Uusimmat kuvat

Vaniljajuustokakku
Suklaavadelmamoussekakku
Suklaavadelmamoussekakku
Suklaavadelmamoussekakku
Suklaavadelmamoussekakku
suklaavadelmamoussekakku
Suklaavadelmamoussekakku
Suklaakakku marjoilla koristeltuna
Vaniljamustikkajuustokakku
Vaniljamustikkajuustokakku
Pätkissuklaakakku
Kahvijuustokakku

Hae sivuilta

TARTE TATIN OMENASTA

Tarte Tatin omenoista. Ihanaa!

TARTE TATIN  (  Gordon Ramsayn kirjasta chef ***)

 

Ohjeessa sanotaan että tästä ohjeesta tulee kahdelle, mutta  minusta jälkiruoka ei saa olla ähkytäyttävää ja meidän perhe ( 5 hlöä) sai tästä ihan kivan kokoisen pienen jälkiruoan.  Mutta voit halutessasi tuplata annoksen ja voihan tätä syödä varmasti vielä seuraavanakin päivänä jos yli jää… tuskin jää yli…

 

Ohjeessa neuvotaan että omenoiden kuorimisen ja paloittelun jälkeen ne pitäisi jättää "Kuivumaan" huoneenlämpöön talouspaperin päälle pariksi tunniksi. Skippasin tämän ja jälkiruoka onnistui ihan hyvin. Halutessasi voit kokeilla tätä. Ohjeessa neuvotaan ettei tarvitse huolestua kun omenat alkavat tummua rumasti… nehän jälkiruossa ruskistuvat joka tapauksessa karamellikastikkeen takia.

 

Ohjeessa oli myös koristeena tomusokeroituja vaniljatankoja ja itse tehtyä jäätelöä mutta oikaisin ohjetta hieman nopeammaksi.

 

Näitä tarvitaan (2 nälkäiselle aikuiselle tai  5 hlön perheelle pieneksi jälkiruokamakeaksi):

 

20 cm halkaisijaltaan oleva uuninkestävä pannu  jossa on pienet reunat. Itselläni oli valurautainen paistinpannu, aivan oiva tähän.  katso kuvista!

 

2-3 kypsää omenaa kuten Pink Lady (itse käytin tällä kertaa granny smith omenaa. Tärkeää on että omenalajike on sellainen ettei se hajoa paistettaessa, muuten jälkiruoka ei onnistu. Pink Ladyä saa vain paremmin varustetuista suurista kaupoista. Suomalaisista omenoista tähän sopivat erinomaisesti myös Punakaneli ja Åkerö.) 

250 g valmista voitaikinaa

50 g suolatonta kylmää voita

50 g sokeria (reilu ½ dl)

tarjoiluun laadukasta vaniljajäätelöä. Itse tykkään käyttää Carte Dorin Madagaskarin vaniljaa.

 

Näin teet:

Laita uuni päälle, 200 C.

Pese ja kuori omenat. halkaise joka omena neljään samankokoiseen osaan (ensin omena puoliksi ja puolikkaat vielä puoliksi). Poista keskeltä siemenkotakohta pois.


Ota esille 20 cm halkaisijaltaan oleva paistinpannu, tai muu uuninkestävä pannu jossa muutaman sentin reunat. 

Sulata voitaikina ja kaulitse se jauhotetulla pöydällä levyksi joka on 24 cm halkaisijaltaan. Mittaa tarkasti, ettei jää liian pieneksi ja tee ihan samanmuotoinen kuin mitä pannu on.  Nosta taikinalevy leivinpaperin päälle odottamaan, siitä sen saa helposti sitten kipattua kun sen aika tulee… Alla kuva kaulitusta voitaikinasta. 

 

Leikkaa jääkaappikylmä voi terävällä veitsellä  ohuiksi paloiksi ja laita voisiivut pannun pohjalle vieriviereen.  Ripottele sokeri voipalojen päälle.  

Laita sitten omenaviipaleet voi-sokeripinnalle siten että kuperapuoli jää alaspäin ja ylöspäin jää näkyville koverrettu siemenkotapuoli. Laita yksi puolikas keskelle ja loput "rinkiin"  ympärille. Laita pannu levylle ja kuumenna keskilämmöllä.  Sokeri ja voi sulavat ensin ja sen jälkeen anna "paistua" keskilämmöllä kunnes  voi-sokeri muuttuu paksuksi ja kullanruskeaksi karamellimaiseksi seokseksi. Älä polta!  Tähän menee aikaa, useita minuutteja, ehkä jopa 5-10 minuuttia (unohdin ottaa aikaa).  Kun voisokeri on karamellisoitunut, ota pannu pois liedeltä ja anna jäähtyä hetken aikaa. Kuvassa on jo valmiiksi ruskistunutta voisokeriseosta. 

Kun omena-karamelliseos on hetken jäähtynyt ja uuni on jo kuumentunut 200 asteeseen, laita voitaikinapyörylä omenoiden päälle leivinpaperia apuna käyttäen. ota leivinpaperi pois ja auta vaikkapa veitsen avulla taikinan reunat  pannun sisäpuolelle reunoiksi.  Laita pannu uuniin 200 asteen lämpöön noin 15minuutiksi. Vähennä sitten uunin lämpö 180 asteeseen ja jatka paistamista noin 10-20 minuuttia (ohjeessa luki 15-20 min mutta minulle 10 min riitti hyvin) kunnes voitaikina on kullanruskea ja rapea. Anna jäähtyä.

Taikina laitetaan pannulle omenoiden päälle. ja sitten uuniin...

tämän näköinen se on kun tulee uunista valmiina. Ei haittaa jos taikina vähän repeilee kuten kuvassakin on tapahtunut. Tämän jälkeen piiras keikautetaan ympäri ja taikina jää lautaselle "pohjaksi" eli ei näy lopputuloksessa....


Kun laitat tarte tatinin tarjolle, kumoa jäähtynyt torttu lautaselle. Eli kippaat sen nyt sitten väärinpäin. se onnistuu helpoiten siten että ensin varmistat lusikalla että omenat eivät ole jääneet kiinni pannun pohjaan. Kokeile siis varoen  että torttu tulee irtoamaan. sitten laita lautanen pannun päälle ja kippaa niin että lautanen jää pöydälle ja pannu on väärinpäin lautasen päällä.  Tarte Tatin tipahtaa lautaselle. 

 

tarjoile laadukkaan vaniljajäätelön kanssa heti tuoreeltaan!

 

 

 

Tässä torttu on jo "kipattu" toisinpäin pannulta ja valmis tarjoiltavaksi. Voit myös tehdä tarte tatinit annosvuokiin ja tehdä jokaiselle oman pienen tarte tatinin. Laita silloin yksi jäätelöpallo per annos tatinin päälle.