Uusimmat kuvat

Vaniljajuustokakku
Suklaavadelmamoussekakku
Suklaavadelmamoussekakku
Suklaavadelmamoussekakku
Suklaavadelmamoussekakku
suklaavadelmamoussekakku
Suklaavadelmamoussekakku
Suklaakakku marjoilla koristeltuna
Vaniljamustikkajuustokakku
Vaniljamustikkajuustokakku
Pätkissuklaakakku
Kahvijuustokakku

Hae sivuilta

HEINÄSORSAA PERUNATARTALETISSA HENNAN TAPAAN

Hennan Heinäsorsaa perunatarteletissa

HEINÄSORSAA PERUNATARTALETISSA HENNAN TAPAAN

Tämä ohjeeni syntyi  siitä että pidän heinäsorsasta, joka on kunnolla uunissa haudutettua mutta se ei ole toki yhtä kaunista syötävää kuin sellainen rose-paistettu "kokonainen" sorsanrintaliha.   Siksi mietin kovasti voisiko sorsa olla ruukussa tai jossain annosastiassa ja sitten keksin että "annoskulho" voisi olla syötävää eli perunatarteletti!   Olen kokeillut sorsastakin vaikka mitä eri valmistustapoja mutta aina palaan uudelleen tähän.
Tämä ohje oli Glorian 10 parasta ohjettani -palstalla kun sain kunnian vierailla Gloriassa elokuussa 2001.

Tarvitset (4-6 hlö:lle)
Patavalmiita heinäsorsia 2 kpl (myös tavit ja haapanat käyvät, ovat vain pienempiä eli tarvitset enemmän)
voita, suolaa ja mustapippuria myllystä
liha (tai lintu)lientä

Kastike:
sorsista irtoavaa paistolientä
Kuohukermaa
Vehnäjauhoja tai maizenaa (saat siten gluteenittoman)
pari teelusikallista mustaherukkahyytelöä

Perunatartaletit:
750 g Rosamunda perunoita
1 dl vehnäjauhoja
1 muna

Ruskista heinäsorsa voissa paistinpannulla kauttaaltaan. Pane lintu valurautaiseen tai emaloituun lintupataan ja kaada pohjalle pari senttiä liha- tai lintulientä.  Kypsennä 160-175 C uunissa  vähintään 1,5 tuntia tai kauemmin, kunnes sorsan rintaliha irtoaa helposti selkärangasta.  Valele välillä paistamisen aikana lihaliemellä jota on padan pohjalla.

Siisilöi paistoliemi kattilaan huolella, kiehauta se ja lisää reilusti kermaa (2-4 dl)  maun mukaan.  Mausta mustaherukkahyytelöllä.   Tarkista maku ja suolaa ja pippuroi huolella. 

Irrota sorsasta koivet irti  ja jätä nämä sorsan kauniit koivet koristeeksi tarteletin päälle  (Huom. kuvassa niitä ei nyt ole, ne on käytetty muuhun. )
Irrota loput  lihoista ja leikkaa annospaloiksi.
Ota kastikkeesta nyt puolet erilleen ja suurusta se hieman toista kastiketta sakeammaksi. Se on kastike joka tulee lautaselle.
Lisää toiseen kastikeannokseen sorsanlihat ( ei koipia).

Perunatartaletit:
Kuori perunat, lohko ja keitä kypsiksi. Poista keitinvesi huolella. Surso soseeksi. Sekoita joukkoon vehnäjauhot ja muna.  
Voitele tartelettivuoat voilla ja taputtele perunasosetta runsaan puolen sentin paksuiseksi kerrokseksi  vuoan pohjalle ja reunoille ylös asti.  
Paista 225 C uuninlämmössä kunnes saavat hieman vaaleanruskeaa väriä reunoille. Tähän mennee sellaiset 15-30 minuuttia (en ole koskaan kunnolla katsonut).  Irrota tartaletit vuoista.

Aseta tartaletit lautasille ja jaa niille sorsapalat kastikkeineen.  Aseta päällä kokonainen koipi koristeeksi. Jos sinulla ei ole käytettävissä koipia, voit laittaa myös pienen nipun timjamin lehtiä (pari "oksaa") tai herneenversoa, molemmat sopivat  näihin makuihin.   Valuta toisessa kattilassa oleva pelkkä kastike  vanaksi lautaselle. 

Korista lautanen pienillä tomaattikuutioilla, timjamin lehdillä tai herneenverson lehdillä. Tarjoa erikseen mustaherukkahyytelöä, se sopii  ruoan kanssa ihanasti!    Huom. itse koristelen lautaset tomaattikuutioilla ja pienillä lehdillä jo ennen vieraiden tuloa keittiössä  sillä jos sen tekee vasta tässä vaiheessa niin ruoka jäähtyy!