Uusimmat kuvat

Vaniljajuustokakku
Suklaavadelmamoussekakku
Suklaavadelmamoussekakku
Suklaavadelmamoussekakku
Suklaavadelmamoussekakku
suklaavadelmamoussekakku
Suklaavadelmamoussekakku
Suklaakakku marjoilla koristeltuna
Vaniljamustikkajuustokakku
Vaniljamustikkajuustokakku
Pätkissuklaakakku
Kahvijuustokakku

Hae sivuilta

KARPALOJUUSTOKAKKU

Ihana karpalojuustokakku maistuu herkulliselta! Tämä maistui lapsillekin! HUOM. kuvan kakku on tehty vielä puolta pienemmästä juustomassasta kuin ohjeessa. Eli ohjeen mukaan tehtynä kakusta tulee paljon korkeampi. Tämä siksi että tekovaiheessa toinen tuorejuustopaketti oli vaurioitunut ja se tuoksahti minusta oudolta joten siinä kiireessä en ehtinyt kauppaan ja näin tein pienemmän kakun kun se tulikin vain meidän perheen nautittavaksi....

KARPALOJUUSTOKAKKU

 

Tästä tulee pieni juustokakku, 20 cm vuokaan tehtynä. Jos haluat tehdä normaalivuokaan (noin 24-26 cm), niin tuplaa annos. Ole huolellinen että tuplaat kaiken. Kannattaa kirjoittaa määrät paperille ettei käy vahinkoa.

Paistettavan juustokakun teossa on muutamia tärkeitä vaiheita. Hankalinta paistettavissa versioissa on se että kakun juustopinta halkeilee. Se ei makua haittaa mutta on toki hieman keljun näköistä.

Halkeilemista voi estää monella tapaa. Tärkeää on että kaikki raaka-aineet ovat huoneenlämpöisiä. Ota siis todella hyvissä ajoin kananmunat ja tuorejuusto huoneenlämpöön. Ainakin tuntia ennen.

Jos teet jäisistä karpaloista soseen, niin myös soseen pitäisi olla huoneenlämpöistä, ei jääkaappikylmää.

Tärkeää on myös ettei kakku ole uunissa liian kauaa. Silloin se halkeilee varmasti. Kakun tulee siis hyytyä - ja se jatkaa hyytymistä jääkaapissa, joten ota se tarpeeksi aikaisin pois uunista.

Älä myöskään vatkaa juustoseosta enää munien lisäämisen jälkeen. Sekoita vain sen verran että munat sekoittuvat juustoseokseen.

Ja vielä yksi neuvo: kun kakku on paistunut, irrota veitsen avulla kakku irtopohjaisen vuoan reunoista mutta jätä vuoka yhä paikoilleen. Silloin kakku ei myöskään pääse repeytymään vaikka se hieman kutistuukin usein paiston jälkeen.

Näillä ohjeilla onnistut!

 

Näitä tarvitset:


120 g Digestive kaurakeksejä
30 g sulatettua voita


400 g maustamatonta tuorejuustoa
1 1/2 dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
 2 munaa


1 dl karpaloita
1 rkl erikoishienoa sokeria

 

Tarjoiluun vielä kinuskikastiketta ja kokonaisia hieman kohmeisia (tai tuoreita) karpaloita jos haluat.

 

Näin teet:

Leikkaa pienen (n. 20 cm) irtopohjavuokan pohjalle leivinpaperi, ja laita se pohja- ja reunaosan väliin niin että suljet vuoan vasta kun paperi on välissä.  Murskaa kaurakeksit  sauvasekoittimella, tai tehosekoittimessa (tai jos ei ole kumpaakaan, niin vaikkapa puisen kaulimen varrella murskaa leivontakulhon pohjaa vasten.). Sekoita  sulatettu voi keksimurujen joukkoon. Painele seos tiivisti leivinpaperoidun vuoan pohjalle. Paista 175 asteessa 10 minuuttia. Anna jäähtyä. Alenna uunin lämpötila 160 asteeseen.

Soseuta karpalot sauvasekoittimella. Voit käyttää niin tuoreita kuin pakastekarpaloitakin. Jos käytät pakastekarpaloita, huolehdi kuitenkin että ne ovat huoneenlämpöisiä leivontavaiheessa. Painele sose siivilän läpi  ja ota talteen vain läpitullut pehmeä seos. Siivilään jääneitä kuoriosia ei käytetä.  Sekoita karpalososeen sokeri. Pidä karpalosose huoneenlämmössä.

Vatkaa huoneenlämpöinen tuorejuusto sähkövatkaimella pehmeäksi. Lisää joukkoon sokeri ja vaniljasokeri. Vatkaa tasaiseksi. Lisää joukkoon yksi muna kerrallaan mutta sekoita vain sen verran että munat sekoittuvat joukkoon tasaisesti. Älä vatkaa yhtään enempää kuin tarve. Tämä vaikuttaa juustokakun halkeiluun jos ylisekoittaa taikinaa.

Kaada juustoseos pohjan päälle vuokaan ja tasoita pinta. Lusikoi karpalososetta teelusikalla parin sentin kokoisiksi täpliksi pinnalle. Vedä joka pyörylän läpi samansuuntaisesti hammastikulla  niin saat sydänkuvioita aikaiseksi. Jos ei sydän muodostu kerralla, voit vielä toisen kerran vetäistä  tai hammastikulla hieman muotoilla sydämenmuotoa...

 Paista 160 asteessa  uunin alatasolla (ei ihan alin mutta toiseksi alin) verran kunnes reunat alkavat saada aavistuksen väriä ja keskikohta on vielä pikkuisen värisevää. Tähän on vaikea sanoa paistoaikaa, sillä se riippuu kovin paljon uunin tehoista, kakkuvuoasta ja sen mallista ja materiaalista yms.  Kannattaa tarkkailla kakkua noin 45 minuutin kohdalla ja siitä sitten muutaman minuutin välein uudelleen. Yli tuntia kakku tuskin on kenenkään uunissa.

 Älä ylipaista,  ettei kakku halkeile. Tärkeää on myös että kun otat kakun uunista, niin pyöräytä silloin jo veitsen kärjellä kakun reunat irti vuoan reunoista, mutta jätä silti kakku vuokaan jäähtymään. Jos kakku on kiinni reunoista ja kakun rakenne muuttuu jäähtyessään, kakku repeää helposti.

Anna kakun hyytyä jääkaapissa vähintään pari tuntia tai yön yli. Poista reunaosa nyt vasta. Nosta kakku tarjoilulautaselle. Jos haluat, voit tarjoilla tämän kanssa vielä kinuskikastiketta ja kokonaisia karpaloita. Näin saat ainakin kauniit annokset jos tarjoilet valmiina paloina jälkiruoan tapaan.