Uusimmat kuvat

Vaniljajuustokakku
Suklaavadelmamoussekakku
Suklaavadelmamoussekakku
Suklaavadelmamoussekakku
Suklaavadelmamoussekakku
suklaavadelmamoussekakku
Suklaavadelmamoussekakku
Suklaakakku marjoilla koristeltuna
Vaniljamustikkajuustokakku
Vaniljamustikkajuustokakku
Pätkissuklaakakku
Kahvijuustokakku

Hae sivuilta

MAA-ARTISOKKAKEITTOA (ja fasaania tai pyytä)

Voit tehdä annoksen ilman lihaakin! Ihana alkupalakeitto hyvän leivän kanssa ihan sellaisenaan. Tai koristele se kuivatulla mustatorvisienellä ja ruohosipulisilpulla (kuten kuvassa)

MAA-ARTISOKKAKEITTOA  (ja fasaania / pyytä)

 

tästä tulee alkupalaksi noin 6 annosta

 

 

Näitä tarvitset:

500 g maa-artisokkaa

2 dl maitoa

puolikas purjon vaaleasta  osasta

yksi pieni sipuli tai puolikas suuresta

½ dl vehnäjauhoja

1 litra laihahkoa lihalientä (laitoin 1,5  lihaliemikuutiota)

suolaa ja mustapippuria myllystä

2 dl kuohukermaa

muutama kuivattu musta torvisieni  per annos  

ruohosipulisilppua koristeluun (tai muu yrtti)

(fasaanin rintalihaa tai pyyn rintalihaa  (= voi hyvin jättää pois ja tarjoilla ihan kasviskeittona!)  )

 

 

Tee näin:

 

Kuori maa-artisokat ja leikkaa ne  peukalon pään kokoisiksi paloiksi. Laita kulhoon maitoa ja  laita pilkotut maa-artisokan kuutiot maitoon aina sitä mukaa kun niitä leikkaat, etteivät ne tummu!

 

Pilko purjo renkaiksi ja hienonna sipuli. 

Sulata voi kattilassa ja lisää maa-artisokka (siivilöity maito pois,  ja maitoa ei enää käytetä tähän ruokaan!),  sekä sipuli ja purjo  ja anna näiden hautua pari minuuttia voissa, mutta  älä vaan ruskista niitä! 

 

Lisää vehnäjauhot ja sekoita. Lisää sitten parissa erässä  lihaliemi, ja anna keiton keittyä kannen alla  hiljalleen noin puolisen tuntia.   Kokeile että maa-artisokat ovat ihan pehmeitä ja ota sen jälkeen kattila pois liedeltä ja survo sauvasekoittimella keitto  paksuksi ihanaksi sosekeitoksi.   Viimeiseksi siivilöi keitto vielä siivilän läpi toiseen kattilaan ettei keittoon jää paakkuja.   Mausta suolalla ja  mustapippurilla.  Osa kokeista olisi tässä eri mieltä, eli sanoisivat että vaalea keitto maustetaan vaalealla pippurilla, koska musta  näkyy vaaleassa keitossa. Tähän minä sanon että tähän vain sopii mustapippuri paremmin. Minusta.  

Laita kattila takaisin hellalle, lisää lämpöä ja lisää kermaa vähitellen ja anna keitoksen vielä kunnolla kiehahtaa.

 

Annoste keitto lautasille ja koristele kuivatulla mustalla torvisienellä,  yrteillä (esim. ruohosipulilla) tai krassilla. 

 

 ( jos haluat tarjota myös pyyn rintaa tai fasaania keitossa, niin ruskista pelkät rintalihat voissa pannulla, ja laita uuniin vaikkapa 150 asteen lämpöön. Voit laittaa sisälämpömittarin lihaan ja vaikkapa 67 astetta, jolloin tästäkin kuvan fasaanista tuli mehevä, eikä se yhtään kuivunut. Se ei mennyt ihan täysin läpikypsäksi mutta melkein. Jos sinulla ei ole paistomittaria, niin voit myös "pistää" rintalihaa paistotikulla ja kun lihaneste ei ole enää punaista, vaan kirkasta, niin lintu on valmis. Älä ylikypsennä, etteivät linnut kuivu!   Anna lihan levähtää hetki foliossa ennen leikkaamista ettei lihanesteen valu ulos kun leikkaat juuri uunista tullutta lihaa.)  Jos teet  rintalihaa keiton lisäksi, niin tee tämä vaihe jo tuossa kun  odotat keiton  keittymistä (maa-artisokan pehmenemistä).  Rintalihat voi odottaa foliossa pidemmänkin aikaa ja ne voi olla tarjotessa jo haalenneita sillä keitto on kuumaa.