamoussekakku
Suklaavadelmamoussekakku
Suklaavadelmamoussekakku
Suklaavadelmamoussekakku
suklaavadelmamoussekakku
Suklaavadelmamoussekakku
Suklaakakku marjoilla koristeltuna
Vaniljamustikkajuustokakku
Vaniljamustikkajuustokakku
Pätkissuklaakakku
Kahvijuustokakku

Hae sivuilta

METSÄMARJOILLA TÄYTETTY MARENKIRULLA

Tämä on ehdottomia suosikkejamme perheen ja vieraidemme keskuudessa

Tätä ohjetta olen tehnyt jo yli kymmenen vuoden ajan. Muunnan sitä aina sen mukaan mitä kaapissa on: kermavaahtoa, vatkattua vaniljakastiketta, maustettua kermavaahtoa, rahka-kermaseosta.  väliin tulee kauden mukaan metsämansikkaa,  mustikkaa, villivadelmaa, puutarhamansikkaa, puutarhavadelmaa.... mansikka-banaania,  tai muita yhdistelmiä.  Aina tämä on ihanaa!   vaikka olen tehnyt tätä kymmeniä ja kymmeniä kertoja, niin jostain syystä välillä tämä onnistuu paremmin, ja välillä paisto ja leivinpaperista irrottaminen on vaikeampaa. Olen tullut siihen tulokseen että se  johtunee munista. Olivatko ne  välillä liian tuoreita vai mistä lie johtuu.  Joskus marenkia tarttuu vähän  leivinpaperiin ja voi tulla pieni reikä tai repeytymäkin mutta ei hätää, se ei haittaa, koska kun rullaat tämän valmiiksi, niin ne reiät jäävät sinne sisälle.   Vaikka ohje on yksinkertainen, en silti suosittelisi tätä sellaiselle joka leipoo ihan ensi kertoja (tai lapselle). 

Nykyään vastaavanlaisia ohjeita on liikkeellä paljon. Mutta kun tein tätä ensi kertaa, muistan ettei kukaan vieraistamme ollut tällaista vastaavaa syönyt. Idean sain kerran saksalaisesta lehdestä jossa täytteenä oli muistaakseni  persikkaa vai banaania ja mansikkaa.  

METSÄMARJOILLA TÄYTETTY MARENKIRULLA

Näitä tarvitset:
4 valkuaista
2  3/4 dl sokeria 
50 g mantelilastuja
tomusokeria  pinnalle

täytteeseen tarvitset
3 dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta tai kuohukermaa
(kermalla tulee  hienompi ja koossa paremmin pysyvä mutta me tykkäämme kovin vaahtouvasta vaniljakastikkeesta. muista vain vatkata se  tarpeeksi kovaksi. )
tuoreita marjoja kauden mukaan: metsämansikoita, mustikoita, vadelmia, puutarhamansikoita (jos niitä käytät, niin viipaleina). En ole koskaan mitannut paljonko marjoja menee, mutta veikkaan että 5 dl riittää  (voin kesällä mitata tarkemmin ja muuttaa tänne ohjeeseen tarkemman määrän)

tarvitset lisäksi uunipellin sekä leivinpaperin
ja tarjoiluun pitkän tarjoilulautasen  ja  koristeeksi vaikkapa tuoreita marjoja ja sitruunamelissan lehtiäLaita uuni lämpenemään 200 asteeseen.

Laita uunipellille leivinpaperi valmiiksi.

vatkaa valkuaiset sähkövatkaimella vaahdoksi. Lisää sokeria ihan vähän kerrallaan, ruokalusikallisen verran vaikka, ja  vatkaa koko ajan voimakkaasti. vatkaa kunnes seos on kiiltävää ja jähmeää.

Levitä marenkivaahto  pellille leivinpaperin päälle ja auta lusikalla tai veitsellä että saat siitä suunnilleen tasaisen.  Itse teen aina hieman suorakaiteen muotoisen alueen eli pellin pituisen mutta ei neliskanttista vaan suorakaiteen muotoon. Älä tee marengista liian paksua, jotta se kypsyy mutta älä myöskään niin ohutta että se hajoaa kokoamisvaiheessa. Otan kesällä mitat, kuinka suuren levyn itse tässä vaiheessa teen, ja yritän mitata paksuudenkin. Veikkaan  käyttämäkseni paksuudeksi  1 cm:ä.   Sirottele sitten mantelilastut pinnalle niin että ne on tasaisesti joka paikassa.  

paista marenkia uunissa  ensin noin 8 minuuttia keskitasolla tai jopa hieman ylempänä, jotta marenki saa kauniin vaalean ruskean pinnan. mantelit eivät saa palaa, silloin ne maistuvat kitkeriltä. Tarkkaile uunia. 
Vähennä sitten lämpöä 150 asteeseen ja  paista vielä kunnes marenki tuntuu kiinteältä. Paistoaikaa on vaikea sanoa, sillä se riippuu ihan siitä kuinka paksuksi sen jätit.  paistoaika on vähintään vielä 10-15 minuuttia.  Tunnet marengin olevan valmiin kun kosketat sitä ja se tuntuu selvästi kiinteältä. Jos jätät sen raa´aksi, se jää sisältä munan makuiseksi.  

ota marenki pois uunista ja kippaa se leivinpapereineen väärinpäin toisen leivinpaperin päälle.  jätä marenki tähän hetkeksi aikaa, niin leivinpaperi irtoaa helpommin marengista kun se on hetken jäähtynyt. Kokeile siis  leivinpaperin irroittamista ensi kerran 5 minuutin kuluttua ja jos ei vielä lähde, niin odota vielä toinen viisiminuuttinen.  en ole ottanut tässäkään koskaan aikaa, vaan kokeilen aina välillä. Kun irrotat leivinpaperin, aloita yhdestä kulmasta ja vedä varoen.... tue kädellä vähän marengista ja toisella vedä paperista. 

Tällä välin vatkaa täytteen kerma vaahdoksi tai vaniljakastike, kumpaa käytätkin.  En sokeroisi kermavaahtoa paljoa, sillä marenkin on makea, ja myös marjat mitä tähän käytät. Jos  kokeilet tätä kuitenkin vaikkapa kirpeämmillä herukoilla, lakoilla tms, niin sitten kermavaahtoa on syytä makeuttaa sokerilla. 

Levitä kermavaahto/vaahdotettu vaniljakastike  täysin jäähtyneelle marenkipohjalle, ja levitä myös marjat marengille. Älä laita marjoja ihan reunoille (levyn pituussuunan reunoille) sillä kun rullaat marenkia, ne marjat tursuvat muuten pois.  Sen sijaan  huolehdi että marjoja on myös lyhyemmillä reunoilla asti, sillä nehän jäävät rullan "päiksi" ja on kivaa että ensipalat leikkaavat vieraat saavat marjoja  eivätkä "jämäpaloja".

Kääri siis marenki rullaksi PITKÄLTÄ SIVULTA.  Käytä tässä apuna  leivinpaperia kun rullaat.  nosta valmis rulla tarjoilulautaselle (huomaa että tarvitset todella pitkän  lautasen!!)  ja anna jäähtyä jääkaapissa vielä hetkisen verran ennen tarjoilua. Se paranee vain kun saa olla kylmässä  noin puolisen tuntia. 
Juuri ennen tarjoilua  siililöi päälle tomusokeria. voit koristella vielä tarjoiluastian reunat marjoilla ja vaikkapa sitruunamelissan lehdillä.