Uusimmat kuvat

Vaniljajuustokakku
Suklaavadelmamoussekakku
Suklaavadelmamoussekakku
Suklaavadelmamoussekakku
Suklaavadelmamoussekakku
suklaavadelmamoussekakku
Suklaavadelmamoussekakku
Suklaakakku marjoilla koristeltuna
Vaniljamustikkajuustokakku
Vaniljamustikkajuustokakku
Pätkissuklaakakku
Kahvijuustokakku

Hae sivuilta

KESÄKEITTO

Ihanaa ruokaa! Nokkosiakin voi käyttää tähän, joko koristeeksi (ryöpättynä tietenkin) tai ihan kunnolla keiton sekaankin!

KESÄKEITTO  ( noin 4-6 hlö:lle)

 

näitä tarvitset:

400 g  pientä kaunista varhaisperunaa, esim. Siikli (keväällä käyvät hyvin espanjalaiset tms. perunat ennen suomalaisten perunoiden kauppaan tuloa.)

n. 200 g varhaisporkkanaa (jos ei vielä ole kaupoissa, niin mahdollisimman pieniä makeita porkkanoita)

1 litra  vettä

2 kasvisliemikuutiota (normaalisuolaisia)

200 g kukkakaalin paloja (punnitsin siis vasta kun olin jo ottanut "kuoret" pois)

2 kevätsipulia varsineen

(pienten/nuorten  nokkosten lehtiä maun mukaan vain koristeeksi tai sitten ihan enemmänkin) 

100 g sokeriherneen palkoja

 

suurustukseen:

3 rkl voita

2 rkl vehnäjauhoja

3 dl kuohukermaa

 

ja koristeluun vielä:

kevätsipulin varret (katso yllä)

ruohosipulia silputtuna maun mukaan

 

mustapippuria (tai valkopippuria) myllystä

 

tarvittaessa ripaus suolaa

 

 

Tee näin:

Pese ja raaputa perunat juuresharjalla puhtaiksi.  Valitsen aina mahdollisimman pieniä perunoita ja usein riittää että ne puolittaa. Puolita perunat (tai pilko suuremmat perunat sopiviksi paloiksi) Tee kaikista keiton ainesosista "suuhun sopivia paloja". 

 

Pese ja kuori juuresharjalla porkkanat.   Paloittele ne "rahoiksi", kuten lapset näitä paloja nimittävät. 

 

laita perunat ja porkkanat isoon kattilaan.  Laita litra vettä valmiiksi kannuun, sen tulet käyttämään tähän ruokaan. Mutta kaada siitä nyt ensin vain sen verran lientä kattilaan perunoiden ja porkkanoiden päälle että ne peittyvät (kuitenkin ihan kunnolla peittyvät). Säästä loppu vesi kannussa.   laita perunoiden, porkkanoiden ja veden  sekaan vielä 2 kasvisliemikuutiota.  Anna niiden nyt kiehua viitisen minuuttia. Laita munakello soimaan ettei unohdu!  

 

Pilko sitten kukkakaali suuhun sopiviksi nupuiksi.  Jätä ne erilleen koska lisäät nämä seuraavaksi keittoon. 

Kun perunat ja porkkanat ovat kiehuneet noin 5 minuuttia, lisää kukkakaalit ja anna keittyä 10 minuuttia. Laita munakello soimaan, ettei käy niin että kasviksista tulee ihan lötköjä.

Tee tässä välissä kaikki loput valmistelut:  (jos et ehdi tehdä kaikkea kun tuo 10 minuuttia on mennyt, niin  ota kattila pois hellalta välillä) 

 

Tee suuruste:

sulata  eri kattilassa  voi, ja lisää sinne vehnäjauhot. Älä ruskista!  Anna jauhojen kuitenkin kunnolla sekoittua voihin eli  miedolla lämmöllä voit muutaman minuutin ajan antaa niiden olla.  Lisää sitten kerma ja lisää lämpöä. Vahdi koko ajan ettei kerma pala pohjaan. Lisää sitten vielä loppu vesi kannusta ja anna seoksen kypsyä hiljalleen 3-5 minuuttia. 

 

jos käytät nokkosia, niin kiehauta kattilassa runsaasti vettä ja  laita hanan alla vaikkapa siivilässä  huuhdellut nokkosen lehdet kiehuvaan veteen  kattilaan ja ryöppää niitä siinä minuutin ajan.  Ota pois ja valuta siivilässä. 

 

Pilko  jollekin lautaselle tai leikkuulaudalle jo valmiiksi myös kevätsipuli (sekä valkoinen osa että varret),  silppua ruohosipulia (vaikkapa muutaman ruokalusikallisen verran).

 

Leikkaa saksilla herneenpalot kahtia tai kolmeen osaan.

 

Kun kattilassasi on nyt perunat, porkkanat ja kukkakaalit kypsyneinä (5 + 10 min), niin  lisää kerma-suurusteseos  kasvisten sekaan.  Lisää herneenpalot keittoon.   Kiehauta keitto kuumaksi.

 

laita nyt viime hetkellä sekaan vielä kevätsipulisilppu  ja ruohosipulisilppu.

Maista keittoa ja lisää tarvittaessa suolaa ja valkopippuria tai mustapippuria.  

Lisää viimeiseksi vielä nokkosen pikkuisia lehtiä, jos käytät niitä. Ne voi jättää poiskin. 

 

HUOM. Tiedän ettei ammattikokit varmaan hyväksyisi mustapippurirouheen laittoa vaaleaan keittoon.  Muistan yhden kokin minulle neuvoneenkin näin, sillä se näyttää mukamas kuin keitossa olisi "roskia". Minusta mustapippurirouhe tässä keitossa on sekä hyvää että hauskan näköistä kun tekee kontrastin  vaaleaan liemeen.  En siis ota tällaisia asioita niin vakavasti kuin ammattilaiset …