Uusimmat kuvat

Vaniljajuustokakku
Suklaavadelmamoussekakku
Suklaavadelmamoussekakku
Suklaavadelmamoussekakku
Suklaavadelmamoussekakku
suklaavadelmamoussekakku
Suklaavadelmamoussekakku
Suklaakakku marjoilla koristeltuna
Vaniljamustikkajuustokakku
Vaniljamustikkajuustokakku
Pätkissuklaakakku
Kahvijuustokakku

Hae sivuilta

Etukäteen tehtävät ruoat

Kuvateksti

TILANNE ESIMERKKI 1:
Menet ystävien kanssa elokuviin, keilaamaan, golfaamaan tms  ja sen jälkeen tulet vieraidesi kanssa yhdessä kotiisi ja ruokien pitäisi olla jo valmiina. Ilman etukäteissuunnittelua ja tarkkaa mietintää tarjoiluista olet pulassa ja kokkailet loppuillan kun ystäväsi istuvat sohvalla juoden viiniä.  Mikä avuksi?

Ei hätää. Suunnittele sellaiset ruoat että  ne on lähes valmiina ja itsekin voit siinä vaiheessa NAUTTIA vieraidesi kanssa. 

TÄSSÄ VÄHÄN VINKKEJÄ:
1. on paljon ruokia, jotka suorastaan PITÄÄ tehdä etukäteen. Älä siis edes suunnittele tekeväsi tällaiseen tilanteeseen salaattia, risottoa tai muuta sellaista ruokaa joka kärsii odottaessaan.
Tee esimerkiksi piirakka tai pari,  voileipäkakku,  uunissa itsestään kypsyviä kana- tai lohiruokia,  nopeasti paistettavia filepihvejä ja jo etukäteen tehty peruna/juuresgratiini tai juureskakkunen,  nopeasti paistettavia lohimedaljonkeja tms.  
2. Mieti millaiset kylmätilat sinulla on käytössäsi. Saatko tehtyä valmiita annoksia lautasille odottamaan illallista?  Jos saat eli jos sinulla on tilavat kylmätilat, antaa tämä sinulle paljon mahdollisuuksia mitä voit tarjoilla. Voit tehdä monia herkullisia kylmiä alkupaloja valmiiksi annosteltuina kauniisti lautasille ja vain nostaa ne pöytään kun vieraasi saapuvat.  Voit tehdä jälkiruokia valmiiksi lautasille, koristella vain vaikkapa kastikeraidoilla tai pakastimesta otettavalla jäätelöpallolla annokset juuri ennen tarjoilua.   Jos sinulla on paljon kylmätilaa, voit laittaa vesikannut valmiiksi kylmään, annostella voit kauniisti tarjoilulautasille,  tehdä kaikki kastikkeet valmiiksi kastiketuubeihin jne. 
  Jos taas kylmätilasi ovat ihan pienet, eikä tämä mahdollista valmiiden annosten tekoa ennakkoon, tarvitset vielä astetta enemmän suunnitelmallisuutta kokkailuihisi. Silloin suosittelen  esimerkiksi pakastimen käyttöä apuna. Voit tehdä monia hyviä jälkiruokia pakastimeen. En tarkoita pelkästään jäätelöitä, sorbetteja ja jäädykkeitä (parfait)  vaan myös  vaikkapa suklaaterriiniä. Eräs parhaista jälkiruoaistani kestää hyvin pakastamisen. Se sulaa noin tunnin huoneenlämmössä eli muista vain ottaa aikaisin sulamaan, jo alkupalan tai pääruoan aikana.  (ohje löytyy jälkiruokaosion alta nimellä Suklaaterriini) .  Alkupaloista mainio ruoka tarjottavaksi jos on vähän kylmätilaa, on "lohitartarleipänen" joka löytyy alkupalaosion alta.  Siinä lohesta tehdään "rulla" josta leikataan kohmeisena paloja. Saat nopeasti näyttävät ja herkulliset alkupalat vaikka 20 hlö:lle.  

