Uusimmat kuvat

Vaniljajuustokakku
Suklaavadelmamoussekakku
Suklaavadelmamoussekakku
Suklaavadelmamoussekakku
Suklaavadelmamoussekakku
suklaavadelmamoussekakku
Suklaavadelmamoussekakku
Suklaakakku marjoilla koristeltuna
Vaniljamustikkajuustokakku
Vaniljamustikkajuustokakku
Pätkissuklaakakku
Kahvijuustokakku

Hae sivuilta

KOOKOSPÄHKINÄ-POMELOSALAATTI THAIMAASTA

Thairuoassa erityisen tärkeää on raaka-aineiden tuoreus

KOOKOS-HUNAJAPOMELOSALAATTI

 

 

Ohje on Björckin ja Wikbergin kirjasta Farang, jossa on ihania thaimaalaisia ruokia suoraan heidän samannimisestä ravintolastaan.

 

Muutin ohjeessa chilin hurjaa määrää.

 

Henkilökohtaisesti tämä ruoka ei iskenyt minuun, toisin kuin vaikkapa samaan aikaan kirjasta tekemäni vihreän papaijan ja katkaravun salaatti, mutta koska makuja on monia, niin laitan ohjeen tänne silti. 

 

Tärkeää on saada hyvä hunajapomelo!  Suomessa kaupoissa ne tulevat tänne täysin raakoina, ovat vielä pinnalta punahkoja. kuoren pitää  olla hyvin keltainen kun hedelmä on kypsä. Näin minulle ainakin kaupassa neuvottiin.

 

sainkin todella mehevän hunajapomelon. Yhden ainoan kerran olen saanut huonon pomelon Suomessa, se oli todella kuiva. Usein kuulen kuinka joku on saanut huonon hedelmän, todennäköisesti raa´an.  Pyydä vaikka vihannestiskin myyjää apuun!

 

hunajapomelo on kuin jättimäinen greippi mutta hedelmäliha on MAKEAA, eikä kirpeää kuten greipin.  Todella herkkuhedelmä kun saa hyvän yksilön kohdalleen. Meille tämä hedelmä on noussut yhdeksi suosikiksemme Thaimaa-reissujen takia.

 

 

Näitä tarvitset neljään annokseen:

 

1 kookospähkinä

1 pomelo

2 dl thaibasilikan lehtiä

1 pala inkivääriä

1 sitruunaruoho

2 rkl paahdettua kookospähkinää (voi jättää poiskin)

1 dl punaista nahm jim -kastiketta (ohje alla)

 

Nahm Jim kastikkeeseen vielä:

2 valkosipulinkynttä

2 korianterinjuurta (jos et löydä, korianterijauhe käy myös)

1 pieni punainen chili

3 pitkää punaista chiliä (jätin pois nämä koska en halunnut kovin tulista)

3 rkl palmusokeria

2 dl limen mehua tuoreista limeistä

1 rkl merisuolaa

3 rkl kalakastiketta

 

Huom. tein itse vain puolet tuosta kastikkeesta, ja minusta se riitti.

 

Näin teet:

 

Tee ensin kastike. Leikkaa valkosipulinkynnet ja korianterinjuuret pienemmäksi ja lisää ne suolan kanssa mortteliin. Jos sinulla ei ole morttelia, voit myös puristaa valkosipulinkynnet puristimen läpi hienoksi. En saanut korianterinjuurta kun tein tämän joten otin jauhetta maustehyllystä (Stockmann) ja ripautin sitä sekaan.  

Hakkaa kunnes tahna on tasaista. Lisää pieni chili ja hienonna se. Morttelissa tai veitsellä hienoksi hakaten.  Tämän jälkeen kuuluisi lisätä loput chilit, mutta minä jätin ne suosiolla pois.   Lisää palmusokeri.  sekoita.  Lisää limenmehu ja mausta kalakastikkeella. Lisää tarvittaessa hienoa sokeria, limenmehua ja kalakastiketta. Tavoitteena on saada tulisen, happaman, makean ja suolaisen tasapaino.  

 

Halkaise kookospähkinä. Laitan tähän loppuun neuvot sen avaamiseksi *)

poista hedelmäliha (valkoinen) ja jätä kuoret odottamaan tarjoiluhetkeä.

Poistin myös valkoisessa hedelmälihassa olevan ohuen ruskean kuoren. Sitä ei ilmeisesti tarvitsisi poistaa mutta minusta se oli parempaa ilman sitä. Se onnistuu juuresveitsellä "kuorimalla", pieninä osina kerrallaan.

Siivuta  ohuita siivuja valkoisesta kookoksesta juuresveitsellä tai mandoliinilla.

 

Poista pomelon kuori kuten appelsiinista, poista tarkkaan valkoiset osat ja  poimi sisältä vain varsinainen hedelmäliha, ilman kalvo-osia ja valkoisia osia! 

 

Leikkaa  terävällä veitsellä inkivääristä ohuita suikaleita.

Leikkaa sitruunaruohosta ohuita renkaita.

 

eSkoita kaikki ainekset - pomelopaloja, kookospähkinälastuja, inkiväärisuikaleet, sitruunaruohorenkaat, thaibasilikan lehdet)  keskenään suuressa kulhossa ja mausta nahm jim -kastikkeella maun mukaan.

