Uusimmat kuvat

Vaniljajuustokakku
Suklaavadelmamoussekakku
Suklaavadelmamoussekakku
Suklaavadelmamoussekakku
Suklaavadelmamoussekakku
suklaavadelmamoussekakku
Suklaavadelmamoussekakku
Suklaakakku marjoilla koristeltuna
Vaniljamustikkajuustokakku
Vaniljamustikkajuustokakku
Pätkissuklaakakku
Kahvijuustokakku

Hae sivuilta

GRAAVIHAUKILEIVÄT

Varmaan parasta mitä olen hauesta koskaan kokeillut! Ihanaa!

GRAAVIHAUKILEIVÄT


Tämän ohjeen olen leikannut jostain lehdestä. Kuvan ja fontin jne. perusteella veikkaan vahvasti Glorian Ruoka ja Viini-lehteä. Olen muuttanut sitä vähän,  eli halusin käyttää nimenomaan lempiväkevääni Absolut Citronia (en Koskenkorvaa mitä ohjeessa oli)  ja korvasin sipulit nimenomaan kevätsipulilla ja ruohosipulilla (miedompaa ja maukkaampaa) ja   jätin pois myös ohjeen basilikat ja halusin vain sipulien ja tillin maut tähän. 

 

 

Ohje on helppo mutta huomaa että sen tekeminen pitää aloittaa  päivää tai paria ennen!  Ensinnäkin jotta haukea voi syödä graavina, se pitää pakastaa  vuorokautta (tai vaikka kahtakin) ennen (matovaaran takia).   Haukea ei siis voi syödä raakana ilman pakastamista! 

 

Toinen asia:  hauki pitää osata fileoida ruodottomaksi!   Älä säikähdä, ei se ole  mahdotonta,  sen oppii hyvin nopeasti.  Ja  isommasta hauesta ei tarvitse edes yrittää ottaa joka palaa talteen, jos ruodottomaksi teko tuntuu vaikealta, siitä voi ottaa talteen vain  muutaman helpoimman osan. Katso netistä googlettamalla vaikka youtubesta video jossa hauki tehdään ruodottomaksi.     Markkinoilla myydään myös dvd:tä jossa joku taitava kalankäsittelijä (Muistaakseni moninkertainen Suomen mestari) näyttää miten eri kalat tehdään  ruodottomiksi.  Minulla on mökillä tällainen dvd. en muista kenen tekemä se on.  

 

Näitä tarvitset (6-8 hlö:lle alkupalaksi):

 

                

400 g haukifilettä

1        ½ rkl suolaa

mustapippuria myllystä

½ dl hienonnettua tilliä

2        rkl Absolut Citron vodkaa 

 

Kastikkeeseen ja tarjoiluun:

1 dl ranskankermaa

3        tl Dijon sinappia

2-3 rkl  hienonnettua kevätsipulia ja ruohosipulia sekaisin

4        rkl sitruunanmehua (juuri puristettua)

hyvää ruisleipää kuten Maalahden limppua (josta muotoilet pyörylöitä halutessasi)

voita tai Oivariinia leivän voiteluun

tillin oksia koristeluun

 

 

Tee näin:

Päivä 1.

Perkaa hauki ensin ruodottomaksi. (pois nahka ja ruodot). Kun perkaat hauen ruodottomaksi, niin hauesta tulee kuusi palaa eli kummastakin "fileestä" tulee  kolme puhdasta ruodotonta palaa. 

Leikkaa  "ruodottomasta hauen lihasta"   ohuita suikaleita tai viipaleita (kuten leikkaisit graavikalaa).

Pakasta hauki! Voit joko pakastaa sen jo kun olet saanut sen ruodottomaksi eli suurina paloina, tai sitten vasta kun olet jo leikannut sen pieniksi paloiksi. Miten vain. Jos paloittelet pienemmiksi jo ennen pakastamista, on  ruoanlaitto sitten todella nopeaa kun sulatat hauen. 

Pakasta vähintään 24 tuntia, mielellään varmuuden vuoksi vaikkapa kaksikin vuorokautta.

 

Päivä 2 (tai 3):

Sulata haukipalat. (tai jos pakastit kokonaisina puhtaina fileosina, niin sitten leikkaa paloiksi kuten edellä on selitetty).   Sekoita sitten kulhossa  haukipalat, suola, tilli ja Absolut Citron vodka.   Peitä astia kelmulla.

Anna kalan maustua kylmässä yön yli.

 

Päivä 3:

Tee nyt kastike. Sekoita  omassa kulhossaan  ranskankerma, sitruunamehu, hienonnettu  kevätsipuli/ruohosipuli  ja Dijon sinappi.   Sekoita yön yli marinoituneet haukipalat ja tämä kastike ja peitä astia taas kelmulla. Jätä kylmään vetäytymään 1- 2 tunniksi.  

 

Leikkaa  hyvästä ruisleivästä kolmioita, neliöitä tai pyörylöitä,

voitele ne voilla tai Oivariinilla (ei margariinilla)  ja laita päälle runsaasti hauki-ranskankermaseosta.  Koristele leipä vielä tillinoksilla.

 

Laitoin lautaselle vielä koristeeksi kastikejuovat  kermalla ohennetulla ranskankermalla, jossa oli mausteita ja sitruunamehua  ja laitoin vielä toisen raidan paksua  vaaleaa balsamicoa.    Myös muutama oliiviöljytippa voisi riittää koristeeksi ja sopisi makujen kanssa yhteen. 

 

Tarjoa lisänä hyvää valkoviiniä kuten  Chablista.