3. Kata valmiiksi ja tee kaikki mahdolliset valmistelut etukäteen.
Noudatan tätä sääntöä aina. Tee kattaus ajoissa. Tee se vaikka jo edellisenä iltana jollet tarvitse sitä pöytää välttämättä enää muuhun. Yhden päivän arkilounaan tai välipalan voi kotona perheen kesken syödä vaikkapa olohuoneen sohvapöydällä.  Lapsistakin se on aika hauskaa, kuin retkellä olisivat! 
Lisäksi kattaus nostattaa tunnelmaa ja fiilistä ja kokkauskin alkaa sujua sen jälkeen hyvällä mielellä. Lisäksi kattauksen aikana saa usein jotain ideoita joita ei ehtisi enää toteuttaa jos kattauksen tekisi viime tipassa. Itse usein keksin että  kattaukseen sopisivat vaikkapa kävyt tai puiden oksat ja sitten vielä ehdin metsäänkin niitä hakemaan jos haluan. 
Kattauksen lisäksi teen kaiken muunkin mitä voin.  Laitan viinit valmiiksi, avaajan, kynttilät, roihut vaikkapa eteiseen odottamaan, vaihdan wc:n käsipyyhkeen jne. eli kaikki mahdollinen etukäteen!

4. Tee paperille lista  mitä kaikkea sinun pitää tehdä ennen vieraiden tuloa. Yllätyt kuinka paljon listalle tuleekaan muutakin kuin ihan pelkkä kokkailu. Ja sitten ymmärrät miksi niin kovin usein tulee kiire kun vieraat jo ajavat autolla pihaan ja emännällä on vielä tukka märkä ja asu miettimättä. 
Itse listaan paperille monen päivän suunnitelmat, jotka alkavat jo mahdollisesti kutsun lähettämisestä, kauppareissun suunnittelusta, viinien ostosta / valinnasta ja siivouksesta. 

Teen myös  kokkauspäivän suunnitelmat (tai kahden kokkauspäivän).  Siinä on listattu  noin tunnin tarkkkuudella mikä ruoka on valmistumassa milloinkin, ja mikä täytyy tehdä milloinkin jotta ehtii hautua/ hyytyä jne.  Listaan tekemisiin myös muut päivän asiat joihin menee valtavasti aikaa lapsiperheessä (suihkut, normaalivälipalat ja lounaat, ulkoilut jne.) 
Listaan viimeiseen tuntiin enää vain ihan viimeistelyjä eli  yritän aina kuvitella että vieraat tulevat jo tuntia ennen kuin oikeasti tulevatkaan. Siinä viimeisen tunnin aikana sytyttelen enää valoja, kynttilöitä, ulkovaloja, suoristan sohvatyynyjä tms. tai joskus käy niinkin ihanasti että en enää keksi tekemistä vaan istuudun sohvalle ja otan lasin viiniä. Ajatella, vaikka  7 ruokalajin illalliset 10 hlö:lle ovat juuri alkamassa.  Niin, vain hyvän suunnittelun takia tämä on mahdollista! 

TÄSSÄ ALLA ERILAISIA VAIHTOEHTOJA  ENNAKKOON TEHTÄVISTÄ RUOISTA:

Posset jälkkärit voi tehdä etukäteen

Voileipäkakut paranevat vain kun saavat odottaa yön yli

Erilaiset kylmät suolaiset tortut pitää tehdä ennakkoon

Lohirullan voi valmistaa ennakkoon ja kastikkeen samoin.

Pastramit ja erilaiset kylmät liharullat tms. pitää tehdä ennakkoon

Juustokakut pitää tehdä ennakkoon

monet suklaajälkiruoat säilyvät erittäin hyvin pari päivää kylmässä. Tämä ihastuttava suklaaterriini kestää pakastamisenkin mainiosti!

Monet kylmät jälkiruoat voi tehdä ennakkoon täysin. Juustokakkua, sorbettia, kastiketta. Vain annoksen kokoaminen jää viime tippaan. TÄssäkin annoksessa kaiken muun voi laittaa lautasillekin jo valmiiksi jos kylmätilat sallivat, paitsi sorbetti pitää lisätä annokseen vasta juuri ennen. Sorbetpallotkin voi pyöritellä valmiiksi pakkaseen!