 

Kokoa annos kookospähkinän puolikkaaseen kuoreen ja koristele vielä paahdetuilla kookoslastuilla (ei välttämätön).

 

Jos kookospähkinän puolikas ei millään pysy lautasella "pystyssä" niin taita hieman kostutettu pala talouspaperia nelisen kertaa pieneksi  "tyynyksi" niin saat hieman epäsymmetrisenkin muotoisen kookospähkinän pysymään paikoillaan ja suorassa.

 

 

 

 

KOOKOSPÄHKINÄN AVAAMINEN (katso etenkin kuvasarja alla!): 

 

*)  Kookospähkinän avaamiseen ei käytetä suurta voimaa. se on ilmeisesti taitolaji. Luin netistä paljon tästä ja jos haluat, voit googlettaa itsekin sillä netistä löytyy myös paljon videoita miten se pitäisi tehdä. Mutta tässä ohjeita:

Kookospähkinällä on "kolme silmää". Kokeile jollain terävällä tikulla, paistomittarin metallikärjellä tai vaikka ruuvimeisselillä mikä täplistä on pehmeä. Niistä yksi on. Kun löydät sen pehmeän täplän, paina tikku siitä kunnolla sisälle ja suurenna reikää hieman.  tämän jälkeen laita pähkinä reikäpuoli alaspäin lasin päälle jotta neste sisältä valuu lasiin.  Laita se heti jääkaappiin ja käytä johonkin muuhun ruokaan. Se ei säily kauaa, käytä se viimeistään seuraavana päivänä

 

Sitten alkaa varsinainen kookospähkinän avaaminen.

Naputtele pähkinän keskiosaa -  napakoin voimakkain iskuin (ei silti suuren suurella voimalla) ja etene koko pähkinän keskiosa. Kohta on tärkeä eli jos ajattelet että pähkinä on maapallo jossa ne reikäosat ovat kuin napa-alueet niin liikut "päiväntasaajan" kohdalla ja käyt koko pähkinän ympäri päiväntasaajan kohdalta… iske napakasti vieri viereen. Oikein taidokas avaaja saa muutaman napautuksen jälkeen pähkinän auki. Minulla meni ainakin 3 kierrosta ennen kuin pähkinä aukesi. veikkaan että kyse on kyllä siitäkin kuinka kypsä pähkinä on. en ole varma.

Joka tapauksessa näin tehden pähkinä aukeaa kauniisti ja tasaisesti keskeltä kahtia. Kun pähkinään tulee ensimmäinen "rako", jatka naputtelua kunnes koko pähkinä hajoaa kahtia. Älä siis revi väkisin sitä auki vielä ettei se mene jostain kohtaa rumasti halki.

 

Näin saat kaksi kaunista puoliskoa.

Kookoksen valkoisen "lihan" saa sitten irti työntämällä pieni juuresveitsi kuoren ja valkoisen "lihan" väliin.  välillä siitä saa suuriakin viipaleita, välillä (etenkin aluksi) tulee ensin pienempiä paloja.

En ole varma voisiko siinä valkoisessa osassa olevaa pientä ruskeaa kuoriosaa syödä (ei se paksu kuori vaan se ohut) mutta minä tykkäsin ottaa senkin pois, terävällä veitsellä kuorien. Nyt valkoisesta osasta voi viiltää lastuja juuresveitsen tai mandoliinin avulla.

 

 

Kookospähkinän "pehmeä silmä" löytyy helposti ! Yksi kolmesta silmästä on pehmeä ja siihen saa tehtyä hienosti reiän josta voi valuttaa nesteen lasiin.

Jos et suurenna reikää hieman esim. paistotikun avulla tai ruuvimeisselillä, niin neste valuu aika huonosti ulos. Voit hieman kallistella pähkinää ja ravistella sitä lasin yllä, niin neste valuu nopeammin ulos.

Tärkein osuus avaamisessa. Pähkinää kopautelaan oikeasta kohdasta eli ns. "päiväntasaajan" kohdalta jos ajatellaan että pähkinä olisi maapallo. Kopauttele napakasti ja siirry aina eteenpäin, niin että käyt koko päiväntasaajan kohdan läpi muutamaan otteeseen. taitava avaa pähkinän parillakin kopautuksella, aloittelijalla saattaa mennä useampi kierros ennenkuin pähkinä avautuu. Jos ei pähkinä millään aukea, voit napautella hieman kovempaa. Tämä ei kuitenkaan ole ihan vain voimalaji. Jos taas rikot pähkinän ihan miten sattuu, niin se ei aukene kauniisti puoliksi vaan hajoaa pikkupaloiksi. siksi tämä on tekniikkalaji.

Lopulta napauttelu tekee pähkinään halkeaman, ja kun naputtelua jatkaa, koko pähkinä hajoaa kahtia.

Valkoinen syötävä hedelmäliha saadaan pois kun veistä työnnetään kuoren ja "lihan" väliin. Ensin tulee pari pienempää palaa mutta viimeiset palat voi saada näinkin suurina pois!