Uusimmat kuvat

Vaniljajuustokakku
Suklaavadelmamoussekakku
Suklaavadelmamoussekakku
Suklaavadelmamoussekakku
Suklaavadelmamoussekakku
suklaavadelmamoussekakku
Suklaavadelmamoussekakku
Suklaakakku marjoilla koristeltuna
Vaniljamustikkajuustokakku
Vaniljamustikkajuustokakku
Pätkissuklaakakku
Kahvijuustokakku

Hae sivuilta

LAMMASTA PUNAJUURIFETAPEDILLÄ

Makuyhdistelmä annoksessa on ihana!

LAMMASTA PUNAJUURIPEDILLÄ

 

 

Ihana makuyhdistelmä lammasta, fetaa, rucolaa ja hyvää  ranskankermakastiketta.

Tässä ruoassa lammas on lämmin ja muu  kylmää tai mielellään huoneenlämpöistä.

 

Ohje oli Lantliv mat & vin lehdessä.  Muutin ohjetta hieman.

Siinä  oli piparjuurinen kastike   ja lammas oli fileenä  mikä on varmasti tähän aivan ihana valinta.  Laitan ohjeeseen sekä fileen että paistin ohjeen.  en käyttänyt myöskään sitruunankuorta marinoimiseen - minusta mehu riitti tähän.

 

 

Näitä tarvitset noin neljälle:

 

500 g lampaan sisä- tai ulkofileetä

tai vastaava määrä  lampaan paahto- tai muuta hyvää paistia

(osta joko yrttimarinoituna  tai sitten  mausta rosmariinilla, suolalla, parilla valkosipulinkynnellä ja halutessasi rosepippurilla - se jakaa usein makumielipiteitä joten voit jättää sen poiskin) . Kuvassa olen käyttänyt  karitsan paistia.

 

voita paistamiseen

n. 100 g rucolaa

n. 50 g hyvää laadukasta fetajuustoa

rosepippureita koristeluun (jos pidät niiden mausta. Voi jättää poiskin!)

 

1 kg pieniä punajuuria (niitä jää vähän ylikin mutta ne keittää samalla vaivalla kaikki kerralla ja voi syödä vaikka seuraavana päivänä muussa yhteydessä)

 

sitruunakastike punajuurien marinoimiseen:

1        sitruunan mehu

½ dl  hyvää oliiviöljyä

2        rkl hunajaa

suolaa

mustapippuria myllystä

 

ranskankermakastike:

2        dl ranskankermaa

1 rkl oliiviöljyä

suolaa ja mustapippuria myllystä

 

Näin teet:

 

Ota liha huoneenlämpöön vähintään tuntia ennen paistamista.  Liha ei saisi koskaan olla jääkaappikylmää kun sitä paistaa.

Jos valmistat paistin, aloita siitä. Jos teet lammasfilettä, tee se vasta viimeiseksi. Ota silti liha jo huoneenlämpöön nyt.

 

Lammaspaistin teko:

Käytin tässä ohjeessa valmiiksi marinoitua (yrttivalkosipuli) karitsan paahtopaistia. Se oli maukas ja mehevä.  Jos marinoit paistin itse, hiero pintaan yrttejä, kuten rosmariinia ja valkosipulia - ne ainakin kuuluvat lammaspaistiin! 

 

Voit ruskistaa paistin pinnan. Minulla oli ns. "verkkopussiin" kääritty melko rasvapintainen paisti joten en paistanut tällä kertaa pintaa vaan laitoin paistin suoraan 125 asteiseen uuniin uunipannulle ja tökkäsin lihapaistomittarin paistin paksuimpaan kohtaan.  Annoin paistua kunnes sisälämpö oli 69 c.  Siinä asteessa  paisti on aavistuksen roseinen, mehevä ja maukas, mutta ei enää punainen, eikä toisaalta täysin kypsäkään. Lammas on täysin kypsä 75 asteessa, minulle se on  jo liian kypsää.  voit toki jättää lihan punaisemmaksikin. Muista että kun käärit paistin folioon paistamisen jälkeen, jälkikypsyy liha helposti asteen parin verran.  

Jos teet lammasfilettä -  seuraa ohjetta, se paistetaan vasta viimeiseksi. 

 

 

Pese punajuuret ja laita ne kokonaisina keittymään.  Punajuurien keittoaika on pitkä, yli tunti, riippuen punajuurien koosta.  keitä ne pehmeiksi. Voit kokeilla kypsyyttä haarukalla tai paistotikulla.

Huolehdi ettei vesi  lopu kesken keittämisen ja  osa punajuurista jää  veden pinnan yläpuolelle.

Kuori punajuuret kun ne on hieman jäähtyneet. Leikkaa noin puolen vuoden paksuisiksi  siivuiksi ja laita jonnekin kulhoon johon voit kaataa myös sitruunamehun.

 

Tee sitruunakastike sillä välin kun punajuuret keittyvät.

Purista sitruunan mehu, sekoita oliiviöljyn kera ja mausta hunajalla ja suolalla ja mustapippurilla. Kaada sitruunamehu kulhoon johon olet viipaloinut  punajuuret. Anna maustua sen aikaa kun teet muut vaiheet, mielellään vähintään puoli tuntia mutta voi tämän tehdä jo pari tuntia ennakkoonkin.

 

 

Tee ranskankermakastike valmiiksi:

notkista ranskankerma oliiviöljyllä ja mausta kastike suolalla ja rouhitulla mustapippurilla.

 

Huuhtele ja kuivaa talouspaperin päällä tai salaattilingossa rucolat.

 

Voit tehdä nyt salaattipedin valmiiksi. Laita annoslautasille tai suurelle tarjoiluvadille  rucolaa,  siihen päälle viipaloituja punajuuria. Murenna fetaa sinne tänne salaattipedille. 

 

Paista sitten lammasfile jos teet sitä (etkä paistia jonka ohje oli jo alussa). 

Mausta file rosmariinilla, suolalla, (rosepippurilla jos pidät siitä) sekä  valkosipulista leikatuilla ohuilla lastuilla.   Paista  fileetä voissa  nelisen minuuttia keskilämmöllä tai kunnes  sisälämpö on noin 58 c. Lampaanfile saa jäädä selvästi roseiseksi.  Kääri file folioon ja anna olla siellä vielä noin 10 minuuttia. Jos leikkaat sen heti, lihanesteen valuvat hukkaan. 

Leikkaa noin sentin paksuisia siivuja ja asettele ne salaattipedille limittäin. 

 

Laita lopuksi ranskankermaraitoja tai tippoja sinne tänne lautaselle. Tai jos tarjoat kaiken tämän tarjoilulautaselta, niin kastike voisi olla erillisessä kulhossa josta kukin voi itse ottaa sitä omalle lautaselleen.

Koristele annos lopuksi rosepippurilla jos pidät siitä. Se on kaunista mutta  kokemukseni mukaan se jakaa vahvasti makumielipiteitä.