Uusimmat kuvat

Vaniljajuustokakku
Suklaavadelmamoussekakku
Suklaavadelmamoussekakku
Suklaavadelmamoussekakku
Suklaavadelmamoussekakku
suklaavadelmamoussekakku
Suklaavadelmamoussekakku
Suklaakakku marjoilla koristeltuna
Vaniljamustikkajuustokakku
Vaniljamustikkajuustokakku
Pätkissuklaakakku
Kahvijuustokakku

Hae sivuilta

SUKLAAMARENGIT

Ihanat suklaamarengit ovat rapeita päältä ja pehmeitä sisältä. Taikina on niin kuohkea että marengin sisälle jää paiston jälkeen jopa suuria koloja (=ilmaa). Aivan ihania!

SUKLAAMARENGIT


Tämän ohjeen olen repäissyt jostain vanhasta Gloriasta.  Lehtileikkeessä ei lue enää kuin sivunumero mutta olen tähän kirjoittanut käsin että tämä on ollut  Glorian ruoka & viini -lehdessä.  Veikkaan että siitä on jo aika monta vuotta aikaa. 

Juttu kertoo että tämä kondiittoreilta lainattu tekniikka takaa marengille täydellisen rakenteen - rapea päältä ja pehmeä sisältä.  Juju on siinä että valkuaissokeriseos ensin lämmitetään ja  sitten vasta vatkataan vaahdoksi.   Näin syntyy niin tiivis vaahto, että se kestää vielä suklaan lisäämisen. 

Tässä ohje:

ISOT SUKLAAMARENGIT

100 g tummaa suklaata (kaakaota n. 70%). Minä käytin Fazerin mustaa leivontasarjan suklaata. 
10 kananmunanvalkuaista  (keskikoko M)
3 dl erikoishienoa sokeria  (Siro)


Lämmitä uuni valmiiksi 125 asteeseen.

Paloittele suklaa paloiksi, laita kattilaan ja sulata suklaa vesihauteessa. Anna sen jäähtyä.

Laita valkuaiset ja erikoishieno sokeri  toiseen kattilaan ja sekoita ne kevyesti sekaisin.   Kuumenna seosta keskilämmöllä varovaisesti  ja sekoita lusikalla välillä ettei sokeri ota pohjaan kiinni, ja   kuumenna kunnes seos hieman jo polttaa sormenpäätä jos kokeilet seosta käsin.

Kaada valkuais-sokeriseos teräskulhoon (tai jätä teräskattilaan)  ja vatkaa se sähkövatkaimella kuohkeaksi mahtavaksi vaahdoksi joka on jo sitten samalla viilentynytkin.  Tähän menee aika paljon aikaa. Tämän kokoisen erän teossa vatkasin kyllä varmaan ainakin 10 minuuttia (ihan arvio, en ottanut aikaa).  
Vatkaa siis tarpeeksi!  

Lisää sitten sulatettu, jäähtynyt suklaa marenkivaahtoon ja kääntele lusikalla suklaa varoen sekaisin mutta ÄLÄ SEKOITA  LIIKAA, sillä on tarkoitus että suklaasta jää "marmorointi-kuviota"  eli  selkeitä suklaaraitoja marenkiin. Muuten marengeista tulee aika tylsän värisiä! 

Vuoraa uunipelti leivinpaperilla ja nosta kookkaita marenkikokkareita leivinpaperin päälle  ruokalusikalla,  toista lusikkaan apuna käyttäen.  Älä tasoittele niitä vaan jätä ne "kokkareiksi" jolloin niistä tulee kauniimpia.  

Paista uunin keskitasolla noin 1 t 30 min - 2 t tai kunnes  marengit tuntuvat ulkopinnaltaan kuivilta.  
Kytke uuninlämpö pois ja anna marenkien vielä kuivua jälkilämmössä noin puolisen tuntia tai kunnes ne tuntuvat kevyiltä ja irtoavat helposti leivinpaperista. 


pieni  hyödyllinen vinkki: 
jos vahingossa sekoitat suklaata liikaa valkuaisvaahdon joukkoon ettei raitoja jää, niin voit vielä pelastaa tilanteen.  Tee vaahdosta ensin kokkareita pellille kuten  ohje neuvoo mutta sulata sitten pari palaa suklaata vielä vesihauteessa tai nopeasti mikrossa lautasella ja  valuta teelusikalla pikkuruisen sulaa tummaa suklaata marenkikokkareiden päälle ennenkuin laitat ne uuniin.