Uusimmat kuvat

Vaniljajuustokakku
Suklaavadelmamoussekakku
Suklaavadelmamoussekakku
Suklaavadelmamoussekakku
Suklaavadelmamoussekakku
suklaavadelmamoussekakku
Suklaavadelmamoussekakku
Suklaakakku marjoilla koristeltuna
Vaniljamustikkajuustokakku
Vaniljamustikkajuustokakku
Pätkissuklaakakku
Kahvijuustokakku

Hae sivuilta

PIPARKAKKUJÄÄDYKE

Kuvateksti

PIPARKAKKUJÄÄDYKE

 

piparkakkujäädykkeestä on yhtä monta ohjetta kuin on kokkejakin.

 

Aiempina vuosina tein ohjeella nro 1. 

se on oikein hyvä perusohje ja jäädykkeen rakenne on hyvä. siinä on kuitenkin mieto piparkakun maku.  Vaikka jäädyke on hyvä,  halusin  voimakkaampaa piparkakun makua. Tykkään siirapiin mausta ja minusta se kuuluu jouluun joten kokeilin nyt sellaista jossa on siirappia. Lisäksi halusin kermaa vähemmälle ja korvasinkin sen tällä kertaa vaniljakastikkeella, vaahdotetulla.

 

Ohjeella 2 tein tällä kertaa.

Se oli voimakkaan makuinen, siirappinen, mutta rakenne ei ollut yhtä hyvä. se meni silti meillä hetkessä eli lapset kyllä tykkäsivät.

 

Ensi kerralla taidan palata kuitenkin ohjeeseen 1 ja lisätä piparkakkujen määrää ja/tai laittaa lisäksi piparkakkuaromia.

 

Piparkakkujäädyke versio 1.

Tämä on hyvä ohje mutta minusta piparkakun maku maistuu tässä todella miedolta.  Teen tällä ohjeella varmaan vielä uudelleen mutta lisään piparkakkujen määrää huomattavati!

 

Näitä tarvitset pitkään patevuokaan (viipaleita saa helposti 10):

½ litraa kuohukermaa

2 dl maitoa

1 ½ dl sokeria

6 keltuaista

12 piparkakkua murskattuna tai jauhettuna monitoimikoneessa (ensi kerralla käytän enemmän piparkakkuja jotta maku on voimakkaampi!)

 

Tee näin:

Sekoita keltuaiset ja sokeri kattilassa.   Kiehauta maito eri astiassa  ja kaada keltuiais-sokerin sekaan.  Anna kypsyä koko ajan sekoittaen  kunnes seos sakenee ja "munat kypsyvät".  Jäähdytä seos. 

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lisää se ja piparkakkurouhe tai -jauhe muna-maitoseokseen.

Kaada seos vuokaan joka kestää pakastamista ja jäädytä.  Voit tehdä tämän hyvissä ajoin valmiiksi ennen joulua (tai muuta tarjoiluhetkeä).  Säilynee oikein hyvänä pakastimessa viikon verran.  säilyy toki kauemminkin mutta hieman maku ja rakenne alkavat muuttua. 

Tarjoile piparkakkujäädyke palasina  annoslautasilta ja koristele piparkakkumuruilla tai tarjoile jäädyke kokonaisena jos käytät kaunista vuokaa. Myös metsämansikat, tuoreet mansikat tai mansikasta/vadelmasta tehty marjakastike/marjapyree maistuu hyvältä jäädykkeen kera.  Voi tämän kanssa tarjoilla kirpeitäkin marjoja, kuten puolukoita tai karpaloita.

 

Piparkakkujäädyke versio 2.

Tästä tuli vahvan makuinen jäädyke jossa siirappi ja piparkakut todella maistuivat. Näytti maistuvan lapsille hyvin vaikka jäädykkeen rakenne olikin hieman erikoinen: piparkakut hieman tahmaisina siirapin kanssa, ja siirappia oli valunut vuoassa ennen jäätymistä erilleen muusta massasta - tämän näet kuvassa, pinnalla on ikään kuin karamellikerros. mutta se oli toisaalta aika hauskan näköinen ja makuinenkin.  Rakenne oli kuitenkin jotenkin tahmaisempi kuin jäädykkeessa nro 1.  Aikuisten makuun versio 1 oli hienostuneempi!   veikkaan että vielä hion ohjetta ja kolmas versio on tulossa ja siitä tulee varmaan sitten se paras….


10 annosta

Näitä tarvitset:

2 dl Tummaa siirappia
½ dl sokeria
4 munankeltuaista                                                                                         piparkakkuja, laitoin noin 200-250 g
2,5 -4 dl Flora vaniljakastiketta  maun mukaan - laitoin vain 2,5 dl ja seos jäi hyvin vahvan siirapin ja piparkakun makuiseksi. Miedomman saa lisäämällä vaniljakastiketta. Vaniljakastikkeen voi toki korvata kuohukermallakin jonka vatkaa vaahdoksi.

tarvitset myös koristeluun/tarjoiluun punaisia marjoja ja/ tai marjasiirappia (ohje alimmaisena)

 

Näin teet:

Mittaa siirappi ja sokeri kattilaan. Kiehauta.

Vaahdota keltuaiset. Lisää siirappiseos ohuena nauhana koko ajan vatkaten keltuaisvaahtoon.

Vaahdota vaniljakastike (tai kerma) ja sekoita varovaisesti sekoitellen hieman jäähtyneeseen siirappiseokseen. Kaada massa vedellä huuhtaistuun jäädyke- tai kakkuvuokaan ja pakasta kannella / kelmulla /  foliolla peitettynä.

Ota jäädyke huoneenlämpöön noin 20 minuuttia ennen tarjoilua. Kumoamista auttaa myös jos vuoan ulkoreunan kastaa hetkeksi kuumaan veteen.  Kumoa ja korista punaisilla marjoilla, kuten metsämansikoilla, vadelmilla, puolukoilla tai karpaloilla.

Karpalo- tai puolukkasiirappiin tarvitset:
3 dl karpalo- tai puolukkamehua
2 dl sokeria

Punaisen siirapin teko näin:  Kaada karpalo- tai puolukkamehu ja sokeri laakeaan kasariin ja keitä hiljalleen kunnes sokeri sulaa ja seos on siirappimaista.

Jos siirapin teko tuntuu työläältä ja sinulla olisi marjoja paljon pakkasessa niin voit myös tehdä marjapyreetä niin että sulatat ensin marjoja ja sitten paseeraat ne siivilän läpi että siemenet jäävät siivilään ja tuloksena hienoa pehmeää marjasosetta. voit vielä sokeroida sitä lopuksi.