Uusimmat kuvat

Vaniljajuustokakku
Suklaavadelmamoussekakku
Suklaavadelmamoussekakku
Suklaavadelmamoussekakku
Suklaavadelmamoussekakku
suklaavadelmamoussekakku
Suklaavadelmamoussekakku
Suklaakakku marjoilla koristeltuna
Vaniljamustikkajuustokakku
Vaniljamustikkajuustokakku
Pätkissuklaakakku
Kahvijuustokakku

Hae sivuilta

NYHTÖMAJAVA

Majava on mureaa. Se on melko voimakkaan makuista mutta saat sen rasvan maun pois jos et käytä siitä pataan valunutta haudutuslientä kastikepohjana vaan teet uuden kastikkeen.

NYHTÖMAJAVAA   / MAJAVAPATA 

 

Majavan maku jakaa mielipiteitä  paljon.  Toisten mielestä siinä on paha rasvan maku ja liha on muutenkin voimakkaan makuista.  Joidenkin mielestä liha on sitkeää.  Sitkeäksi se ei ainakaan jää, jos sitä hauduttaa tarpeeksi.   Rasvan maunkin saa minusta aika hyvin pois muutamalla kikalla. Meidän  mielestä majava on hyvää ja maukasta.

Tärkeintä on minusta se että majavan lihaa hauduttaa pitkään, niin että siitä tulee ikäänkuin "nyhtölihaa".

Toinen tärkeä asia on että  haudutuslientä ei välttämättä kannata  käyttää kastikepohjaksi  vaan sen voi heittää pois (yleensä siis toki käytän haudutusliemet ilman muuta mutta majavan kohdalla teen poikkeuksen) ja tehdä uuden kastikkeen.

 

Näitä tarvitset:

majavan lihaa, 1- 2 takajalkaa luineen tai takajalka ja selkäranka/kaulapala  luineen

hyvä valurautapata  jossa on kansi

vettä

nokare voita paistamiseen

 

Näin teet majavan:

Paista voissa pannulla tai valurautapadassa (jos  se on sellainen jonka voi laittaa hellalle) majavan lihoihin ruskea paistopinta. Laita majavanlihapalat valurautapataan. Kaada vettä pannulle  tai suoraan pataan muutamia desilitroja  ja laita kansi päälle hyvin.  Veden ei tule peittää koko lihaa, riittää että pohjalla on parin sentin verran vettä. Huolehdi pitkän haudutusajan aikana siitä ettei neste vaan pääse haihtumaan jolloin liha kuivuisi.  Anna hautua uunissa 150 asteessa usean tunnin ajan kunnes liha on niin mureaa että haarukalla tökkimällä saat selvästi "nyhtölihaa" haarukkaan.  Haudutin tässä majavan lihaa varmaan nelisen tuntia. Riippuu varmaan sekä lihapalan koosta että padasta missä ajassa liha valmistuu. Anna olla mieluummin liian kauan kuin liian vähän aikaa.

Ota pata uunista ja avaa kansi.

Siirrä lihapalat leikkuulaudalle, anna jäähtyä hetken aikaa ennen paloittelua ettei sormet pala.  Nyt voit maistaa "haudutuslientä" ja miettiä haluatko suurustaa sen  maizenalla ja  maustaa kermalla ja mausteilla vai heitätkö sen pois..  Minusta se haisee niin kovin majavan rasvalta, enkä pidä maustakaan erityisesti, että  itse en käytä sitä vaan teen uuden kastikkeen.  Voi olla että nuorilla majavilla tai uroksilla ei ole yhtä paljon rasvaa kuin esim. naarailla tms. joten käytä omaa harkintaasi tässä.

 

Teen sitten erikseen kastikkeen ja leikkuulaudan päällä paloittelen majavan sopiviksi suupaloiksi ja lisää lihat uuteen kastikkeeseen. Voit myös tarjoilla nyhtölihan erikseen ja kastikkeen erikseen.

Peruskastikkeen voi tehdä nopeasti ja se maistuu koko perheelle. Sherrykastikkeessa on hienostunut maku  ja se on aikuisten mieleen.   alla ohjeet kumpaankin. Kuvassa on sherrykastiketta.

 

Peruskastikkeeseen tarvitset:

kermaa

soijakastiketta

lihaliemikuutio

mustapippuria

(suolaa)

 

Kuvassa olevaan sherrysipulikastikkeeseen  ohje löytyy alta ( kastike on aikuisten mieleen, ei lasten ).

 

Sherrysipulikastikkeeseen tarvitset:

3 shalottisipulia

1 rkl voita

1 1/2 dl sherryä
½ lihaliemikuutiota
2 dl kuohukermaa
2-3 rkl ranskankermaa (tai enemmänkin jos haluaa, etenkin jos suolaisuutta tarvitsee lopuksi vähentää) 
mustapippuria myllystä

1 tl soijakastiketta

maizenaa suurustamiseen (sen verran että kastike sakeutuu mieleiseksi)

Näin teet:


Leikkaa shalottisipulit pieneksi silpuksi.
Kuullota voissa pehmeiksi.
Lisää sekaan sherry ja lihaliemikuutio ja anna kiehua 10 minuuttia.


Lisää sekaan kerma. Anna kastikkeen   hiljalleen kiehua hetken aikaa vartin verran jotta kastikkeesta tulee paksumpaa.  Mausta mustapippurilla ja suurusta viimeiseksi maizenalla jos haluat. Itse pidän paksummista kastikkeista kuin kovin juoksevista.  Suolaa tulee lihaliemestä ja soijasta joten tarkkana ettei tule liikaa. Jos kastike tuntuu liian suolaiselta, lisää lopuksi vielä (kermaa tai) ranskankermaa kunnes suolaisuus on hyvä.   

 

Voit laittaa majavan lihaa joko suoraan kastikkeeseen tai tarjota erikseen. Tarjoa lisäksi perunamuusia.  

Kuvassa on perunamuussia tehtynä voin ja maidon (ei veden) kanssa ja se on  saatu kauniiksi annokseksi pyöreällä rengasmuotilla. Liha on laitettu perunamuussin päälle.  Kuvassa on myös neljän värisiä porkkanoita keitettynä.

Majavasta tulee mureaa hauduttamalla pitkään.

Tässä majavan liha on laitettu lopuksi peruskermakastikkeeseen joka on maustettu soijalla ja pippurilla.

Tässä on nyhtömajavaa ja ihanaa kapriskastiketta jonka ohjeen löydät sivuiltani kohdasta "peuran kieltä ja kapriskastiketta". Liha sopii siis mainiosti myös leivän päälle tai burgerin väliin! Nyhtömajavaburgerikin kuullostaa hyvältä, eikö vain?