Lohitartarrulla pitää tehdä ennakkoon ja se pakastetaan jotta siitä kohmeisena leikattua viipaleita. Kovin paljon ennakkoon ei leipiä kannata koota kuitenkaan sillä leivät kuivuvat. Mutta leivätkin voi muotoilla ennakkoon.

Marenkikupit voi tehdä päivää ennen valmiiksi ja säilyttää tiiviissä rasiassa. Marjat valmiina jääkaapissa, samoin suklaakastiket. Annosten kokoaminen vain jää viime tippaan sillä marenki ei kestä kauaa rapeana jos sen täyttää liian aikaisin.

Sorbetit ja granitet voi tehdä pakkaseen vaikka viikkoakin ennen!

Munakoisovuoka pitää tehdä valmiiksi jo vähintään puoli päivää ennen, mieluummin se saisi levätä yön yli.

Kermakakut vain kostuvat ja mehevöityvät kun ne tekee päivää ennen. Kakkupohjan on voinut tehdä jo sitäkin ennen pakkaseen valmiiksi odottamaan.

Erilaiset vanukkaat ja hyytelöt täytyy tehdä hyvissä ajoin valmiiksi ennen vieraita.

Suolaiset piirakat voi pakastaa juhlahetkiä varten ja lämmittää uunissa. Piirakan voi tehdä myös edellisenä iltana tai samana aamuna.

Itse tehty jäätelö säilyy pakastimessa monta päivää, jopa viikon. Minusta maku alkaa hieman kärsiä joten teen vasta pari päivää ennen illallista.

Erilaiset kalasta tehdyt kylmät terriinit voi tehdä aamulla valmiiksi odottamaan iltaa. Kovin paljoa ennen ei voi toki tehdä sillä kalan tuoreus on tärkeää! Jouluna kuitenkin on viisasta tehdä näitä ennakkoon valmistettavia ruokia jonkin verran että ehtii itsekin nauttia pöydässä!

Posset on herkullinen ja nopea jälkiruoka, jonka pitää ehtiä hyytyä pari kolme tuntia jääkaapissa ennen syömistä. voit tehdä senkin valmiiksi jo vaikka edellisenä iltana. Koristelun voi jättää viime tippaan ettei marjat värjää jälkiruokaa.

Voileipäkakut on pakko tehdä ennakkoon jotta kostuvat meheviksi. TÄmän kakun teen aina jo päivää ennen. Vain pinnan katkaravut laitan viime tipassa tuoreina, juuri sulaneina.

Tartaria varten lihan pitää olla tuoretta joten kovin paljon ei voi ennakkoon tehdä mutta aamulla voi tehdä tartarin iltaa varten.

Juustokakut pitää tehdä ennakkoon joten ovat hyviä mökkitarjottavia vieraille!

Ihanat suolasienileivät voi tehdä ennakkoon siten että tekee sienisalaatin ennakkoon, silppuaa persiljaakin jo ennakkoon ja säilyttää sitä kelmun alla jääkaapissa ja muotoilee leivätkin ennakkoon (tai ostaa valmiita ruisnappeja). Kokoaminen vain viime tipassa.

Ihana valkosuklaaleivos pitää tehdä ennakkoon. Vain koristelu jää viime tippaan.

Creme bruleet ovat hyvää tarjottavaa sillä ne pitää tehdä monta tuntia ennen jotta hyytyvät. Vain pinnan ruskistaminen polttopullolla tai uunin grillivastuksien alla pitäisi tehdä juuri ennen tarjoilua. Siihen ei mene kuin minuutti!

Katkaraputomaattiavokaado -voileipäkakku pitää tehdä jo edellisenä päivänä tai vähintään tarjoiluillan aamulla aikaisin jotta ehtii kostua ja mehevöityä

Kaikki rahkat voi tehdä valmiiksi hyvissä ajoin monia tunteja ennen tarjoilua, jopa edellisenä iltana. Tässä villivadelmista tehty rahka.

Ihana helppo ja herkullinen antipasto mozzarellasta, parmankinkusta ja tomaatista. Tämä pitää tehdä edell.päivänä jotta ehtii painon alla tiivistyä. Vähintään tarjoiluillan aamulla aikaisin tämä tulee tehdä valmiiksi. Hyvää!