Uusimmat kuvat

Vaniljajuustokakku
Suklaavadelmamoussekakku
Suklaavadelmamoussekakku
Suklaavadelmamoussekakku
Suklaavadelmamoussekakku
suklaavadelmamoussekakku
Suklaavadelmamoussekakku
Suklaakakku marjoilla koristeltuna
Vaniljamustikkajuustokakku
Vaniljamustikkajuustokakku
Pätkissuklaakakku
Kahvijuustokakku

Hae sivuilta

VANILJAVANUKASTA JA MARJA-ARONIA-SIIRAPPIA

Herkullista vaniljavanukasta aidosta vaniljatangosta tehtynä. Muistathan että tätä samaa vanukasta voit tehdä myös paseeratun lakkakastikkeen kanssa. Ihanaa! Myös paseerattu vadelma tai mustaherukka sopivat tähän.

VANILJAVANUKAS JA MARJA-ARONIASIIRAPPIA

4-6 annosta, riippuen annosvuoan koosta

(kuvan annosvuokia tulisi 6)


Vaniljavanukkaaseen tarvitset:
1 dl kulutusmaitoa (tai kevytmaidon ja kerman sekoitusta)
1 vaniljatanko (ei voi korvata vaniljasokerilla)
1 dl sokeria
2 munankeltuaista
2 liivatelehteä
100 g maustamatonta tuorejuustoa
1 dl kuohukermaa


Marja-aroniasiirappiin tarvitset:
n. 7-8 dl  marja-aronioita

½ dl  vettä

1 ½ dl sokeria 

 

Koristeeksi
marja-aronioita, sitruunamelissan lehtiä
Voit myös jättää marjat pois, sillä ne eivät minusta ainakaan ole herkullisia sellaisenaan. Kauniita toki ovat annoksessa. Voit korvata ne myös mustaherukoilla tms. jos haluat.

Tee näin:

 


Laita liivatelehdet pehmenemään kylmään veteen 10 minuutiksi.

Halkaiset vaniljatanko pitkittäin ja kaavi sisältä veitsellä mustat siemenet ja laita maidon joukkoon.  Laita myös halkaistu tanko maidon joukkoon.
Kiehauta maito, sokeri, halkaistu vaniljatanko ja vaniljansiemenet.

Poista vaniljatanko.  Laita sopivankokoinen kulho vesihauteeseen ja siihen keltuaiset. Vatkaa joukkoon kiehuva maito. Sekoita hyvin vaikkapa vispilällä.   Anna olla muutama minuutti.

Purista liika vesi pois liivatelehdistä ja  sulata ne 1 ruokalusikallista kiehuvan kuumaa vettä (pikkuisessa kattilassa).  Vatkaa  maitoseokseen. Jäähdytä hyvin. Lisää sitten kunnolla jäähtyneeseen maitoseokseen  tuorejuusto hyvin vispilän avulla sekoittaen että tuorejuustopaakut tasoittuvat ja seoksesta tulee tasaista.

Kun seos on kylmää, sekoita kerma hyvin löysäksi vaahdoksi erillisessä kulhossa ja sekoita juustoseoksen joukkoon.

Kaada sopiviin vuokiin ja hyydytä jääkaapissa vähintään 3 tuntia. 

 

Tee sitten marja-aroniasiirappi.

Laita aroniamarjat kattilaan ja kaada vesi sekaan.  Keitä kunnes marjat pehmenevät kunnolla, noin 15-20 minuuttia.  Paseeraa marjat eli laita siivilään ja muserra lusikan avulla marjat siivilää vasten niin että  hyvä marjasose valuu siivilän  läpi kulhoon ja kuoret yms. jäävät siivilään (niitä ei käytetä).  Paseeraus vaatii hieman voimia, eli jos lapsi tekee tämän, aikuisen kannattaa auttaa jotta marjoista saadaan tarpeeksi sosetta ja mehua talteen. 

 

Laita paseerattu mehu+ marjasose  kattilaan. Lisää sokeri ja keitä kokoon kunnes seos muuttuu siirapiksi eli sakeutuu selvästi. Tähän meni noin 15-20 minuuttia, tarkkaile välissä äläkä keitä liian kuumalla.  Anna jäähtyä huoneenlämmössä (jääkaapissa saattaa muuttua liian tönköksi. jos niin käy, laita uudelleen kattilaan ja lämmitä sen verran että notkistuu).

 

Laita näin tarjolle:

 
Jos et meinaa saada jälkiruokaa irtoamaan vuoista, voit varovaisesti auttaa veitsellä (laita veitsi jälkiruoan ja vuoan reunan väliin ja liikuta veistä hitaasti jotta vanukas  irtoaa vuoasta).
Vanukas jää hieman "höllyväksi"  tarkoituksella (maistuu paremmalta kuin että liivatemäärää lisäisi ja se olisi tönkömpää).

Toinen vaihtoehto irrottaa vuoasta on kastaa vuoka (pohjaosa, ei siis niin että vanukas kastuu!) kuumaan veteen ihan hetkeksi. Silloin vanukas lösähtää vuoasta aika helposti lautaselle.

Kumoa vanukkaat siis suoraan lautasille ja  koristele marja-aroniasiirapilla.  
Itse koristelen tällaiset marjakastikkeet ja -siirapit aina tyhjää kastikepulloa hyväksikäyttäen. Jos sinulla ei ole varsinaista pulloa tähän tarkoitukseen (kokkipuodit myyvät), niin  voit tehdä sellaisen myös itse esim.  muovisesta tyhjästä sinappipullosta (osa sinapeista myydään sellaisissa muovipulloissa joissa korkki jonka alla on reikä. siitä on helppo  kaataa kauniit hallitut kastikeraidat lautaselle). Pese pullo aina käytön jälkeen ja se on lähes ikuinen tähän tarkoitukseen!  

 

 Voit myös jättää marja-aroniat pois annoksesta ja tehdä pelkistetymmän version näin...