Uusimmat kuvat

Vaniljajuustokakku
Suklaavadelmamoussekakku
Suklaavadelmamoussekakku
Suklaavadelmamoussekakku
Suklaavadelmamoussekakku
suklaavadelmamoussekakku
Suklaavadelmamoussekakku
Suklaakakku marjoilla koristeltuna
Vaniljamustikkajuustokakku
Vaniljamustikkajuustokakku
Pätkissuklaakakku
Kahvijuustokakku

Hae sivuilta

RUNEBERGIN LEIVOKSET

Runebergin päivä ja ystävänpäivä ovat niin lähekkäin että suunnittelinkin Runebergin leivoksille sydämenmuotoiset koristelut

LAPSILLE SUUNNATUT RUNEBERGINTORTUT

 

Tämä soveltamani ohje sopii  erityisen hyvin lapsiperheille ja sellaisille jotka eivät Runebergin tortuista aina välttämättä pidä. Usein syynä  nimittäin on se että ne on maustettu  punssilla, manteliliköörillä ja/tai karvasmanteliöljyllä.

Tämä versio on soveltamani ohje alkuperäisestä ohjeesta mutta jätetty em. maut pois. Näin lapsetkin pitävät näistä.  Kostutus on minusta silti tärkeää joten kastoin  nämä leivokset sokeri-vesiliemeen. Lisäksi haluan että vadelmahilloa on  hieman enemmän kuin vain pikkunokare pinnalla, ja siksi tein näihin kolot joissa on vadelmahilloa. 

Koska Runeberginpäivä ja ystävänpäivä ovat niin lähekkäin, keksin myös koristelun ystävänpäivään sopivaksi eli tuollaisen sydämen tuohon pintaan. 

 

näitä tarvitset noin 26 kpl:  (voit helposti myös puolittaa ohjeen ja tehdä vain 13 kpl)

4 munaa

3 dl erikoishienoa sokeria (tai sokeria)

3 dl kuohukermaa

400 sulatettua voita

3 dl mantelijauhetta

4 dl korppujauhoja (tarkista että eivät ole vanhoja, muuten niistä tulee tunkkainen maku!)

4 dl vehnäjauhoja

3 tl leivinjauhetta

metalliset muffinivuoat (mielellään kapeat ja korkeat reiät)

juoksevaa rasvaa (tai voinokare) vuokien voiteluun

Kostutus:

2 dl vettä  + ½ dl sokeria yhteen muro/keittokulhoon     

ja 2 dl vettä + ½ dl sokeria toiseen muro/keittokulhoon  (ei kaikkea samaan muuten leivokset uppoavat kokonaan)

 

Tomusokerikuorrutukseen tarvitset:

2 dl tomusokeria

n. 4-5 tl vettä jossa seassa voi olla osa sitruunamehua (tai limen) - tulee raikas maku

pinnalle vielä:

vadelmahilloa

 

Näin teet:

Vaahdota ensin munat ja sokeri  vaahdoksi sähkövatkaimella.  Sekoita kuivat aineet keskenään.  Vatkaa kerma vaahdoksi (ei kovaksi vaahdoksi mutta kuitenkin vaahdoksi).   Sulata voi kattilassa. Sekoita kaikki ainekset keskenään tasaiseksi taikinaksi.

Voitele  metalliset muffinivuoat (mielellään mahdollisimman korkeat ja kapeat vuoat, eikä perinteisiä kovin leveitä ja matalia)  voilla tai vaikkapa juoksevalla rasvalla.

Lusikoi taikinaa reikiin mutta älä ihan pintaan asti. Jätä  sentti, puolitoista vajaaksi, sillä taikina kohoaa paistaessa.

Paista 200 asteisen uunin keskiosassa NOIN 13-15 minuuttia, kokeile kypsyyttä paistotikulla. Leivokset ovat kypsiä jos taikinaa ei jää tikkuun.

Kumoa leivokset melko pian paistamisen jälkeen leivinpaperin päälle, jotta ylhäällä ollut pinta menee nyt pöytää vasten ja "litistyy" hieman. Ne irtoavat helposti metallivuoasta. Älä pudota korkealta etteivät hajoa. Jos leivoksesi kohosivat liikaa eli tuli suuri "kumpu" pintaan, voit myös leikata "kummun" pois veitsellä ja laittaa leikkauspuolen pöytää vasten.

Upota leivos kostukkeeseen  puoliväliin saakka. Anna olla nesteessä hetken aikaa, noin 3 sekuntia.  Ota ylös ja kasta sitten toinen puoli ja anna olla taas noin 3 sekuntia. Nosta leivinpaperin päälle kuivumaan, jälleen  samoin päin kuin se oli alunperin.

Kasta kaikki leivokset näin. Kaksi eri kostukekulhoa siksi että puolet leivoksista kastat toisessa kulhossa ja puolet toisessa. Jos laitat kaiken nesteen  yhteen kulhoon, menee koko leivos uppeluksiin joten siksi on helpompi kastaa  sellaiseen kulhoon jossa vain "leivoksen puoliväliin" nestettä. 

Seuraavaksi tee kolot leivoksiin jotta saat sinne enemmän vadelmahilloa. Käytin kuvassa näkyvää metallista putkiloa jolla saa helposti taikinaa pois. Mutta voit ottaa veitsellä / lusikalla/ millä vain pienellä korkilla  taikinaa pois.  Täytä kolo hillolla.

Kun leivokset ovat jäähtyneet,  sekoita sokerikuorrutus eli vesi / sitruunamehu ja tomusokeri sopivan paksuiseksi tahnaksi. Se ei saa olla liian juoksevaa jolloin  muotoilemasi sydän ei pysy kauniina vaan valuu. Toisaalta liian paksu tahna ei tule ulos pursottimesta. Itse tein ihan  vanhanaikaisesti leivinpaperista "tötterön" jolla pursotin sokerikuorrutteen. Voit tietenkin käyttää myös kaupan valmistakin sokerikuorrutetta, kunhan  huolehdit ettei se ole liian valuvaa/löysää.

Tee sokerikuorrutteesta jokaisen leivoksen pinnalle sydän ja täytä se   varovaisesti vadelmahillolla, pienellä lusikalla tai lusikan kärjellä  auttaen.

Jos haluat, voit vielä vahvistaa toisen kerran valkoisen sokerikuorrutesydänkoristelun edellisen päälle niin siitä tulee luja ja se pitää hillon paremmin kasassa.  Kuvassa oleviin leivoksiin on tehnyt näin. Ensin yksi sydän, sitten hillo ja sitten toisen kerran sydämen viivat vahvistettu sokerikuorrutuksella.

 

Herkkuhetkiä!