Uusimmat kuvat

Vaniljajuustokakku
Suklaavadelmamoussekakku
Suklaavadelmamoussekakku
Suklaavadelmamoussekakku
Suklaavadelmamoussekakku
suklaavadelmamoussekakku
Suklaavadelmamoussekakku
Suklaakakku marjoilla koristeltuna
Vaniljamustikkajuustokakku
Vaniljamustikkajuustokakku
Pätkissuklaakakku
Kahvijuustokakku

Hae sivuilta

FASAANIN RINTAA, ROSMARIINIPERUNOITA JA PUNAVIINIKASTIKETTA

Fasaani on mehevää ja herkullista kunhan et kypsennä sitä liikaa!

 

 

FASAANIA, ROSMARIINIPERUNOITA JA PUNAVIINIKASTIKETTA

 

Näitä tarvitset 4 hlö:lle:

 

1-2 fasaania eli 2-4 rintafilettä  (jos monta ruokalajia ja/tai lapsia syömässä niin yhdestä fasaanista saa vaikka 4  pientä annosta.  kuvassa on yksi rintafile eli puolikas fasaania. Tuhdimman annoksen saa jos on 2 fasaania 4 hlö:ä kohti. )

suolaa,  mustapippuria

voita paistamiseen

 

Rosmariiniperunoihin tarvitset:
suuria perunoita (van gogh tai kiinteämpi lajike)
voita paistamiseen
suolaa keitinliemeen
tuoretta rosmariinia 

 

Punaviinikastikkeeseen tarvitset:

4-6 annosta

2 tl hyvää oliiviöljyä
4 keskikokoista tai suurehkoa salottisipulia
10 kokonaista mustapippuria
10 kokonaista valkopippuria
2 rkl hyvää punaviinietikkaa
4 dl  täyteläistä punaviiniä (ei mitään hedelmäistä)
6 dl hyvää lihalientä (mieluiten itse tehtyä, ainakin osa esim. pannulta talteen otettua  lientä kun olet paistanut siinä lihaa. )  Jos ei ole muuta, käytä kaupan valmista lihaliemikuutiota. Laita kuutioita tarpeeksi. 6 dl olisi reilu yksi kuutio.
ruskeaa maizenaa suurustukseen
suolaa, mustapippuria myllystä

Tee  ensin kastike näin:


Pilko salottisipuli. kuullota sitä oliiviöljyssä pari minuuttia. lisää kokonaiset pippurit, punaviinietikka sekä punaviini. Keitä hiljalleen kasaan kunnes nesteestä on jäljellä puolet.  Lisää lihaliemi ja keitä taas hiljalleen kasaan kunnes jäljellä on noin puolet. 

Nyt siivilöi  kastike siivilän läpi (sipulit ja pippurit jäävät siivilään, niitä ei käytetä).
Anna  siivilöidyn kastikkeen kiehahtaa  kunnolla ja lisää ruskeaa Maizenaa kunnes paksuus miellyttää kokkia.  Itse tykkään tehdä kastikkeesta sen verran paksua että sen voi kauhalla kaataa "pysyväksi raidaksi" lautaselle eikä jää niin litkuksi että kastike lösähtää koko lautaselle (katso kuva miten kastike on kauniisti raitana).  Mausta vasta maizenan jälkeen suolalla ja mustapippurilla sillä maizenassa on suolaa.   Kastike säilyy hyvin eli sen voin tehdä hyvissä ajoin etukäteen valmiiksi! 

 

Tee perunat näin:

Kuori perunat ja leikkaa perunoista kauniita suuria viipaleita, suorakulmaisia paloja, sentin tai reilun sentin paksuisia. (jos teet kovin ohuita, ne hajoavat helposti).   Keitä ne suolalla maustetussa vedessä kypsiksi, mutta varo etteivät ylikypsy ja hajoa!!   Kaada vesi pois ja  kuivaa hieman talouspaperilla.  sulata paistinpannulla  ruokalusikallinen, tai parikin lusikallista voita, ja lisää siihen pari ruokalusikallista rosmariininneulasia. Paista perunalohkot pannulla   tässä ns. rosmariinivoissa kauniin kullanruskeiksi.  Pidä perunat lämpiminä folion alla.


Fasaanin teet näin:

Leikkaa fasaanin rinnat luuttomiksi rintapaloiksi.  Paista ne kuumalla pannulla voissa pikaisesti niin että pinta saa joka puolelta kauniin värin.  Suolaa ja pippuroi. Riistalihasta sanoisin että  paista mieluummin liian vähän kuin liian paljon. Kypsä riista on kuivaa, kun taas punaiseksi / roseeksi jätetty liha on mehevää ja ihanaa.


Suosittelen laittamaan ruskistetut rinnat uunipannulle uuniin vaikkapa 150 asteen lämpöön  kunnes rinnan sisälämpö on noin 57 c astetta.   Laita paistomittari aina rinnan paksuimpaan kohtaan ja katso ettei se mittarin pää tule läpi ja osu esim. paistovuokaan jolloin näyttää väärin.   jos haluat  hieman kypsemmäksi, niin fasaanille sanoisin että maksimi olisi silti 62 astetta. Tuon kypsemmäksi ei minusta sitä saisi tehdä!  Minun makuuni sekin on liikaa.  Jätä rinnat folion sisälle  syrjään vaikkapa lautasen päälle vetäytymään 10 minuutiksi sillä jos leikkaat lihaa heti, niin lihanesteet valuvat ulos. Foliossa liha vielä hieman kypsyy.

Ota kaikki ihanat maut talteen paistinpannulta. kun olet ottanut lihan pois ruskistumasta, kaada muutama ruokalusikallinen vettä pannulle ja paistinlastan avulla "kaavi" kaikki maut talteen pannulta.  Lisää se sitten punaviinikastikkeeseen osana lihalientä.   Kun jo todennäköisesti teit kastikkeen etukäteen (koska sen tekoon menee aikaa) niin voit myös lisätä tämän pienen lihaliemitilkan vielä valmiiseen kastikkeeseen. Tarkista sitten vielä kastikkeen maku ja paksuus uudelleen!  Suurusta maizenalla lisää jos tarve.

Kokoa annos:
Laita lautasen keskelle rosmariiniperunonoita ja nosta niiden päälle fasaanin rintaa kauniisti viistosti  viipaloituna.  Laita lautaselle kauniisti punaviinikastiketta.  Koristele halutessasi  tuoreella rosmariinin oksalla tai jollain muulla yrtillä.