Uusimmat kuvat

Vaniljajuustokakku
Suklaavadelmamoussekakku
Suklaavadelmamoussekakku
Suklaavadelmamoussekakku
Suklaavadelmamoussekakku
suklaavadelmamoussekakku
Suklaavadelmamoussekakku
Suklaakakku marjoilla koristeltuna
Vaniljamustikkajuustokakku
Vaniljamustikkajuustokakku
Pätkissuklaakakku
Kahvijuustokakku

Hae sivuilta

PUPUSÄMPYLÄT

Pirkkalehdestä löysin tämän ohjeen joskus. Olen hieman täsmentänyt teko-ohjetta että varmasti onnistuisi eikä silmät tippuilisi yms.

Nämä hellyyttävät pupusämpylät vaativat vähän näpertämistä mutta ovat sitten kyllä herkullisia ja aivan ihastuttavan näköisiä.

Annoksesta tulee noin 25 kpl.

Tarvitset:
5 dl maitoa (tai vettä)
11 g eli 1 ps kuivahiivaa  (tai 50 g eli 1 pkt tuorehiivaa)
1 1/2 tl suolaa
1/2 dl tummaa siirappia
1/2 dl öljyä
10 dl   3viljan sämpyläjauhoja (Pirkalta ainakin löytyi!)
n. 1-2 dl  vehnäjauhoja
puolikkaita tai kokonaisia pieniä rusinoita pupujen silmiksi


Tee näin:

1. Lämmitä maito tai vesi hieman kädenlämpöä lämpimämmäksi (+ 42c) ja sekoita kuivahiiva ja vähän sämpyläjauhoja joukkoon. Lisää suola, siirappi, öljy sekä jauhoja vähitellen alustaen. Alusta lopuksi vehnäjauhot taikinaan kunnes taikina irtoaa käsistä ja on kimmoisaa.  Kohota taikinaa n. 20 minuuttia lämpimässä paikassa. Huom. jos käytät tuorehiivaa, on maidon sopiva lämpötila 37 C eli kädenlämpöinen.

Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle. Jaa taikinasta 1/3 erikseen pupujen korvia varten. Jaa lopputaikina 25 palaan.

2. Pyörittele palat 8 cm pitkiksi soikeiksi sämpylöiksi. Pane sämpylät leivinpaperilla vuoratulle pellille ja peitä leivinliinalla.

3.Jaa lopputaikina  25 palaan. Pyörittele paloista n.  10 pitkät nauhat. Jaa nauhat kahtia puoleen väliin asti. Paina yhtenäinen osa leveämmäksi ja aseta sämpylän päälle niin että osa levennyksestä taittuu sämpylän alle. Näin muodostuu pupun pää ja korvat. Paina puolitetut rusinat silmiksi. Käytin ensin aina puolikkaita rusinoita silminä kuten alkuperäisessä ohjeessa mutta silmät usein tippuilivat paistaessa joten nykyään käytän kokonaisia rusinoita ja työnnän ne taikinan sisälle hyvin niin eivät tippuile yhtä helposti. Valitse kapeita  pieniä rusinoita niin saat ne hyvin työnnettyä taikinaan ilman että silmistä tulee valtavat.  Ripottele pupujen päälle vähän vehnäjauhoja siivilän läpi.  Kohota hyvin liinan alla. Jos et kohota ensin hyvin niin puput paisuvat todella paljon uunissa ja silmät putoilevat ja korvatkin menevät joskus rumasti.  Kun olet ensin kohottanut hyvin, korjaa sitten varoen tarvittaessa silmiä ja korvia. Silmät kannattaa joka tapauksessa kerran vielä varoen painaa syvemmälle taikinaan ennen uuniin laittoa! 

Paista 225 C uunissa keskitasolla  noin 8 minuuttia.


Sämpylät ovat parhaimmillaan heti lämpöisinä!